Geheimtaal

Vroeger had ik een vriendinnetje in Limburg. Bellen buiten de regio was in die tijd nog duur en dus mocht dat zelden van mijn ouders. Wat ik natuurlijk wel deed. Waarna ik (logischerwijs) een kwade papa had als de rekening binnenkwam. Mailen was halverwege de jaren negentig nog niet ingeburgerd en dus bleef alleen schrijven over…

Bj ipt tgofbybj zb bamllf – yhhfla sdnibjt ifpdabfdcb whkbft lat laab yfdbjidjjbsnbt hu ylmljsdb zlfbj – baabjaljcb efdbybj. Wbtsdc mljsnbt yha cbmfleeba hu sdbj ybftgodaabjib thhfsbj uhtsuludbf. Kllf dm zdaib jlsppfadnm jdbs ils kdnj hpibft whpibj abwbj hybf ollf tuljjbjib lyhjspfbj, hr ohb wb djcdjc hu kdjn ebmbjsmjdt ils ik cbm wls hu Npfdllj. Hr jhc bfcbf; ils kdjn efhbf ils whp zbsbj.

Bj illfhk ebilgos ik bbj cbobdkslla. Tgopis obs larlebs ihhf bamllf bj jdbklji kbbf idb bf bbj shpz llj ylts mhj mjhubj. Jlsppfadnm, kdjn efhbf ufhebbfib obs zba. Kllf zb zlfbj tadk, zb clybj obk cbbj ebcdj. Ibjm nb ils dm ollf jllk, Mdmd, hhds kllf dj ib efdbybj obe cbjhbkdi dj cbobdkslla? Ils whp shgo bbj klmmbadnm ebcdj wdnj.

Ib cbobdkslaa fllmsb la tjba djcbepfcbi bj ifhhkib wbart dj cbobdkslaa. Hmb, ik ollib lr bj shb ib Y, Z, V bj W ihhf bamllf, kllf Mdmd mzlk bf lasdni pds.. Bj jp, hjcbybbf ydnrsdbj nllf alsbf, mlj dm jhc tsbbit dj ibwbarib cbobdkslaa tgofdnybj (la zlt obs tgofdnybji klmmbadnmbf ilj svubji.

Shbj dm Mdmd yhfdc yllf sbfpcyhji ydl Ovybt, zlt kdnj bbftsb ebfdgosnb ilj hhm dj cbobdkslaa.

En dus schreven we elkaar – vooral tijdens druilerige zomers als alle vriendinnetjes op vakantie waren – ellenlange brieven. Zestig kantjes vol gekrabbel op tien verschillende soorten postpapier. Maar ik wilde natuurlijk niet dat mijn ouders zouden lezen over haar spannende avonturen, of hoe ze inging op mijn bekentenis dat ik gek was op Juriaan. Of nog erger; dat mijn broer dat zou weten.

En daarom bedacht ik een geheimtaal. Schudt het alfabet door elkaar en niemand meer die er een touw aan vast kon knopen. Natuurlijk, mijn broer probeerde het wel. Maar we waren slim, we gaven hem geen begin. Denk je dat ik haar naam, Kiki, ooit maar in de brieven heb genoemd in geheimtaal? Dat zou toch een makkelijk begin zijn.

De geheimtaal raakte al snel ingeburgerd en ik droomde zelfs in geheimtaal. Oké, ik haalde af en toe de V, W Y en Z door elkaar, maar Kiki kwam er altijd uit… En nu, ongeveer vijftien jaar later, kan ik nog steeds in dezelfde geheimtaal schrijven (al was het schrijvend makkelijker dan typend).

Toen ik Kiki vorig jaar terugvond via Hyves, was mijn eerste berichtje dan ook in geheimtaal…

P.S. In 2013 – 5 jaar na het schrijven van deze post – heb ik Kiki weer ontmoet. En wat was het leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *