De kers op de Suriname-taart

Heb ik jullie met 1001 blogs over Suriname lopen vervelen/jaloers gemaakt (streep door wat niet van toepassing), vergeet ik gewoon te vertellen over het geweldige toetje. De kers op de taart. Of de uitsmijter. Net wat je het lekkerst vindt. Zondag 14 januari stapten wij als VIP’s het vliegtuig in naar Nederland en maakten negen (in dit geval veels te korte) uren gebruik van de business class.

Op de heenweg, precies een week eerder, werden we op Schiphol opgewacht door een steward. Geen gewone procedure, maar omdat er vanuit de organisatie in Nederland niemand meeging, was dit de manier van kennismaken met de groep. De steward leidde ons mee naar de business lounge voor een ontbijt. Bij mede-reisgenoot F. kwam daar de hoop dat we misschien ook wel business class zouden vliegen. “Kijk nu hoe vrolijk hij naar ons kijkt, hij gaat ons vast goed nieuws vertellen…” Helaas, helaas. Het werd gewoon rij 30, tussen de plebs, zoals we later geinend zouden zeggen.

De terugweg moest dat anders besloot F. Tijdens onze laatste avond in Paramaribo hadden we een (zeer geslaagde) barbecue met alle mensen die de reis mogelijk hadden gemaakt. Op een doorsnee persreis ga je elke dag met één persoon eten. Vermoeiend! Nu kon dat niet door de afgelegen jungle, maar feitelijk was dit niet alleen praktisch, maar ook veel fijner. Gewoon één avond goed netwerken en verder RUST! Maar goed, ook KLM sponsorde onze reis en de countrymanager zat samen met ons aan een tafel van 12 man. Zonder blikken of blozen zette F. hem voor het blok: “We hebben wel heel hard gewerkt he, deze week. Eigenlijk verdienen we het wel om terug business class te vliegen.” Tja, en daar sta je dan als KLM-man, met vijf medejournalisten die instemmend knikken. “Ik zal kijken wat ik kan doen…”

Op het vliegveld wist men natuurlijk van niets, dus de KLM-man werd gebeld. En ja hoor, het werd geregeld. Wij zouden business class vliegen. En hoewel je je dan professioneel hoort te gedragen, deden F. en ik even een klein vreugdedansje (heeeeeel onopvallend!). Na de normale drugscontroles – ja, daar kom je als VIP ook niet onderuit – zochten we een plekje in de business lounge. Niet zo luxe als op Schiphol, maar met gratis drank en hapjes. En WIFI. Kom maar op met die vlucht!

Het nadeel van business class vliegen? Het is zo leuk dat de reis te snel gaat. Ja, dat zegt iemand die normaal 10 kleuren bagger schijt voor een vlucht. Maar weet je, vijf vluchten (waarvan drie binnenlandse vluchten in kleine, wiebelende vlootjes) in een week helpt je toch wel enigszins van je vliegangst af. En nu wilde ik lang genieten van de luxe. Van de Ritual-flesjes met deodorant, handcreme en gezichtscreme die in de toiletten stonden (wat lijk je altijd fijn bruin in vliegtuigwc’s, doen ze dat expres). Van de gratis alcohol. Van het zelf samenstellen van je driegangenmenu. Van het feit dat je maar één blik op een stewardess hoefde te laten vallen en ze naast je stond en je netjes met ‘u’ aansprak en je behandelde als de koningin. Van je stoel die een massagestand had. Van het feit dat je stoel om te bouwen was tot een half bed…

En zo sliep ik vijf van de negen uur. Meer dan ik in de twee nachten daarvoor samen had geslapen. En zo kwam ik, dankzij deze voor het blok gezette KLM-man, uitgeruster dan ooit aan op Schiphol. Thank you F!

  3 comments

 1. Ioni   •  

  Dat is lef hebben om dat zo te vragen, zou ik nooit durven. 😀
  Maar ik moet zeggen dat het bijna het geld waard is als ik het zo hoor, die business class. Jammer dat ik niet rijk genoeg ben…

 2. Laura   •     Author

  @ ioni: als ze die stoelen toch vrij hebben, kunnen ze ons best upgraden, kost ze toch niets verder 🙂 En je wilt toch als een KLM wel een wit voetje halen bij de journalist (en dat deden ze). Als ik last minuten zou kunnen upgraden naar business class voor zeg 100 euro, zou ik het doen. Maar de bedragen die er af en toe voor gevraagd worden… In the end is het toch maar 9 uur. En dan is het per uur omgerekend best veel geld 😉

 3. Lnnkz   •  

  wauw wat gaaf. Ik hoop ooit in mijn leven nog eens businessclass te mogen vliegen. Maar waarschijnlijk zit dat er niet in haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *