Het kleine meisje in de grote stad

Een stadsmens, ik ben het nooit geweest. Ik groeide op in een klein plaatsje in ‘t Gooi, in Huizen. Steden als Amsterdam kwam ik zelden. En als ik er kwam, vond ik het maar ‘vreemd’ en druk. Niet mijn ding!

De keren dat ik in Amsterdam ben geweest, zijn nog net niet op een hand te tellen. Maar vaak ben ik er ook niet geweest… Ja, ik ben er wel eens met Koninginnedag geweest en heb er ooit nog eens Koninginnenacht gevierd. En ja, ik had ooit een vriendje die daar naar alle rapmuziekwinkels wilde. En ook met Ferry ben ik er regelmatig wezen winkelen. Maar… het leek me gewoon nooit te liggen. Die drommen mensen in de Kalverstraat, de drukte en dan ben ik stiekem als dorpsmeisje toch bang dat er zakenrollers zijn. Alsof die er in Almere niet zijn…

Toen we vorig jaar naar New York gingen, had ik er onwijs veel zin in. Maar aan de andere kant zat er een stemmetje in mijn hoofd “Laura, het is wel een grote stad.” Als ik Amsterdam al niet ‘trok’, hoe zal ik New York dan ervaren? Een angststemmetje dat er voor niets zat, bleek al snel. Ik voelde me direct thuis in New York en al die mensen vond ik alleen maar fantastisch! Zou ik dan toch wel wat met grote steden hebben?

Vanmorgen moest ik voor mijn werk op het Prinseneiland zijn. Ik ben een leek in Amsterdam en hoewel me was uitgelegd dat ik het beste via de Haarlemmerstraat- en dijk kon lopen, was ik blij met de Google Maps op mijn iPhone. Het leek alleen wel om, via die weg, maar ik luister altijd braaf… En daar was ik blij om: Amsterdam om 8.30 uur ‘s morgens is genieten! Mensen komen langzaam op gang, en hoewel het miezerig was, was het voor mij of de zon doorkwam. Ik liep langs de leukste boetiekjes, bakkertjes en koffiehuizen en heb in menig etalage staan turen. Wat een verschil met dat grauwe industrieterrein in Hoofddorp waar ik elke ochtend heenga. En: wat had ik spijt dat ik mijn camera niet bij me had!

Hoewel het maar vijftien minuten lopen schijnt te zijn, heb ik er ruim een half uur over gedaan. Puur door het observeren van alles wat Amsterdam maakt. Het is duidelijk: ik kom weer terug naar dit stukje A’dam, al is het alleen maar om foto’s te maken. Ferry heb ik al gestrikt voor een dagje. En daarna zal ik vast nog een keer teruggaan, om nog meer mooi A’dam op de foto vast te leggen. De drukke Kalverstraat ga ik dan tactisch ontwijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *