Ouderwets Trivianten

Ik kom uit een echt spelletjesgezin. Ferry iets minder. De keren dat wij met mijn familie samen een spelletje hebben gespeeld, zijn dan ook op één hand te tellen. Toch gingen we gisteren na het kerstdiner met zijn allen ouderwets Trivianten. Leuk!

Helaas staan de Triviant-dozen al enige tijd in de kast. Ik gok dat ze rond 1993 zijn aangeschaft, dus dat moet je wel in acht nemen als je de vraag krijgt. Je krijgt soms vragen over mensen die al dood zijn, liedjes die je allang niet meer kent, of zelfs landen die niet meer bestaan. Maar ach… even in je geheugen graven is ook niet erg!

Mijn moeder ging als een speer, al snel had ze vijf Triviantjes en dat terwijl je er slechts zes nodig hebt om te winnen. Maar goed, ze kreeg dan ook wel makkelijke vragen. Hoeveel mensen zijn er minimaal nodig om haasje-over te spelen? Hoe heet de vrucht die op 1/5 deel van alle landbouwgrond in Frankrijk verbouwd wordt? Welke Muppet werd door Jim Henson als eerste gemaakt in 1950? In de hoeveelste hemel is men als men blij is? Hoeveel astronauten zaten er in het duo dat de eerste spaceshuttle vlucht maakte? En tot slot kreeg ze ook nog eens de übersimpele vraag ‘In hoeveel eeuwen kun je geleefd hebben als je 102 jaar oud bent?’. En die had ze fout! Zal ik dat maar wijten aan de drank?

Patrick had al net zulke simpele vragen, en hoewel hij slecht begon haalde hij mijn moeder als nog in. Dat kan ook niet anders. Want wie weet nu niet de antwoorden op de volgende vragen? Welke kleine Britse popzanger heeft meer dan 200 brillen? Hoe heten de organen waardoor een vis ademhaalt? Wat is de Nederlandse benaming voor een tyfoon? Welke zee wordt ook wel haringvijver genoemd? En dan tot slot (notabene voor een Triviantje): welke kleur heeft het middelste licht van een stoplicht?

Ferry en ik daarentegen kregen een stuk moeilijkere vragen. In welk Franse stad liggen Austerlitz en Stalingrad? Ik snapte de hele vraag niet, maar het bleken metrostations in Parijs te zijn. En vragen als ‘Welke groep wordt beschouwd als vader van de Nederlandse Blues’ (Cuby & The Lizard) zijn toch echt van voor onze tijd (in elk geval de mijne!). En dan krijg ik de vraag ‘Hoe heet de dochter van Simon in de tv-serie Mijn dochter en ik?’. Tja, zijn schoonmoeder heet Nel, zijn huishoudster Jeltje, zijn compagnon Dirk, maar de dochter weet ik dan net niet. Oké, ook wij kregen wel eens makkelijke vragen (‘Welke appel is het bovenste deel van de keel?’), maar nooit als we op een Triviantje stonden.

Uiteindelijk waren we een paar uur aan het spelen toen we besloten om om 0.00 uur te stoppen. “Dan maar geen winnaar, ook niet diegene met de meeste steentjes”, zei mijn vader. En wie had (samen met mijn moeder) om 0.00 uur de meeste steentjes en vond zichzelf een winnaar? Juistem, mijn vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *