Die lieve onderbuurman

Het kan me ontroeren: een oud vrouwtje en mannetje die samen over straat lopen, duidelijk genieten van elkaar. Het kan me verdriet doen: een oud vrouwtje of mannetje die door de dood van haar partner alleen achterblijft en wegkwijnt. Vandaag ontroerde de onderbuurman me: alleen, maar totaal niet wegkwijnend.

De onderbuurman

Al 87 jaar – ja, ik was zo onbeleefd dat te vragen – en sinds negen jaar alleen. Na een samenzijn van meer dan 60 jaar overleed zijn vrouw vlak voor kerst in haar slaap. Een hersenbloeding. Vlak daarvoor was hij ook al zijn oudste zoon kwijtgeraakt. Gelukkig voor deze man heeft hij nog vijf kinderen en een stapel aan kleinkinderen (met aanhang) en inmiddels ook zes achterkleinkinderen. Hij geniet!

Goede gezondheid

Hij kan ook genieten, want zijn lijf staat hem dat toe. Buiten een handicap aan zijn nek – opgelopen door het vroegere zware werk in de tuinderij – is deze meneer nog bijna zo fris als een hoentje. Hij rijdt auto, hij fietst, kookt zelf, maakt het huis schoon… Niet achter de geraniums!

Van babbeltje tot ontroering

Dit alles kwam ik te weten tijdens een gesprek vanmorgen in de kou. Ik parkeerde de auto en hij wilde net wegging, we maakten een algemeen babbeltje en voor ik het wist waren we een uur verder. Hij vertelde liefdevol over zijn vader, die heel straight was, maar nooit een kwaad woord over iemand zei. Over zijn vrouw, die vanaf dag 1 het lievelingetje was van zijn ouders. Over zijn kinderen, over zijn kleinkinderen en over hoe positief die in het leven stond. Hij ontroerde me met zijn diverse uitspraken. Zo wil ik ook oud worden!

Na een uur namen we afscheid. Ik heb nog het een en ander te doen vandaag en ook hij moest op pad. Na het kerkhof, wat hij nog elke dag doet. Bij haar begrafenis heeft hij haar toegefluisterd dat hij haar nooit een dag alleen zou laten. “En wat je beloofd dat doe je”, aldus de onderbuurman. Ik waardeer hem en heb bewondering voor hem. Straks ga ik hem een bloemetje brengen, geen idee waarom: ik vind gewoon dat ‘ie dat heeft verdiend.

  6 comments

 1. heidy   •  

  lief van je !! x

 2. Marieke   •  

  Zucht… wat een bijzondere man. Ik wil ook wel zo oud worden!
  Super lief van je dat je een bloemetje gaat brengen!

 3. Kris   •  

  O, met dit soort verhalen moet je oppassen hoor, ik zit er met tranen door in m’n ogen. Wat een lieve man. En ook z’n belofte nog houden ook. He bah. Ik kan daar helemaal niet tegen. Wat ontzettend lief.

  En wat een lief gebaar dat je nog even een bloemetje gaat brengen.

  (En een comment met een overdaad aan ‘lief’)

 4. She   •  

  Ik dacht ook meteen ‘wat lief van je’ en dat is het ook! Je hebt wrs zijn dag gemaakt door lekker met hem te kletsen, geweldig.

 5. Sanne   •  

  Wat mooi geschreven 🙂

 6. Lnnkz   •  

  Wat mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *