Wi-wa-wonderrijst

Wassende (kleurrijke) vrouwen in de rivier. Mijn camera klikt een eind weg. En dan wordt het beeld zwart. Mijn ergste nachtmerrie (weer een kapotte camera) speelt zich voor mijn ogen af. Ik ga naar boven, naar de eetruimte. Alles testen. Niets wil, mijn camera heeft het loodje gelegd. Strontchagrijnig vertel ik het tegen Nootje, onze gids.

Zorgzaam als hij altijd is, baalt hij met me mee. Hij verontschuldigt zich, de ochtendboottocht (die overigens geweldig was!) is waarschijnlijk te vochtig geweest (maar waarom heeft de rest er dan geen last van?). Wel heeft hij een oplossing: gewoon even een paar uur in rijst leggen. In rijst? “Ja, dat onttrekt vocht.” Chagrijnig en sceptisch als ik ben, geloof ik er niet in. Maar goed, ding is toch al kapot, dus probeer maar.

Een van mijn medereisgenoten (fotojournalist) gelooft er wel in. Maar goed, had ik maar een Nikon moeten hebben. Leuk en aardig, maar op dat moment kan ik dat soort goedbedoelde grapjes niet hebben. Gaat zijn body kapot, dan heeft hij nog een reserve waar hij zijn lenzen op kan zetten. Ik niet. En het idee de rest van de reis (het is inmiddels donderdag) niet meer te kunnen fotograferen, is een doembeeld. Evenals weer in conclaaf met Canon na alle problemen in 2009 en twee kapotte camera’s.

De twee uur die volgen, de twee uur dat de rijst zijn werk moet doen, zijn slopend. Ik kan niet slapen. En dus bel ik Ferry: “Schat, ik heb goed nieuws: ik heb mooie foto’s gemaakt. Ik heb slecht nieuws: mijn camera is kapot.” Ferry reageert als altijd even nuchter, hij kan er vanaf daar niets aan doen. Nee, dat weet ik. Maar ik heb even lieve woorden nodig, i.p.v. dat hij vraagt of ik over een half uur wil terug bellen, omdat hij met de jongens op de kazerne aan het eten is. En dus ga ik maar even slapen, dat maakt de tijd dragelijker. De onrust wil toch niet weg!

Als de twee uur voorbij zijn, loop ik naar de keuken. Ik weet dat Nootje hem daar in het rijst heeft gelegd. Ik vraag de keukenmedewerkers er naar en ze showen mij een ton. Een ton van een meter hoog. In katoen ingepakt ligt daar mijn camera. In de eetzaal ga ik het proberen, maar helaas. Noppes, nienta, nada! Als ik later overstuur (daarover later meer) in mijn lodge zit, blijf ik spelen met de camera en dan opeens doet ‘ie het!

Ik wil niet te voorbarig zijn: hij doet het nu, maar voor hoelang. Ik probeer er van te genieten en dat lukt. Einde middag gaan we naar drie dorpjes en ik zet alleen maar leuke kindjes op de foto. Ongeacht wat mijn camera doet, dit is mooi meegenomen. En: even was ik ook bang dat mijn kaartjes beschadigd waren. Maar deze blijken te werken. Opluchting alom!

Als de avond weer valt, krijgt de camera weer kuren. Nootje vindt het niet gek, hij heeft maar twee uur in de rijst gelegen. Dus tijdens een dans- en zangavond ligt hij weer een uur in de rijst. Om vervolgens te werken. Ook die nacht leggen we hem acht uur in de rijst. Just in case! Inmiddels is het zaterdag en alleen zondag (op een vochtige berg) heb ik nog 3 minuten kuren gehad.

Ik duim met heel mijn hart dat er geen schade is aangericht, en dat het tijdelijk vocht was. Dat ik geen schimmel in mijn camera heb of krijg. Voor de zekerheid heb ik Ferry dat weekend pakken rijst laten halen en daar liggen nu nog even al mijn lenzen in. Voor zover geen kuren meer.

Lees alle blogposts over Suriname >>

  13 comments

 1. Suus   •  

  Balen dat je camera het toen begaf! Niet verkeerd bedoeld, maar doe jij niet iets verkeerd dat al je camera’s kapot zijn gegaan? (Ik geloof echt dat jij goed voor je spullen zorgt maar het kan onwetendheid zijn) Ik heb al 3 jaar dezelfde Nikon, die is meegegaan naar Kenia (stof, vocht), 5 uur lang natgespoeld toen we in een vissersbootje de Indische Oceaan overstaken (oh toen stond ik doodsangsten uit voor m’n camera!), heeft in het ruim van hobbelige bussen gelegen, ik ben er een keer bovenop gevallen en ik heb echt nóóit kuren gehad. Heb je wel een goede tas, met een regenhoes?

 2. Laura   •     Author

  @ suus: LOL, nee ik heb gewoon heel erg pech. De eerste camera was twee jaar oud toen ie kuren vertoonde. Bij een halflege batterij deed ie het niet meer. Na vier keer ongerepareerd terug van Canon was ik er klaar mee (zij zeiden elke keer dat ie gerepareerd was). Toen een EOS 50D gekocht. Na 2,5 maand sloeg hij in eens vast. Een spiegelprobleem wat vaak voorkomt bij een bepaalde serie van de 50D. Dikke pech dus! Toen heb ik deze nieuw gekregen.

  Ik heb vooraf overal (fotowebsites, fotozaak, fotografen die ik ken) geïnformeerd over luchtvochtigheid en alle voorzorgmaatregelen genomen. Immers, in Suriname heb je vaak meer dan 90% luchtvochtigheid (hoger dan Kenia). Heb een waterafstotende cameratas van Crumpler en in mijn tas zaten alle lenzen en mijn body in waterdichte zakjes (aangeschaft bij outdoorzaak). Verder had ik een silicabox (weet je wel, die bolletjes die normaal in een nieuwe tas zitten, vochtvreters) aangeschaft, die evt. vocht uit de tas kon halen. Ik heb geen condens gehad op mijn lenzen omdat we niet van airco naar niet-airco ruimtes gingen, dat kennen ze nu eenmaal niet in de jungle 😉 Wat had ik nog meer kunnen doen? Heb niet in de regen gefotografeerd, er is nimmer water op mijn camera gekomen. Erge is, ik was de enige die deze voorzorgsmaatregelen had genomen en de enige met problemen 🙁

  Gewoon botte pech. Zoals mijn vriend altijd pech had als ‘ie een Nokia kocht en ik er nooit problemen mee had. Terwijl ik hem 101x liet vallen en hij superzuinig was. Misschien ben ik ook wel te zuinig…

  Meer weten? Lees ook deze blogs:
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/04/15/als-je-aan-mijn-camera-komt/
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/05/08/zo-blij-als-een-kind/
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/08/12/het-help-laura-aan-een-nieuwe-camera-fonds/
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/08/14/van-de-nood-een-deugd-maken/
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/10/26/het-weekend-van-de-kapotte-apparaten/
  https://www.laurapics.nl/blog/2009/12/04/het-leed-dat-cameraleed-heet/

 3. Suus   •  

  Hahaha ja daar kun je dan echt niets meer aan doen 😛 Goed hoor dat je al die voorzorgsmaatregelen neemt en gewoon voorbereid op reis gaat, dan kun je ook eigenlijk niet anders zeggen dan dat je gewoon pech hebt!

  Waarom ik het vroeg, je hebt ook van die mensen die op safari gaan, lenzen verwisselen in de stof en zand, en bij thuiskomst afvragen hoe het toch kan dat die camera kapot is gegaan 😉

 4. Laura   •     Author

  @ suus: yup, maar als je me een beetje volgt zie je dat ik meer ben dan een gewoon fotograferend iemand en dat ik juist door de ervaringen nog voorzichtiger met mijn materiaal om ga dan ik al was. Ik leen bijv. ook nimmer mijn camera uit. Aan niemand!

 5. lizet   •  

  je hebt er wel steeds pech mee zeg!! heb ook even die reactie gelezen en jou antwoord, haha… wat een werk om alles nat-vrij te houden… ik heb met mijn 400D tje nog eens in de regen staan fotograferen… Vond ik DOOD-eng,w ant ik was echt bang dat hij kapot zou zijn naderhand maar hij werkt nog steeds. Vraag me niet hoe =\
  Ik denk dat je er gewoon geluk mee moet hebben hoor of je nu een camera hebt die wel overal tegen kunt…

  zo te lezen waren ze iig behulpzaam op je reisje 🙂 wist zelf ook niet dat rijst kon helpen dus is weer een handigheidje meegenomen!

 6. Joeltje   •  

  Ik word d’r gewoon zelf ook helemaal kriegel van, tis gewoon niet te geloven. Ik durf namelijk nu pas te bekennen dat ik zelf ook al één keer dit probleem met m’n 450D heb gehad. En ik moest toen direct aan jou denken. Lijkt wel bijna gewoon écht aan Canon te liggen. Maar ja, daar zit je dan met je lenzen. Ik heb héél bewust de keus voor Canon gemaakt en vooralsnog geen spijt, maar tis gewoon belachelijk. Succes!

 7. Laura   •     Author

  @ joeltje; hoeveel mensen nu niet zeggen ‘Moet je maar Nikon hebben’. Terwijl ik weer mensen heb gehad op cursus die daar meer problemen mee hadden. Het is en blijft techniek en het blijven grote machtige partijen. Wat heb jij voor problemen gehad?

 8. Puck   •  

  Waarom loopt het toch altijd zo fout met jou en je camera? Dat is bijna ongelooflijk!

 9. Serena   •  

  Wat een geweldige tip!!! Ik gebruik altijd zout om ergens vocht aan te onttrekken, maar dat gaat natuurlijk echt overal in zitten.

  Ik heb overigens alle berichtjes tot nu toe over je reis gelezen en ook al je foto’s bekeken. Ze zijn echt prachtig!!! Ik heb alleen denkelijk een klein ding gemist. Wat was nu eigenlijk het doel van de reis? Ik begrijp dat jullie met allemaal journalisten waren, maar waar wordt dan straks alles gepubliceerd?

  Grtz Serena

 10. Laura   •     Author

  @ serena: ik was er natuurlijk met als doel de website waar ik voor werk he? We gaan daar de Suriname-pagina uitbreiden met goede content. Dus ik ga bestemmingsartikelen schrijven, praktische tips, de foto’s komen er op (oh nee die staan er al op!) etc. Erg leuk!

  Mijn reisgenoten waren van diverse kranten en tijdschriften.

 11. Laura   •  

  Oh wat vreselijk moet dat zijn geweest. En rijst, zou ik nooit op gekomen zijn. Gelukkig heeft het geholpen!

 12. Roelfina   •  

  Die rijst is een tip om te onthouden, onze Canon heeft ook al eens vochtproblemen gehad na de reis in Brazilië en toen hadden we geen idee hoe we het vocht kwijt konden raken.

 13. Laura   •     Author

  @ roelfina: en is het vanzelf weer goedgekomen? Mijne is nu wel onderzocht en er schijnt niets aan de hand te zijn, toch deed ie zondag nog even raar :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *