Voor als ze dood is…

Respectievelijk vijf en zeven was ik toen mijn opa’s overleden. Van opa Teus (overleden toen ik zeven was) heb ik nog wel wat herinneringen, maar van opa Roest nauwelijks. Ik zie mijn opa’s zoals ik ze jaren zag op de rand van onze kast.

Geen idee of dat eigenlijk normaal is: foto’s van overledenen in de kast zetten, zodat je elke dag even aan ze kan denken. Alsof je dat zonder foto niet doet. In ieder geval is het bij ons in de familie wel normaal. Misschien dan ook het enige normale aan mijn familie. Opa Roest en opa Teus stonden jaren met zijn tweeën op het randje van de kast. Tot ook oma Roest in 1999 overleed. Alleen… mijn moeder vond geen van de foto’s van haar moeder mooi als ‘kijk, ik ben dood, maar denk je wel even elke dag aan me?-foto.

En dan? Dan snor je een oude foto op met lelijke drukke achtergrond, waardoor oma’s prachtige witte haar in het niet valt. Bij tijdgebrek van mijn kant, ging mijn tante van mijn vader’s kant aan de slag met Photoshop. De meest perfecte foto voor op de kast was het niet, maar het was wel echt oma die je op die foto zag. En dat was wat mijn moeder wilde.

Nu zei ik al: is mijn familie helemaal normaal? Nee. Sinds mijn oma’s overlijden en de fotoperikelen daarna maken we geintjes als ‘Mooie foto voor op de kist/op de kast’. Ja, want kennelijk is het toch stiekem wel belangrijk om na iemands dood een mooie foto te hebben. Want in elk grapje zit nu eenmaal een kern van waarheid. Vorig jaar werd oma Jannie (de vrouw van opa Teus, voor de mensen die het nog wel volgen) 80. Tijd voor een feest! En Laura maakte de foto’s. En ook een mooi-voor-na-haar-dood-foto, zoals mijn ouders zeiden achteraf.

Afgelopen week kwam mijn vader wat klusjes in ons huis doen. Mijn moeder kwam mee. En uiteraard wilden ze de studio bewonderen. Mijn studio. Mijn grote trots. Een technische man als mijn vader wilde natuurlijk meteen zien hoe de studio werkte en dus zette ik mijn ouders in de studio. Om de beurt. Zodat ze konden zien of het werkt. Mijn moeder, die zelden mooi op de foto staat, leverde me een geweldige foto. Of deed ik dat zelf, door met de lampen te spelen?

Hoe dan ook, de foto is er. Voor als ze ooit dood is. Waarbij ik hoop dat dat ooit nog heel lang duurt uiteraard. Net als bij mijn vader. Want van hem moet ik nog even nieuwe foto’s maken. Het resultaat was niet mooi genoeg voor op mijn kast.

  7 comments

 1. lizet   •  

  ah een hele mooie foto is het geworden inderdaad!! Maar om nou vast te gaan denken aan de foto voor na de dood? Haha…
  Ik heb heel veel zelfportretten en gein er ook wel eens over hoor; ze kunnen van mij een muur maken met foto’s! 😛 Ze kunnen ze zelfs uitdelen! Hahaha… Gelukkig heb ik van onze omgeving van bijna iedereen wel een mooie foto, dus mocht het ooit nodig zijn………
  al denk ik er maar liever niet aan! 😀

 2. Joyce   •  

  Eigenlijk wil je er nog helemaal niet aan denken, maar toch.. Het is wel iets om soms even bij stil te staan.. Als ik nu na denk, denk ik.. ehmmm ik moet nog even wat mooie foto’s maken! 😉

 3. Roelfina   •  

  Toen de moeder van mijn vriend overleed waren we ook op zoek naar een foto voor op de kist en konden we niks vinden dat ons aanstond. Dus zo gek is het niet om er over na te denken, want op het moment dat je het echt nodig hebt, is het meestal te laat.

 4. Joeltje   •  

  Mijn moeder heeft ´m zelf uitgezocht, de foto voor op haar bidprentje. In die foto staat ze dus nu al bijna 3 jaar op de kast hier, met iedere dag een kaarsje. En op m´n nachtkastje. Tis ´n mooie foto van ´n prachtig mens.

 5. Annika   •  

  Prachtige foto!
  Ook wij hebben een “foto-kast”. Er staan ‘al’ 3 foto’s op. Van mijn beide opa’s en één oma. De andere oma (wordt volgende week 83) hoop ik nog heel lang mee te maken.

 6. Marieke   •  

  Heel mooi! Wat een lieve moeder heb je… (eerste indruk dan he, haha).
  Goed werk!

 7. Laura   •     Author

  @ marieke: dat is ze ook. En dat zeg ik niet omdat het nu Moederdag is 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *