Ik hou wel van vuurwerk, ik hou niet van vuurwerk

Er is veel dat ik van mijn vader vind. Zo is hij bijvoorbeeld een zakenman in hart en nieren. En niet zomaar één, hij is een verdomd goede zakenman. Het is al ruim 30 jaar geleden dat hij Vos samen met zijn compagnon overnam van zijn toenmalige baas en hoe ouder ik werd, hoe meer ik zijn zakelijke kant ben gaan waarderen.

Oké, hij heeft soms rare ideeën, ideeën waarvan andere denken: “Bert, zou je dat nu wel doen?” Maar zo eigenwijs als ik ben, heb ik dat niet van een vreemde. En mijn vader doet dus gewoon, nadat hij zijn compagnon aan zijn zijde heeft gekregen. Zo ook rond 1992/1993 (pap, corrigeer me vooral als de jaartallen niet kloppen). Mijn vader vond dat het tijd was voor een extra inkomstenbron: hij wilde vuurwerk gaan verkopen. Voor zover ik me nog kan herinneren, werd ‘ie min of meer voor gek verklaard. Wat een investering, en er waren toch al meer dan genoeg verkooppunten in Huizen? Maar mijn vader is vasthoudend (herken je het in me?) en enthousiasmeerde zijn compagnon en werknemers en ging een helse verbouwing aan. En vanaf dag één was het een succes! Wie was er nu ook alweer gek? Niet mijn vader in elk geval…

Maar als je dan denkt dat vuurwerk maar drie dagen van het jaar verkocht worden, en dat ik er dus ook maar zo kort ‘last’ van had, dan heb je het mis. In september was mijn broer al in de vuurwerkstemming en ging het aan het avondeten niet anders dan over vuurwerk. Hoeveel zouden we dit jaar inkopen? Welke prijzen moesten anders? Welk weekend gaan we de folder verspreiden? Soms werd ik er gillend gek van. Mag ik ook nog vertellen hoe mijn dag op school was? En ja, dat ging dan door tot eind januari, want op 31 december stopte het helaas niet. Je had ook nog de evaluatie: wat kan er volgend jaar anders? Ja, af en toe kon ik het vuurwerk vervloeken!

Frappant was ook dat ik rond die tijd opeens heel veel ‘vriendjes’ had. Puberende jongens die dachten dat ze wat bij me los konden krijgen als ze in die tijd aardig tegen me deden. In eerste instantie leek ik daar gevoelig voor. Immers, ik was niet bepaald het populairste meisje van de klas, en als je dan opeens alle aandacht van de wereld krijgt… Toch ben ook ik niet echt blond: de bedoeling was snel duidelijk, en ik werkte dan ook niet mee. Nog minder populair…

In de loop der jaren heb ik een haat-liefde-verhouding opgebouwd met vuurwerk. Ik kan het gevaarlijk vinden, en ik kan bang zijn voor brand elk jaar (zeker met de nieuwe buren, die onder hun carport, grenzend aan de onze, heel veel openhaardhout hebben liggen), maar in the end heeft mijn vader er vroeger wel onze fijne vakanties van kunnen betalen. Dus wie ben ik dan om te klagen…? Toch steek ik al jaren geen vuurwerk meer af. Ferry is de afgelopen zes jaar oppiepbaar geweest voor de brandweer en stond altijd in de startblokken: dan ga je geen vuurwerk afsteken. Dit jaar heeft hij voor het eerst geen dienst. We gaan naar mijn tante en oom, waar mijn ouders ook komen. Vuurwerk gegarandeerd.

Zal mijn liefde overheersen en zal ik weer eens wat afsteken? Of laat ik het veilig aan anderen over om knallend het nieuwe jaar in te gaan? In elk geval wil ik bij deze al mijn lezers (alsof het er duizenden zijn) een fijne en vooral veilige jaarwisseling wensen. Denk om je vingers!

  7 comments

 1. Kris   •  

  Wat tof dat je vader dat gedaan heeft! Kan me voorstellen dat je daar op een gegeven moment wel een beetje moe van wordt. Ik hou het bij naar het siervuurwerk kijken dit jaar. Hele fijne jaarwisseling!

 2. Roelfina   •  

  Voor mij geen vuurwerk meer 🙂 Ik schrik me altijd kapot bij elke knal, dus voor mij is oudjaarsdag een aparte belevenis. Momenteel komen de strijkers van de balkons van de bovenburen waar de 30-ers ook ineens weer in pubers zijn veranderd.

  Geniet in elk geval van de jaarwisseling en de beste wensen alvast voor het nieuwe jaar!

 3. Ri   •  

  Heel fijne jaarwisseling.

  Vind persoonlijk vuurwerk mooi om naar te kijken. Afsteken laat ik aan anderen over.

 4. Cindy   •  

  Ik zal hier maar niet herhalen wat ik op twitter over vuurwerk heb gezegd….
  Maar kan me de haat/liefdeverhouding wel voorstellen. Fijne jaarwisseling!

 5. Borg   •  

  Bij ons thuis ging het vaak over auto’s, ook heel vermoeiend. Maar ja, daar betaalde mijn pap onze vakanties van. Ik houd helemaal niet van vuurwerk, ben er echt bang voor, maar die keren dat ik in het buitenland O&N vierde, miste ik het geknal toch ook wel weer een beetje. Het is zo raar als het stil blijft om 00.00u!

 6. Pat   •  

  Ik heb genoeg mee, dus je kan ook wel wat afsteken, vanavond 🙂

 7. Puck   •  

  En? Wat is het uiteindelijk geworden? Veel vuurwerk afgestoken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *