Een avond in Santa Monica

Heel eerlijk: vanmiddag was ik niet zo onder de indruk van Santa Monica. De rust van Santa Barbara zat nog teveel in mijn hoofd en dan kom je in een veel drukkere stad terecht. Even wennen… Maar vanavond veranderde mijn beeld van Santa Monica. En dat alles door een enkele straat: Third Street Promenade.

Na even op de kamer uitgerust te hebben (weinig gedaan vandaag, maar oh zo moe), besloten we te gaan kijken bij een jazz-bar waar we over hadden gehoord. Deze lag op Fourth Street, en we besloten via Third Street Promenade aan te lopen. Dit is de hoofdstraat van dit deel van de stad, en je vindt hier tal van winkels en restaurants.

Zodra we de straat inliepen was ik om. Mooie, zorgvuldig ingerichte winkels, straatartiesten bij het leven, gezellige restaurantjes. “Morgen gaan we hier eten”, zei ik nog. Maar morgen werd vandaag, want laat het jazz-café nu net op dinsdag gesloten zijn. En dus liepen we terug naar Third Street Promenade, op zoek naar een eettentje.

Uiteraard ging dat wel via een omweg met al die leuke winkels. Het nieuwe huis in acht houdende, weet je dat je geen gekke uitgaven moet doen en dat er belangrijkere dingen zijn. Bij Diesel hield ik me in (hoewel die wollen muts van $ 80,- wel gaaf was!), maar bij Abercrombie & Fitch deed ik toch nog een aankoop. Een leuke, lange trui voor de herfst. Ideaal voor op mijn skinnyjeans of op een legging. En bij de kassa bleek ik 50% korting te krijgen. Mijn dag weer goed!

Uiteindelijk vonden we, na de vele winkels, dan toch een restaurantje. Een Italiaans, knus ding, maar met een serveerster die we alletwee niet zo mochten. De service die we tot nu toe gewend zijn, kon zijn ons niet bieden. Vragen of je eten lekker is nadat je bord is weggehaald, is iets aan de late kant bijvoorbeeld… Na afloop kregen we de rekening en een kaartje dat het gebruikelijk was 15-20% fooi te betalen. Ammehoela! In het Duits stond er nog netjes dat als de bediening goed was, het dan beloond wordt met 15-20%. Nou, de bediening was niet goed. En het eten, dat overigens wel lekker was, was toch al prijzig. Wij maken ons eigen percentage wel.

Via Third Street Promenade liepen we even later weer richting het hotel. Het was maar goed dat het inmiddels 21.00 uur was geweest en de winkels waren gesloten. Ik zag nog zoveel leuks in de etalages…

  10 comments

 1. Rob (@alffen)   •  

  Fooi is heel gevoelig in Amerika. Beetje gierige collega gaf ooit na een etentje 2 dollar fooi als afronding. Serveerster kwam hun huilend achterna: ze moest van haar baas vragen wat ze fout had gedaan 🙂 Nederlanders staan wat dat betreft ook niet erg goed bekend. Hoe vaak hoor je: ach, we komen hier toch nooit meer.

 2. Laura   •     Author

  Maar vind jij 15 tot 20% dan niet veel?

 3. Rob (Alffen)   •  

  Ik vind het ook wel veel, maar mijn Amerikaanse collega’s deden het wel altijd. Maar alleen bij erg goede service. Het wordt keihard afgestraft als er iets fout gaat. Denk dat het is wat je gewend bent. Ik fluiterde meestal de vraag aan een collega wat ik moest geven. Grootste deel van salaris bediening is de fooi. Heb wel gemerkt dat ik door het vele verblijf in het buitenland hier in Nederland teveel fooi geef (vinden anderen in elk geval 😉 )

 4. Danielle   •  

  haha dat dat ook echt op het kaartje staat! maar je hebt gelijk hoor.. lekker geven hoeveel je zelf wilt! vooral met stom personeel.. puh! en hihi altijd goed voor je portemonnee.. ook al gaat het dan heel erg kriebelen.. denk aan de leuke dingen die je al wél hebt gekocht! 🙂

 5. Ronald   •  

  Wij waren al een paar keer in Santa Monica, en ons beviel het “dorpse” in het grote L.A. heel goed. De pier is leuk, en eten bij “I Cugini” op 1501 Ocean Ave t/o de pier is geweldig.
  Third Street is idd heel leuk, maar duur.
  Met de big blue bus ben je overal heel snel, en met name Venice en Marina del Rey zijn de moeite waard.
  En fooien, ja, dat is een belangrijk deel van hun (lage) inkomen, dus je straft ze echt door niets te geven.
  Binnenkort gaat het nieuwe Santa Monica Place (3rd street/Colorado/4th street) weer open, nu zonder dak, en dat lijkt ook heel mooi te worden.

 6. Joyce   •  

  In Thailand zag ik dat ook altijd op kaartjes staan, belachelijk, op die manier aas je echt op een fooi, maak dan de prijzen duurder als je zo nodig geld wilt ontvangen!
  maar 15 tot 20 % is wel echt een hoop! Moet je eens kijken als je rekening rond de 100 euro ligt, dan zou je er dus 15 tot 20 euro fooi bij moeten doen? Ammehoela! Belachelijk zeg!

 7. Puck   •  

  Als ik het me nog goed kan herinneren is het wel de regel dat je minimaal 10% geeft . Maar meer geef je alleen als je het de moeite waard vindt. Ik heb nog nooit van een fooi van 15 tot 20% gehoord. Dat is afzetterij. Als je 10% geeft dan betaal je de serveerster eigenlijk gewoon haar loon, met meer geef je een fooi, met minder geef je duidelijk aan dat ze iets helemaal verkeerd heeft gedaan… Hoeveel % hebben jullie uiteindelijk gegeven?
  Staat zoiets niet in een van de reisgidsen? Een uitleg ofzo met hoeveel er standaard wordt gegeven?

 8. Laura   •     Author

  @ joyce: gemiddeld zo’n 10%. Maar ik vind dat als het een regel is, het bij de prijs in moet zitten. Anders vind ik het geen fooi

 9. Laura   •     Author

  @ ronald: als je ook naar Rodeo Drive bent geweest is Third Street helemaal niet duur. Zeker niet als je er ten tijde van uitverkoop bent. Overigens gebeurt het nooit dat we geen fooi geven, na ja alleen als het heeeeeeeeeeeeeeeeel slecht is. Maar ik vind 15-20% veel, zeker als je bedenkt dat de rekening ook nog eens exclusief tax is en dat er dus achteraf ook nog bijkomt.

 10. Ronald   •  

  Dat is waar, maar ook bij Rodeo Drive heb ik redelijk geprijsd gegeten met een glaasje droge witte; het kan dus toch wel als je goed oplet. Wij zijn daar heen gewandeld vanaf een bushalte van The Big Blue bus (richting Century City), en dan kom je ook door het”gewone”deel van Rodeo Drive heen; een rustige woonbuurt, waar kinderen op straat spelen en auto’s gewassen worden. En dat op 15 minuten lopen van een van de duurste winkelstraten van de wereld!

  I love the USA, en met name LA; New England en bovenal Las Vegas! Heet en droog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *