Mag ik 1 minuut van u?

Laat ik allereerst zeggen: ik heb niets tegen telefonisch verkopers. Waar ik wel wat tegen heb, zijn mensen die het antwoord ‘Nee’ niet snappen en door blijven zagen. En dus keek mijn moeder vandaag verwonderd toe terwijl ik in gesprek was met iemand van Novib.

TV (telefonisch verkoper): “Spreek ik met mevrouw V.?”
L (ik dus): “Dat klopt.”
TV: “Mag ik misschien een minuutje van u, echt maar 1 minuutje.”
L: “Ja hoor, dat mag.”
TV: “Ik ben van Novib, kent u dat?”

En hoewel ik ja zei volgde er een heel gesprek over Novib en wat ze doen voor arme kindertjes met drinkwater. En geloof me, ik ben gevoelig voor arme kindertjes, maar ik weet ook dat ik niet alle goede doelen kan steunen. En dus vertel ik de jonge knaap dat ik al bij de Postcodeloterij zit (twee loten!) en dat daar ook een deel van naar Novib gaat. Maar dat deel was niet genoeg, vond hij overduidelijk…

Ik vertelde meneer TV dat ik niet van plan was donateur te worden, maar daar had hij geen boodschap aan.
TV: “Maar het zijn arme kindertjes.”
L: “Ja, dat weet ik, zo zijn er heel veel.”
TV: “Maar u heeft toch een goed hart…”

En toen was ik het zat. Nee = nee, in mijn ogen. En ik weet dat hij een heel riedeltje af moet steken tegenover diegene aan de andere kant van de lijn en dat dat zijn werk is, maar nee blijft bij mij nee… Dus nam ik het heft in eigen handen.
L: “1 minuut zei u toch?”
TV: “Ja.”
L: “Die minuut is volgens mij nu voorbij.”
TV: “Jemig, gaan we streng doen.”

Ja, ik deed streng, en mijn moeder ging er van fronsen. En nee, ik heb niets tegen telefonische verkopers. Maar mijn nee is mijn nee. Ik sponsor (buiten de Postcodeloterij) namelijk nog een aantal goede doelen en geef altijd aan de deur. Mag ik dan nu een keer ‘nee’ zeggen alsjeblieft?

  3 comments

  1. Eline   •  

    Oh, razend irritant! En waar haalt hij de brutaliteit vandaan om te zeggen: ‘jemig gaan we streng doen?

  2. Marieke   •  

    Heel vervelend inderdaad… beetje onbeschoft ook om te zeggen ‘gaan we streng doen’. Argh!

  3. She   •  

    Erg sneaky van hem dat hij je een schuldgevoel probeert aan te praten en sowieso inspeelt op je gevoel. Nou ja, begrijp het wel, het zal werken, maar netjes is het niet. En niet luisteren ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *