101 dingen waar ik vrolijk van word

‘Oh’, dacht ik, ‘die 101 dingen waar ik vrolijk van word, die schud ik wel even uit mijn duim.’ Nou, ik zou zeggen, probeer het eens! Zo makkelijk is het niet. En dus probeerde ik me er de afgelopen weken bewust van te zijn wanneer ik vrolijk werd en waarom. Ik vroeg waar andere mensen vrolijk van werden en uiteindelijk kwam daar deze lijst van 101 dingen – in willekeurige volgorde – uit.

Heel voor de hand liggend, maar toch wel erg fijn, is dat ik vrolijk word van Ferry en zijn aandacht (1). Evenals dat het voor niemand een verrassing zal zijn dat fotograferen (2) eenzelfde effect op me heeft. Ook zo cliché, ik heb lieve mensen nodig om me heen om vrolijk te worden. En dan dus niet alleen Ferry. Ik word bijvoorbeeld vrolijk van mijn Ping-gesprekken met vriendin Debbie (3) en de wijnavondjes met dezelfde Debbie en haar vriend Dennis (4). Of de chitchats met collega D. (5) en de (nu nog online) vriendschap met @agaatt (6). Overbodig om te zeggen, is dat ik heel gelukkig word als ik mijn altijd vrolijke nichtje Loubna (7) om me heen heb. Uiteraard kunnen ook mijn ouders (8) – die dag en nacht voor mij, of ons, klaar staan – niet in dit lijstje ontbreken. En om er nog maar een cliché tegenaan te gooien: ik word vrolijk van mijn gezondheid (9) (met wat kleine kuurtjes hier en daar).

Vrolijke fotograaf

Oké, ik word vrolijk van fotograferen, maar waarom dan? Wat doet het dan met me? Buiten het feit dat dat een van de weinige momenten is waarop ik echt rust heb in mijn hoofd. Waar ik al blij van word, want het is zo fijn als die piekermolen in mijn hoofd eens uit staat (10). Buiten de rust word ik vrolijk als ik thuis kom en zie dat de foto’s van een fotoshoot meer dan gelukt zijn (11). Helemaal als ik al fotograferend denk dat het resultaat tegen zal vallen. Hetzelfde effect hebben positieve reacties van ‘modellen’ op me (12). En als ik in mijn nieuwe studio bezig ben (13), zul je mij regelmatig een vrolijk deuntje horen zingen (tenzij ik gefrustreerd ben, omdat al het begin moeilijk is). Desondanks werd ik erg vrolijk van het eerste zelfportret dat ik vorige week in de studio maakte (14), ondanks de vele frustraties en verbeterpunten. Vrolijk word ik ook van de aanvragen die ik steeds vaker in mijn mailbox vind (15), omdat mensen via via de weg naar mijn website hebben gevonden. En onder de indruk zijn van mijn foto’s.

Het meisje dat niets lust

Ik mag dan een moeilijke eter zijn, dat betekent niet dat ik niet vrolijk word van eten. Sterker nog, tijdens het maken van deze lijst kwam ik erachter dat ik extreem blij word van lekker eten. En dan niet alleen van dat broodje paling waar je me voor wakker mag maken (16), maar ook van verse aioli van de PLUS (17), een broodje gesmolten kaas (18) en een warm croissantje op het station (19). Ben ik bij de HEMA dan moet ik mezelf altijd trakteren op witte chocoladeflikken met roze spikkels (20). Mmmmm! Iets dat ik niet lekker vind, is appeltaart. Toch doe je mij een groot plezier met de geur van verse appeltaart in de keuken (21). Afgelopen weekend ontdekte ik trouwens champagne-aardbeien-ijs van de DEEN (22). Believe me, daar word je vrolijk van! Net zoals het af en toe ranzig schransen van een patatje met (23). Al ben ik daarna steevast misselijk…

Wereldreiziger

Ik mag dan een wereldreiziger zijn in de ogen van veel mensen, kennelijk is dat niet hetgeen waar ik het meest vrolijk van word. Er staan slechts een paar reisgerelateerde dingen-waar-ik-vrolijk-van-word op mijn lange lijst. Bovenaan mijn lijst zoals ik hem oorspronkelijk intypte in Word stond reizen, reizen, en nog eens reizen (24), maar later heb ik die natuurlijk even verder uitgewerkt. Zo kan ik intens genieten van het voorbereiden van een geplande reis (25). Wat gaan we allemaal bekijken, wat zijn goede hotels, wat mogen we niet vergeten, hoe gaan onze dagen eruit zien? De wat kleinere reizen maken mij echter net zo blij. Stedentrips (26) staan bij mij misschien nog wel op één. Niets fijner dan er een weekend op uit trekken in een Europese stad en deze ontdekken. Daarna kan ik er weer even tegenaan. Inspiratie doe overigens ik veelal op in het vrolijkmakende boek 400 droomreizen van National Geographic (27).

Lente & zomer

Nu de dagen langzaam warmer worden, is het niet zo moeilijk om vrolijk te worden. Althans: op mij heeft de zon een aangenaam effect. De eerste tekenen aan de wand dat het voorjaar begint zijn zo fijn: de eerste voorjaarszon (28), na een zonnige werkdag door te hebben gebracht op kantoor naar buiten lopen zonder jas en de zonnestralen opvangen (29), de eerste lentedagen (30): het doet me allemaal stralen. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat volgt: het kunnen lopen op slippers (31), de eerste keer van het seizoen dat je je bikini aan kunt doen (32), na een dag zonnen ontdekken dat je de streepjes van je bikini kunt zien (33) en met blote voeten op het gras lopen (34). Al hebben we geen gras in de tuin, maar dat zorgt er dan ook voor dat dit uniek blijft. Of wat dacht je van barbecueën op warme zomeravonden (35)? We hebben immers niet voor niets die fijne barbecue aangeschaft. Maar ook buiten de deur eten en tot laat op een terrasje zitten (36), geeft me dat zomergevoel waar ik blij van word. Heb ik in de winter nog moeite met opstaan, in het voorjaar is er niets fijner dan naar het station fietsen en wakker worden bij het doorbrekende zonnetje (37). En ondertussen verschijnt er een glimlach op mijn gezicht van de bloesems die in bloei staan (38). Een van de fijnste dingen aan de zomer is trouwens wel de geur van gras na een zomerse regenbui (39). Dan moet ik naar buiten en breekt de zon figuurlijk toch nog door.

Op donkere dagen

Na dit zomerse relaas zul je denken dat ik in de herfst en winter op zijn minst depressief moet zijn. Niets is minder waar! Dan geniet ik gewoon van heel andere dingen. Al moest ik wel even graven voor deze naar boven kwamen, maar ze kwamen… In de winter word ik vrolijk van een winterwandeling door de Oostvaardersplassen (40). Van de kerstboom in de woonkamer (41). Of van de regen die tegen de ramen slaat, terwijl ik met een dekentje over me heen op de bank zit (42). En hoewel het afgelopen winter wel erg veel heeft gesneeuwd, krijg ik van spelende kinderen in de sneeuw (43) nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Evenals dat ik dol ben op kaarsjes in de woonkamer op donkere avonden (44). En ben ik de kou toch zat, dan ontvlucht ik deze door naar de sauna te gaan (45). De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik daar ook in de zomer intens van kan genieten trouwens.

Shopaholic

Wie het nog niets is opgevallen dat ik vrolijk word van kleine en grote nieuwe aankopen (46) heeft echt onder een steen gelegen. Shopaholic is my second name! Waar ik dan vrolijk van word? Sowieso van internetbankieren, en ontdekken dat mijn saldo heel erg positief is (47). ‘Ik mag shoppen’, gilt dan een stemmetje in mij. Evenals wanneer we weer eens een financieel extraatje hebben gehad, zoals een eindejaarsuitkering (48). Dan hoeft het winkelen niet per se in de uitverkoop, hoewel ik van slagen in de uitverkoop (49) wel erg vrolijk word. Zoals afgelopen januari, toen ik dat ene rokje scoorde dat ik al zo lang wilde hebben, maar te duur vond. Nu kocht ik hem voor de helft van de prijs.

Van welke aankopen ik vrolijk word? Nieuwe stofjes (50) bijvoorbeeld, of accessoires voor mijn studio (51). Of één keer in het seizoen flink veel kleding inslaan (52). En dan aan het eind van de shopdag mijn kledingkast uitmesten en alles op kleur sorteren (53). Als ik dan ook nog schoenen heb gekocht waar ik geen blaren van krijg (54) is mijn shopdag helemaal compleet!

Ik was een van de eerste in Nederland met een iPhone, en werd bestempeld als gadget-freak en eigenlijk ben ik dat ook wel . Ik word vrolijk van nieuwe apparatuur, al is het maar een dvd-speler. En later dit jaar zal ik ook heus wel de iPad kopen, want feit blijft dat ik vrolijk word van gadgets kopen (55). Waarom zou ik mezelf dat dan ontzeggen (als ik het kan betalen)? Nog vrolijker word ik van cadeautjes kopen voor anderen (56). Hun gezicht en reactie als ze het uitpakken is mij goud waard. Boeken staan ook hoog op mijn lijstje van needs-to-shop. Niet alleen omdat boeken lezen fijn is, maar ook omdat ik zo geniet van de geur van nieuwe boeken (57).

Me-time

Een bezig bijtje als ik, die het liefst 48 uur in een dag heeft (of meer?), heeft af en toe rust nodig. Af en toe simpelweg me-time. Een lazy sunday (58) bijvoorbeeld, zoals afgelopen zondag. Of gewoon een dag in pyjama of badjas in huis rondhangen (59) en niemand die commentaar heeft dat je je niet aankleedt. Het liefst na een avond waarop ik de wekker niet heb hoeven zetten (60). Of als de wekker voor Ferry vroeg gaat en ik nog even mag omdraaien en mijn ogen mag sluiten (61).

Sinds het nieuwe huis is badderen trouwens mijn oppepmiddel. Niets fijner dan na een lange dag werken in bad stappen met een goedkope flodderroman van Dokter Anne Maas (62). Liever nog: samen met Ferry in bad en de dag bespreken (63). En als we uitgepraat zijn, sla ik het tijdschrift Flow (64) open. Wie niet vrolijk wordt van dat tijdschrift, is niet goed wijs.

Vrolijk word ik ook van op zaterdag- of zondagmorgen langzaam wakker worden op de bank met uitzicht op onze mooie tuin (65). Een goed, en luier, alternatief is wakker worden in bed, terwijl de vogeltjes een concert voor je spelen (66). Ontspannen doe ik ook bij het koken van een drie/viergangendiner voor Ferry en hem daarna er van zien genieten (67). Wederom heb ik hier een luiere variant op: een avondje bankhangen en zappen, bij voorkeur in Ferry’s armen (68). Is Ferry afwezig dan kan ik intens genieten van een ik-avondje, waarop ik zelf kan bepalen wat ik doe, of dat nu naaien of een zak chips leegeten, of huilen bij GTST is (69). Sowieso is GTST kijken iets om vrolijk van te worden (70), het zorgt voor mijn verplichte niet-nadenken-half-uurtje-per-dag.

En wil ik echt veel me-time creëren en mezelf een oppepper geven, dan is er maar één manier: een weekend zonder sociale ‘verplichtingen’ (71). Nog vrolijker word ik van de lange weekenden door de feestdagen (72), die we de komende weken hebben. Make a girl happy! En dan vergeet ik toch bijna mijn met-stip-op-één-me-time-moment: het naar de kapper gaan. Twee uur lang genieten van iemand (in dit geval mijn schoonzusje) die aan je haar zit. En dan naar buiten lopen met een net-van-de-kapper-haar (73). Zalig!

Na dit stukje me-time lijk ik overigens wel een lui wezen. En stiekem ben ik dat ook. Ik heb een hekel aan sporten, maar als ik dan eens ga sporten en ik heb eigenlijk geen zin dan ben ik achteraf heel erg blij dat ik het heb gedaan (74). En eerlijk is eerlijk, met dit weer skeeleren is geen straf.

Carrièrechick

Je zou haast vergeten dat ik ook nog 36 uur in de week werk. Ik doe het toch echt, vaak nog meer ook, want die mail check ik om de vijf minuten. En antwoorden kan ik dan niet laten, ongeacht het tijdstip. Overigens niet altijd iets waar ik vrolijk van word, de inhoud van die mails…

Waar ik wel vrolijk van word? Tja, dat ik vrolijk wordt van de persreizen (75), ook al doe ik die in vrije tijd, is geen verrassing denk ik. Maar ik word bijvoorbeeld ook vrolijk als ik in Google Analytics kijk en een stijgende lijn zie wat betreft bezoekers (76). Nog leuker zijn geslaagde marketingacties (77). Onze Suriname-weggeefactie leverde bijvoorbeeld al bijna 6.000 reacties (je kunt nog meedoen!) en ook het onderzoek dat we onlangs hielden leverde veel publiciteit op.

Verder word ik vrolijk van de schoolkantine-achtige lunches (78) die ons bedrijf biedt. Je kunt pakken wat je wilt en op elke tafel staat een pak melk, boter en zoetigheid. Met leuke houten tafels en grappige zithoekjes. Veel beter dan die grote bedrijfskantine in Hoofddorp. De zalige kaastosti’s maken het geheel af.

En verder…

… vind ik het knap als je het tot hier toe hebt gelezen, want de lijst is toch wel erg lang. Dat terzijde. Ik word vrolijk van lachen om helemaal niets (79), van huilen van blijdschap (80), of van (lekker vals!) meeblèren op Nederlandse muziek (81). Dat laatste overigens alleen als Ferry niet thuis is, anders word ik meteen uitgelachen.

De vrouwelijke lezers onder jullie zullen ook het volgende geluksmoment herkennen: na een lange dag met net iets te krappe (maar oh zo gave) schoenen thuis komen en ze uit kunnen schoppen (82). Oh ja, ook voor de vrouwen: een good-hair-day (83). In mijn geval zijn ze zeldzaam, maar dat maakt de vrolijkheidsfactor als het eens gebeurt wel des te hoger.

Vrolijk word ik ook van onverwachte dingen: onverwachte ontmoetingen (84), een onverwacht smsje (85) of een handgeschreven kaartje op de deurmat (86). Dat laatste gebeurt te weinig en denk dat veel mensen dat jammer vinden, en dus heb ik besloten (het is zelfs een van mijn 101 doelen van het Day Zero Project) om meer handgeschreven kaartjes te sturen. Dan maak ik andere mensen ook weer blij en als ik zelf ergens vrolijk van word dan is het als ik mensen blij kan maken met iets kleins (87). Zoals de website www.sandrakoolmees.nl, die ik maakte voor oud-Libelle collega Marleen, die haar zus verloor aan kanker.

Andere vrolijkheidsbommen zijn ’s avonds onder een schoon en fris dekbed kruipen (88), Ferry die op mijn hoofd kriebelt als ik weer eens teveel pieker (89), als ik iets af heb waar ik tegen op zag (90) en de fratsen van @konijntim (91). Zo volgt hij Ferry langs de schuifpui als deze in de tuin bezig is, hilarisch om te zien! En ook: creatief doen met mijn naaimachine (92), het digitaal bladeren door mijn jeugdfoto’s die mijn vader ooit inscande (93) en complimentjes krijgen (94). Want ik blijf nog steeds een onzeker meisje op zijn tijd.

Uiteraard zijn er ook vrolijkheidsmomentjes bijgekomen sinds we verhuisd zijn. Zo kan ik intens genieten van het uitzicht op het bos vanuit de keuken (95), van ‘mijn’ perfecte werkkamer (96), het naar buiten stappen via de schuifpui (97) en zelfs van het uitruimen van de vaatwasser (98). Het gevoel dat we nu over die luxe beschikken (en wat ons dat dagelijks aan tijd scheelt) is zoooo fijn. En natuurlijk: sinds we verhuisd zijn, hebben we ook het puppy-plan in ons hoofd. Wanneer het gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar het vooruitzicht dat er een pup komt (99), is wel iets om vrolijk van te worden.

En laat ik tot slot jullie niet vergeten: ik word echt vrolijk als ik zie dat er reacties zijn gegeven op mijn weblog (100). Het feit dat mensen je tekst kennelijk de moeite waard vinden om op te reageren, is natuurlijk een egostreler pur sang!

PS Mis je één ding waar ik vrolijk van word? Dan kan kloppen. Nummer 101 is natuurlijk het compleet krijgen van deze lijst en de daarbij behorende blog. Een flinke klus, maar wel iets om vrolijk van te worden.

  13 comments

 1. Anton   •  

  Ik vind het erg knap van je dat het je is gelukt. En het zet mij tot denken aan waar ik gelukkig van wordt 🙂

 2. Saar   •  

  Wow, er staan echt goede punten op! Goed hoor dat je zoveel hebt kunnen bedenken.

 3. Annika   •  

  Jeetje, het is je dus gelukt! Erg leuk om alle dingen te lezen waar je blij van wordt. Er staan er best veel tussen die ook op mij van toepassing zijn. Ik ga er vandaag mee beginnen denk ik. Ben benieuwd hoe snel het bij mij zal gaan!

 4. Ioni   •  

  Mooie lijst 😀 of eigenlijk mooi verhaal. Jouw dingen die jou gelukkig maken, creëren bij mij een glimlach 😀

 5. Serena   •  

  Wow, dat was inderdaad een heel lange log!!! Maar wel heel veel leuke dingen erin!!!

  Grtz Serena

 6. Rianne   •  

  haha wat een lap tekst! Ontzettend leuk geschreven en veel punten waaraan je normaal gesproken niet denkt. Ik ga straks éxtra genieten als ik na mijn heerlijke ochtend vrij van vandaag op de fiets stap richting mijn werk.

 7. Agaatt   •  

  Net nu ik even niet zo vrolijk ben, lees ik je blog… Right on time! En dan vind ik mezelf ook nog op nr. 6! Wauw!
  Ik vind je lijstje knap opgesteld, maar ik als ik aan jou denk, denk ik aan een meid die het genieten tot kunst heeft verheven. Je ziet namelijk altijd (nou… over het algemeen ;-)) de mooiste dingen in de kleinste gebeurtenissen. Je maakt de kleinste dingen groots en weet dat nog eens te vangen in prachtige foto’s ook. En in een blog die mij weer opvrolijkt!

 8. Cindy   •  

  Haha wat een lange blog. Knap hoor, zoveel dingen bewust zien 🙂

 9. Jody   •  

  Ik word vrolijk van deze lijst! Mijn dag is weer helemaal goed!

 10. Marieke   •  

  Heel origineel gedaan! Wat een mooie lijst, iets om heel erg vrolijk van te worden! 😉

 11. wilco   •  

  hee hallo, ik tikte op internet in ‘vrolijk worden’. kom ik op jouw site. het is echt mega herkenbaar dat je van dat alles kan genieten maar je staat er niet altijd bij stil. nu kijk ik ineens om me heen, zo van, waar word ik vrolijk van? ik word mezelf bewust dat ik zelf ook best gauw vrolijk kan zijn.. om alleen al vrolijk van te worden haha. leuk gedaan, ook dat je dat online zet 😉
  groetjes

 12. Harld   •  

  Idee van de 101 lijst vind ik erg leuk. Goed voor jezelf om dat eens op een rijtje te zetten. Je bebt het ook leuk uitgewerkt in dit blogartikel.

 13. Laura   •     Author

  Dank Harld 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *