Over bedelaars, bijstand & minimumloon

Een van de eerste dingen die je opvalt als je in Cambodja rondloopt, is het enorm aantal bedelaars. Je kunt je er aan ergeren. Totdat je weet hoe deze situatie is ontstaan. Dan is het eigenlijk allemaal zo gek nog niet. En dan is er eigenlijk best een overeenkomst met het sociale stelsel in Nederland…

Vroeguh toen alles nog anders was, en uiteraard beter, zoals een deel van de vorige generatie vaak zegt – waren het enkel de monniken die bedelden in Cambodja. Na de oorlog kwamen hier de oudere mensen bij. Immers, in Cambodja hebben ze geen sociaal stelsel en ben je oud en hulpbehoevend dan zijn het je kinderen die je helpen. Maar tijdens deze oorlog kwam 25% van de bevolking om. En dus ook de kinderen van hulpbehoevenden.

Tegenwoordig bedelt iedereen te pas en te onpas op straat. Zeker kleine kinderen, want ja, hun vertederende ogen doen veel bij de toerist. Oplichterij? In sommige gevallen wel, want achter veel van deze kleine kinderen zit een soort van ‘pooier’. Toch zijn er ook doodgewone kinderen die op straat bedelen. En als je hoort waarom, dan is het opeens best logisch. In Cambodja behoort 60% van de inwoners tot de lagergeschoolden. Deze groep verdient gemiddeld tussen de 35 en 45 dollar per maand. En ook al zijn de kosten daar lager, het is duidelijk geen vetpot. Maar een ochtendje bedelen levert al snel 6-7 dollar op. Want wat is een dollar voor een toerist uit het westen, dat geef je toch zomaar even weg? Zou jij dan gaan werken voor 35-45 dollar? Terwijl je met een beetje ‘lanterfanten’ meer dan 200 dollar binnen kunt halen…?

En eigenlijk is het in Nederland niet veel anders dan in Cambodja. Behalve dat onze overheid het stimuleert. Het minimum loon is ca. € 1.400,- (aldus mijn en Ferry’s loonstrookje, dus dat geloof ik maar), bij een fulltime baan. Zit je in de bijstand dan krijg je al snel (vriendinnetje zat ooit in de bijstand, ik ga op haar woorden af) € 800,- netto. Tel daarbij op dat je recht hebt op tal van toeslagen als huurtoeslag, zorgtoeslag en weet ik veel wat voor voordelen je allemaal hebt als je in de bijstand zit… Je kunt praktisch beter in de bijstand (ik heb het dus niet over mensen die ongewild in de WAO/WW terecht zijn gekomen) zitten! Dan kom je er beter van af en kun je wel thuis zijn voor je kind.

Persoonlijk zou ik het niet kunnen, hoor. Ik zou me nutteloos voelen. Een uitkeringstrekker. Maar als de overheid het stimuleert, is het dan gek dat mensen er gebruik van maken? Zou er niet meer verschil moeten zitten tussen minimumloon en bijstand? En zouden wij Cambodjanen niet zo makkelijk een euro toe moeten stoppen en dit systeem alleen maar verergeren…?

  23 comments

 1. Marianne   •  

  Uit de verhalen van mijn familie in Thailand weet ik dat het niet goed is om de bedelende kinderen op straat geld te geven. Als zo’n kind ‘s avonds thuis komt en een bak met geld heeft, denken papa en mama “hey da’s makkelijk” en sturen ze het kind de volgende dag weer de straat op in de brandende zon tussen de uitlaatgassen van de auto’s in bijv. Bangkok. De ouders zelf gaan het opgehaalde geld dan weer aan zichzelf spenderen. Als je iemand iets wilt geven, doe het dan bij een volwassene die aan het bedelen is. Maar meestal doen wij het niet daar, want heb je eenmaal gegeven dan word je iedere dag belaagd. Het is natuurlijk wat anders als je ergens maar een dagje bent, maar als je net als mijn familie daar woont, dan wordt je dus iedere dag letterlijk aangeklampt door de bedelaars die je eerder al iets hebt gegeven. Ik vind het wel moeilijk hoor om gewoon door te lopen en zo nu en dan stop je zo’n kind of volwassene toch iets toe. Zo heb ik ooit een ‘blinde’ wat toegestopt, de goede man zette zijn bril af en legde zijn bordje met ‘I am blind’ neer en ging meteen kijken in het bakje hoeveel ik erin gestopt had. Wat nou blind? De goede man kon gewoon meteen zien wat voor bankbiljet ik erin gestopt had. Dus ja, vaak word je ook in de maling genomen. Maar goed, het blijft moeilijk.

  En voor wat betreft de bijstand en minimum loon. Daar heb je ook wel gelijk in, al is het niet altijd leuk om in de bijstand te zitten. Er zitten genoeg mensen in die echt liever werk hebben zodat ze weer op hun oude niveau kunnen gaan verdienen, maar kunnen dat niet. Maar we moeten inderdaad het gros niet vergeten dat het wel oke vindt om bijstandtrekker te zijn en gewoon relaxt niks doet terwijl er toch een uitkering en toeslagen binnen komen.

  Ook dit onderwerp is dus weer beetje dubbel, net als die van de bedelaars in Cambodja, Thailand, Vietnam en weet ik waar allemaal.

 2. Rianne   •  

  Ik ben het helemaal met je eens.. op dit moment zit ik voor zo’n 3 á 4 weken in de ziektewet (vanwege operatie) en ik vind het zó erg om ‘s middags strompelend de hond uit te gaan laten! Mensen zien aan mijn bleke gezicht en aan het strompelen dat er iets aan de hand is, maar toch. Het gevoel knaagt toch..
  P.s. Miss vind je dit wel interessant: Volgende week maandag gaat het bij “Lauren verslaat” over het sekstoerisme in Cambodja.

 3. Joyce   •  

  In Thailand had ik ook veel last van bedelaars, maar als je er 3 maanden rondloopt krijg je op een gegeven moment heel goed door wie wel en wie niet serieus is.. Op de laatste avond in Bangkok ben ik wat guller geweest, maar als je echt iedereen wat kleingeld moet geven die bedelt, dan ben je binnen no time failliet!

  Trouwens.. Je komt niet zomaar in de bijstand terecht, ik heb de afgelopen 6 maanden heel veel opgezocht over hoe je in de bijstand kunt komen.. En ik (door mijn eerdere “problemen”) kon wel voor 2 jaar de bijstand in, maar moest dan toch echt weer aan het werk.. En ja je krijgt allemaal toeslagen, maar dat krijg je ook als je niet in de bijstand zit.. Dat ligt aan je inkomen. Als je kinderen hebt en je gaat niet fulltime werken, verdien je een stuk minder.. Huurtoeslag kun je al snel aanvragen, de meeste mensen beseffen zich dat niet eens..

 4. Laura   •     Author

  @ joyce: natuurlijk zitten er veel haken en ogen aan, maar ik heb twee oud-klasgenoten. Beiden een kind, de een alleenstaand en de ander niet. De een werkte fulltime en de ander had een bijstand. En die laatste kwam er dus echt beter af! Ook al had de eerste wel alle mogelijke toeslagen aangegrepen, maar kennelijk was er meer mogelijk voor mensen met een bijstand. Ik vond dat wel een realistische vergelijking.

 5. Ioni   •  

  Een-ouder gezin: 1117,= pm
  Twee-oude gezin: 1248,= pm

  😉

  Ik zou het ook niet kunnen maar ik ben wel blij dat het stelsel er is. Mocht ik nou ontslagen worden en een half jaar geen werk kunnen vinden, dan ben ik erg blij met een uitkering. Als ik ziek of invalide raak, ben ik er ook blij mee…
  Maar helaas zijn er altijd mensen die misbruik maken van zoiets. Zonde, dat haalt het principe omlaag en maakt mensen onbegripvol naar degene die het werkelijk nodig hebben.

  Wat ik vooral moeilijk vind is de extraatjes die je als ouder in de bijstand krijgt. En als je er net iets boven zit mag je alles zelf betalen… En dan heb ik het over tegemoetkoming voor schoolreisjes, zwemlessen, computer. (verschilt wel per gemeente). En natuurlijk als je werkt moet je kinderopvang betalen, terwijl die kosten in sommige gemeentes vergoed wordt voor bijstands ouders die het mijn inziens niet nodig hebben dan?

  Maar ik ben ontzettend blij dat het hier beter is dan in Cambodja. Of China… Of Amerika zelfs… Ik zou het niet anders willen 🙂 Ik betaal er graag wat meer belasting voor.

 6. Laura   •     Author

  @ ioni: als je ziek wordt dan kom je in de WAO (die tegenwoordig anders heet, maar kom er even niet op). Als je werkloos raakt kom je in de WW (70% van je laatste loon). En daar zal je mij nooit over horen. Daar betaal je zolang je werkt belasting voor en heb je recht op.

  De bijstand is wel weer een heel ander verhaal. Het feit dat je 1127 euro krijgt in de bijstand, maar 1400 nog wat euro als je fulltime werkt, zie jij de verhouding schreef trekken? 300 euro verschil, bruto. 150-200 netto verschil. Maar die 200 streef je dan weer voorbij door inderdaad al die gemeentelijke tegemoetkomingen.

  En soms zijn ze terecht. Kennis van mij doet een lange dure studie, betaalt de studie zelf, haar vriend heeft een modaal inkomen. In kinderopvang word je al tegemoetgekomen door belasting, maar zij dus ook door de gemeente, omdat ze onder een bepaald inkomen zitten. Maar… zij levert wel een bijdrage later aan de maatschappij en doet het niet allemaal omdat het maar zo makkelijk is.

 7. Suus   •  

  Ik ben het echt totáál niet met je eens. De bijstand is in de realiteit echt niet zo’n vetpot als je het op papier over doet komen. De eerste persoon die zegt dat ie blij is dat hij/zij in de bijstand zit moet ik nog tegenkomen! Bovendien doe je het een beetje overkomen alsof mensen in de bijstand gaan omdat het makkelijker is dan werken. Natuurlijk heb je mensen die misbruik maken van zulke regelingen, maar dat maakt de regeling op zich niet slecht!

  Ik ben ontzettend blij met het systeem dat wij in Nederland hebben. Ik heb in Kenia maandenlang gezien hoe hard mensen werken en hoe keihard de overheid ze laat vallen als ze dat niet meer kunnen. Een sociaal vangnet is daar niet, en daar gaan echt veel mensen aan kapot.

 8. Laura   •  

  @ suus: natuurlijk is het fijn dat er een bijstand is en natuurlijk is het geen vetpot, maar het kan toch niet zijn dat je uiteindelijk voordeliger uitkomt dan iemand die zich 36 uur uit de naad werkt? Helaas lees je genoeg verhalen van mensen die het helaas maar wel te makkelijk vinden (en helaas ken ik ze ook, bijna plaatsvervangend gevoel van schaamte) en daardoor thuis zitten en dat vind ik een slecht signaal.

  Bijstand moet blijven, mensen moeten kunnen leven. Er moet een sociaal vangnet zijn. Maar dan moet het minimumloon omhoog. Juist om misbruik te voorkomen. En simpelweg omdat ik vind dat 1400 bruto voor 36 uur in de week erg weinig is, als je ziet dat je dus 1100-1200 krijgt voor in de bijstand zitten. (wat inderdaad niet altijd vrije keus is)

 9. Irma   •  

  Ik ben 37 jaar en ben volledig arbeidsongeschikt verklaard. ( dus 100%) Oòk na die strengere herkeuring bij duizenden mensen die het UWV heeft gedaan een paar jaar geleden.
  Ik zou er bij wijze van spreken een moord voor willen doen om gewoon te kunnen gaan werken. Maar dat zal er niet in zitten. Nu niet en nooit niet. De redenen waarom zijn te persoonlijk om hier op het world wide web te gaan zitten vertellen. Ik ben zo’n ‘uitkeringstrekker’ (Kon je trouwens geen vriendelijker benaming vinden? ) Ik doe mijn uiterste best om mezelf wat nuttig te voelen in deze samenleving door wat vrijw.werk te doen. Let wel: 1 ochtend per week. Ik heb geen man en geen kinderen, woon met mijn twee konijnen in een flat. Meestal kan ik wel goed omgaan met de situatie van het gedwongen thuis zitten, maar soms….. Ja soms, dan vliegt het mij aan. En dan zijn er mijn ouders en een hele goede vriendin bij wie ik mag uithuilen. Die op zo’n moment mijn verdriet en onmacht samen met mij proberen te dragen. Ik probeer positief in het leven te staan, leef bij de dag (omdat de toekomst vaak een perspectief laat zien die mij weinig vreugde geeft) en probeer me de vooroordelen over ‘uitkeringstrekkers’ niet teveel aan te trekken.

  Ja, het verschil tussen minimumloon en een uitkering is niet groot. Maar dat is niet mijn schuld, of de schuld van iemand anders die een uitkering krijgt. Maar ja, een stok is snel gevonden als je wilt slaan. Nietwaar?

 10. Laura   •     Author

  @ irma: als je goed leest – en natuurlijk schrijf je op een blog wat sneller zwart/wit en is er niet snel een genuanceerd grijs, om de simpele reden dat men dan ook niet reageert – lees je dat het gaat om de bijstand (en niet de mensen die ongewild in de WW of WAO zitten). Als je ook nog eens de reacties naleest zie je al helemaal dat het niet gaat om de WW en/of WAO (wat is de nieuwe naam ook alweer, die kun jij vast vertellen?).

  Ik heb ook gezegd dat het niet gaat om de mensen die wel graag willen werken, maar om diegene die het maar veels te makkelijk vinden, juist omdat er weinig verschil tussen zit (zoals mijn voorbeeld in de posting zelf, daar werd er maar al te makkelijk mee omgesprongen). De uitkeringen moeten ook zeker niet omlaag, heb ik ook gezegd naar mijn weten, maar ik vind dat de minimum inkomens te laag zijn. Want op deze manier worden de slechte gestimuleerd en lijden de goede weer onder de kwade. Want: men krijgt vooroordelen en dat is niet altijd leuk voor de WW-ers en AOW-ers en er komt een strengere keuring op mensen met een uitkering, waardoor ook de goede soms te lijden krijgen. En jij dus ook… Want jij zal denk ik ook geen prettige ervaring hebben met die strenge herkeuring! (ken wat mensen die hem hebben gehad)

 11. Letitia   •  

  Ik heb een baan van 32uur en verdien netto €1061. Daarnaast heb ik 2 kinderen van 4 en 6. Voor hun moet ik €184 aan naschoolseopvang betalen en €60 voor tussenschoolse opvang. Ik kom er niet uit om de andere vaste lasten te betalen. De sociale dienst zeg dat ik van hen geen tegemoetkoming krijgt, omdat ik een arbeidscontact heb, terwijl zij mij aan hebben gemeld bij pantar voor mijn verdere re-integratie. Ik dacht ik tekende voor een re-intregratie overeenkomst. Maar na bijna 2 jaar ondek ik dat ik voor een arbeidsovereenkomst heb getekend, waarbij ik minder heb te besteden dan toen ik in de uitkering was. Ik ben van plan een advocaat in de arm te nemen.

  TYhat’s my story

 12. Laura   •     Author

  @ letitia: en dat is dus precies wat ik erg vind… Had je net iets minder verdiend (of bijstand gehad) dan had je ook nog allemaal toeslagen waardoor je naschoolse opvang veel goedkoper zou zijn. Krom he?

 13. chantal   •  

  Hoi

  Even over de bijstand en wat ik krijg met 1 kind

  984 wwb bijstand dus
  225 sportgeld kind 1x per jr
  447 langdurigheids toeslag 1x per jr na 3jr wwb
  945 eenouderkorting 1x per jr
  84 kgb kindgebondenbudget elke mnd
  61 zorgtoeslag elke mnd
  195 huurtoeslag elke mnd
  195 kinderbijslag elke 3 mnd
  kwijtschelding ozb en woz a 500 euro elk jr
  is 18338 per jr totaal % 12 = 1528 euro p/m

  dus bijstand lang zo slecht niet dus ja minumloon moet fors omhoog ik
  bijstand is niet leuk maar ik ben er wel als mijn kind thuis komt altijd

 14. Laura   •     Author

  @ chantal: dank voor je reactie! Als je het zo op een rijtje zet is het best schrikbarend eigenlijk. Niet dat ik vind dat jij teveel krijgt, maar ik vind wel dat minimumloon dan zeker te weinig is en werken niet gemotiveerd én beloond wordt bij minimumloon!

 15. chantal   •  

  schrikbarend het is gewoon weg belachlijk en dan zijn er nog mensen die zeuren dat de bijstand laag is misschien als je meer kinderen heb dan mischien dat weet ik niet kan ik niet over mee praten maar ik kan hier erg goed van rond komen.Ik wil graag ook weer werken en ik weet onderaan beginnen moet maar ik doe het er verlopig maar met de wwb want me kind om 7uur in de ochtend naar de creche brengen en om 6uur weer ophalen voor een honger loontje en dan wel gelijk net iets te veel verdienen voor bijvoorbeeld de huurtoeslag kgb en zorgtoeslag en langduurigheidstoeslag en sportgeld dat zie ik niet zitten en dat vervalt de rest niet.Conclusie ik moet weer snel een leuke vent zoeken en dan een leuk bijbaantje.maar die lonen moeten omhoog eker voor aleenstaande moeders die willen werken maar het gewoon niet zien zitten om de reden die ik hier geef

 16. chantal   •  

  en dan ben ik ook nog vergeten te zeggen vakantiegeld a 51 euro per maand en je kunt je ook nog verzekeren via wwb scheelt je ook weer 15 euro per mnd en dan kan je volgens mij ook nog gedeeltes terrug krijgen van bv je koelkast die stuk gaat dus dan komt het totaal nog hoger uit laten we het houden op 1595 euro per mnd ben benieuwd naar de reacties.Want vaak hoor oh in de bijstand wat vervelend maar volgens mij durft niemand te zeggen hoeveel het nou eigenlijk echt is want ja als je daar niet van kan komen dan heb je gewoon een gat in je hand, of kun je niet goed organizeren en dat toegeven durven de meesten niet.

 17. Laura   •     Author

  @ chantal: even ter check, is dat netto?

 18. chantal   •  

  @ laura jazeker

 19. Laura   •     Author

  Dat is bijna meer dan iemand die 2500 bruto verdient (modaal) bij een 40-urige werkweek. En die zijn er heel veel!

 20. Edwin   •  

  Beste Letitia,
  Ik heb er het boekje ‘Dit geld(t) voor U’ van de gemeente Delft op nageslagen. Als jij als éénouder een nettoinkomen (inclusief de 8% vakantietoeslag) hebt dat minder is dan e.1519,88 kom jij voor allerlei regelingen in aanmerking net als Chantal. Dit betekent bijv. dat je voor schoolkosten, aanschaf van een computer, kapotte wasmachine, in aanmerking komt net als iemand in de bijstand (WWB).
  Ik weet niet waar je woont en wat er zoal in dat rare re-integratiecontract staat. Maar volgens de gemeentelijke regeling die waarschijnlijk ook in jouw gemeente geldt, kom je in aanmerking voor veel toeslagen. Je moet er natuurlijk wel achteraan gaan, het komt zeker niet vanzelf naar je toe. Wat dat betreft heeft Chantal het gemakkelijker.

 21. chantal   •  

  mij komt het ook niet aan waaien je moet gewoon je wegen kennen ik moet al die extra’s zelf aanvragen ik wist dat eerst ook allemaal niet.Maar inderdaad ook als je werkt en je verdient weinig kun je al die dingen ook aan vragen.

 22. chantal   •  

  @ letitia kinderopvangtoeslag regel je via de belastingdienst evenals éénouderkorting waar je dan ook recht op hebt en de huurtoeslag ook sporttoeslag ook

  de woz en ozb als je werkt moet je zelf bezwaar op maken loonstrook mee wordt ie met dat salaris van jou ook kwijtgescholden

  langdurigheid toeslag krijg je als je op maximaal 120% van het minumloon zit

 23. Cora   •  

  Iedereen die kinderen heeft krijgt kinderbijslag, al verdien je weet ik hoeveel.ook als je in loondienst bent en een redelijk salaris hebt, heb je recht op een ouderkorting, zorg en huurtoeslag.Zelfs kinderopvangtoeslag voor de werkenden of in opleiding , wel of niet in de wwb gaat in verhouding tot je salaris. Allemaal zelf aanvragen bij de belastingdienst.
  En wat die langdurigheidstoeslag aangaat, tegenwoordig moet je met een baby van 1 jaar al aan het werk,drie jaar in de WWB haal je dan echt niet hoor.Dan sta je al te vegen op straat , of in een fabriek aan de lopende band, ondanks een goede opleiding. En zorg maar dat je geen spaargeld hebt, want voor de WWb mag je dan een bedrag aan zgn vermogen hebben, als je de Gem. Lasten en het Waterschap kwijtgescholden wil hebben is €500 al te veel. Dan gaat het niet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *