Kriebels

Als ik collega’s/vrienden/kennissen hoor praten over hun reizen naar Turkije/Egypte inclusief all inclusieve resorts en dagen vol luieren aan het zwembad dan krijg ik de kriebels. Niet omdat ik ook zo graag wil, nee, omdat het mij een drama lijkt. Na ja, drama is misschien overdreven, maar ik zou het niet zo snel (meer) doen…

Ik groeide niet op als reiziger. Ja, ik ging elk jaar op vakantie en zag dat als ‘reizen’, maar als ik nu terugkijk was dat geen reizen. Reizen is voor mij rondtrekken, nieuwe dingen ontdekken, van plek naar plek en zoveel mogelijk zien en bovenal leren van andere culturen. Reizen is voor mij niet het vliegtuig pakken naar een of andere Costa en daar twee weken luieren. Of een paar über-toeristische excursies.Toch deden we dat vroeger altijd en ik neem het mijn ouders niet kwalijk. Ik genoot er van. Toen. En mijn vader had, als hardwerkende zelfstandige, die twee weken rust hard nodig. Die wilde dan niet van hot naar her. Gaf hem maar een cerveza aan het strand en ‘s avonds een peppersteak (al kan dat natuurlijk ook gewoon in Nederland). Overdag had hij genoeg aan een ligbedje en kinderen die zich vermaakte met de plaatselijke animatieteams.

Wanneer het omslagpunt kwam? Toen we in 2006 naar Curaçao gingen en een half jaar later een trip naar New York boekte. Tien dagen voor New York hoorde ik dat ik was aangenomen voor mijn huidige functie en begin 2008 ging ik los met reizen: Israël, Malta, Cyprus, Finland. En toen was de beer los! Wat was ik altijd beperkt gebleven. Waarom zat ik altijd bij een hotel in de zon? Waarom zagen we niet meer? Leuke privé-stedentrips volgden, Zweden volgde onlangs nog en nu komt dan de big trip: drie weken Amerika.

Wat gaan we zien? Wat niet! Ik ben al maanden geleden begonnen met een schematische route en na Zweden ben ik hem gaan inkorten (we waren toch iets te ambitieus) en bij gaan schaven. We hebben een aantal hotels geboekt, een paar excursies geboekt en het programma komt steeds meer rond. Ik kan je alles vertellen, maar dan word je bij voorbaat overladen met informatie (en jaloers), dus vooruit: de highlights.

San Francisco per fiets ontdekken. Overnachten in Yosemite National Park bij de watervallen. Spookstadje Bodie fotograferen. De hitte van Death Valley doorstaan (incl. kamer mét airco). Naar Zumanity (Cirque du Soleil) in Las Vegas, waar we overnachten in de Miracle (tophotels waren wel erg duur op zaterdag, onze aankomstdag). Een ge-wel-di-ge helivlucht naar de Grand Canyon, waar we ook nog een jeeptour doen. Met een beetje mazzel een fotografietour in Antilope Canyon (nog over aan het mailen). Relaxen in Lake Havasu. De geweldige bomen in Sequoia National Park bewonderen. De westkust ontdekken (Monterey, Big Sur, Santa Barbara). Slenteren over de Santa Monica Boulevard. Ons als twee diva’s gedragen in Los Angeles. En dat laatste kan zeker met de cabrio die we onder onze kont hebben.

En voor alle mensen – of collega’s die me gevonden hebben – die stiekem jaloers zijn op mijn baan: dit is een privé-reis en gaat ons klauwen vol met geld kosten. Ook met een andere baan had ik deze reis gemaakt. Dan had ik alleen niet alle must do’s zo goed geweten…

Nog bijna twee maanden – over precies twee maanden hebben we Las Vegas al achter de rug – en ik ben nu al vol adrenaline. Wat heb ik zin in deze reis. Geen kriebels meer van mensen die naar all inclusive resorts gaan dus, maar kriebels om onze eigen droomreis.

  9 comments

 1. Sanne   •  

  Spannend 🙂
  Ik ben helemaal niet opgegroeid met reizen en vakanties, en Spanje was pas mn eerste reis, maar nu ben ik dan ook echt verslaafd.

 2. Puck   •  

  Owjee, ik snap dat je ons niet overlaadt met info… Dit was meer dan genoeg om mij kwijlend achter mijn pc te laten zitten. Wat klinkt dit GAAF! Wel handig die baan van je, dat je nu precies weet waar je naartoe moet. Staat al die info ook zo duidelijk op jullie site? Want dan moet ik daar maar eens gaan zoeken naar een bestemming, voor mijn reis (in 2012 ofzo…)

 3. Laura   •     Author

  @ puck: Ik zou zeggen: surf naar http://www.vakantie.nl. Er staan op dit moment meer dan 1.500 artikelen op, opgedeeld op diverse bestemmingen en interesses. De ene bestemming natuurlijk meer dan de ander. Helaas hebben we niet de mankracht om elke bestemming zelf helemaal uit te pluizen, maar gelukkig hebben we veel externe mensen die ons helpen en zo komen we een heel eind. Zo is Sanne hierboven onze Spanje-expert (www.vakantie.nl/expert), die dus binnenkort alle ervaringen van haar rondreis gaat verwerken in artikelen voor ons.

  @ sanne: fijn he, dat reisvirus? Volgend jaar gaan we een huisje kopen en er even flink op achteruit. Na ja, nee ik mag niet klagen, we hebben het niet slecht. Maar omdat we nu een belachelijk lage huur hebben, zullen we daarna op wat dingen moeten inleveren. Reizen dus ook… Zeker het eerste jaar! Of goedkoper reizen, want nu zijn we van de luxe. Ik vind dat aan de ene kant jammer, maar dat huisje is net even iets belangrijker.

 4. Joëlle   •  

  *jaloers* Ooooooh en een helivlucht bij de Grand Canyon? Geweldig!

  Ik ben ook echt een reizigster; altijd aan het bladeren door reisgidsen, vliegtickets zoeken, reisverslagen op internet aan het lezen, enzovoort. Eigenlijk heeft het er altijd wel in gezeten, maar het is zo’n vier jaar geleden pas echt begonnen met een uitgebreide rondreis door Griekenland en sindsdien wil ik eigenlijk niet meer anders ;). Zelfs als ik op een strandvakantie ga moet ik gewoon alle dorpjes van het eiland of in de streek gezien hebben :P.

 5. Lucie   •  

  Klinkt goed! Wij zijn net zes weken terug van een drieweekse reis door het Zuidwesten van de VS; in één woord super! Van tevoren hadden we een vlucht, huurauto en hotel voor de eerste nacht gereserveerd; daarna op de bonnefooi (met reisgids en laptop).
  Ik wens je veel plezier!

 6. Laura   •     Author

  @ lucie: welkom allereerst! Wij hebben dus een paar dingen geboekt, omdat het nodig was. Een heli-vlucht kan niet zonder dat je een hotel hebt waar je wordt opgepikt, die hebben ze bij boeking nodig. Evenals bijv. een tocht door Antilope Canyon, die je vanwege beperkte plekken echt van tevoren moet doen. Zelfde geldt voor hotels IN nationale parken, te populair.

  Wat waren voor jou de hoogtepunten?

 7. Joyce   •  

  Lekker he reizen! Ik ging ook niet verder dan Spanje, maar ben nu ook écht besmet met het reisvirus!
  Ben benieuwd hoe jullie Amerika gaat bevallen 🙂

 8. Lucie   •  

  @ Laura: bedankt voor het welkom-heten. Wij houden van ‘op-de-bonnefooi’, maar het nadeel is inderdaad dat je bepaalde dingen niet kunt doen. Daartegenover staat het verrassingseffect, wat met een spontane roadtrip vaak groter is.

  Hoogtepunten?
  Zion, Sequoia/Kings Canyon en Big Sur. Maar, eerlijk is eerlijk: de VS was erg leuk, maar Schotland vond ik leuker. Dat is vooralsnog mijn favoriet!

 9. Marieke   •  

  Gaaf hoor… Ik heb nog helemaal niet veel gereisd, alleen maar echt ‘vakanties’ gehad zeg maar. Wil het zeker wel ooit doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *