Spijkerbroek & verdriet

Spijkerbroeken, jeans, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik draag ze af hoor, daar niet van, en ik vind ze over het algemeen erg mooi. Alleen de juiste spijkerbroek vinden is zo’n crime.

In mijn ogen zijn spijkerbroeken de beste basiskledingstukken in je kast. Ben je in een stoere bui, dan pak je een (baggy)jeans met gympen. Wil je op de vrouwelijke toer dan pak je die mooie strakke, die zo goed zit om je kont, met je pumps eronder. En een kort colbertje erboven met daaronder een strak truitje. Ideaal! Je zou dus denken dat mijn kast vol hangt met spijkerbroeken. Nou, vergeet het maar…

Waar bij mij truitjes, jurkjes en rokjes in maat M (of 36/38) eigenlijk altijd goed zitten, is het passen van spijkerbroeken niet bepaald een eitje. Na ja, het passen an sich wel. Benen in de pijpen, omhoog trekken en rits/knopen dichtmaken. Maar er één vinden die precies goed zit, dat is bepaald geen eitje. Eentje die niet te strak zit – want dat is zo broeierig bij je kruis en daar kan ik slecht tegen – maar ook niet te wijd. Want dat is weer zo weinig vrouwelijk. Eentje die goed zit om je stevige kont, maar dan niet te wijd zit bij je slanke taille. Eentje die niet 10 cm te lang is aan de onderkant en waarvan de pijpen niet net te ver uitlopen. Eentje die precies je bovenbenen omsluiten en niet je aders afknelt of gigantisch lubbert.

Dacht ik al. Net zoals het feit dat bij jou de maat van de spijkerbroek waarschijnlijk ook niets zegt. Van de spijkerbroeken die ik momenteel veel draag lopen de maten uiteen van 29 t/m 31. En ze zitten allemaal even strak. Het is zo merk-, en zelfs modelgebonden, dat ik in een winkel gewoon niet weet waar ik moet beginnen met passen.

Maar goed… na een lange speurtocht vind ik meestal toch wel de spijkerbroek die ik zoek, die dan meestal ook ver boven de € 100,- is en sinds de aankoop van ons huis vertik ik dat. Ik moet nu eenmaal meer op de centjes letten. Maar goed, een van die eerdere, duurdere, aankopen is mijn spijkerbroek van Fornarina. Ik kocht twee spijkerbroeken tegelijk en eigenlijk was dit niet meteen mijn favoriet, maar na enige tijd werd hij dat wel. Waarom? Hij zit niet te strak bij mijn kruis, maar mijn kont komt er goed in uit en mijn bovenbenen lijken smaller. Hij heeft iets uitlopende pijpen en met een pump maakt dat hem erg vrouwelijk. Saai is hij niet door de versleten plekken (die er in horen te zitten) op mijn bovenbenen. Hij valt mooi te combineren met vrouwelijke bovenkleding en ik voel me er fijn in.

Je draagt hem veel en hij slijt als een gek. En al enige tijd vertoonde mijn kont wat slijtplekken. Wat prima bij de plekken op mijn bovenbenen paste overigens. Tot ik vanmorgen wat hoorde scheuren, recht over mijn kont… Wat deed dat pijn! Niet aan mijn kont, maar aan mijn hart. Het idee dat ik mijn lieveling weg zou moeten gooien. Oké, toegegeven: ik dacht even “Yes, ik mag shoppen”. Maar dat had ik van de week al gedaan en mijn budget voor deze maand was op. En hey, ik ben toch zo creatief, ik zou hem toch wel kunnen fixen?

En dus ging ik daarna aan de slag met Cambodjaanse stof, vlisofix, de strijkbout en mijn spijkerbroek. Hij is gemaakt, of nee zijn overlijdensproces is stopgezet. Hoe lang en hoeveel lapjes stof nog voor mijn spijkerbroekenverdriet echt losbarst?

  20 comments

 1. Agaatt   •  

  Hij is weer (letterlijk) opgelapt, dus. Ik zeg: foto!

 2. Rianne   •  

  Ik heb zelfs 3 dezelfde spijkerbroeken – alleen dan in 3 verschillende kleuren. De donkere spijkerbroek zit eigenlijk te strak om mijn benen, de vale spijkerbroek zit gewoon goed en de witte spijkerbroek zit perfect. Allemaal dezelfde broek en maat .. heel vreemd :S
  Ik wil alleen nog geen andere gaan zoeken want bij mij is dat dus ook zo’n crime 🙁 en net als Agaatt ben ik wel benieuwd hoe je jouw favo spijkerbroek hebt opgelapt.

 3. Peet   •  

  Herkenbaar weer… Meestal komt het er op neer dat ik spijkerbroeken toch 10 cm te lang moet kopen, omdat ze bijna nergens lengtemaat 30 standaard in het assortiment hebben.
  En inderdaad, vind maar eens een spijkerbroek die perfect past. Ik hád ze gevonden… van de WE. Maar ja, daar verkopen ze geen positie-versie van.
  Jouw tip om er meteen een extra te halen als ie écht lekker blijkt te zitten, die onthoudt ik. Want spijkerbroeken vinden die perfect zitten is bij mij ook echt een crime.

  Ben trouwens ook benieuwd naar je fix-actie! Foto??

 4. Laura   •     Author

  @ allen: weinig van te zien hoor, ik heb hem van de binnenkant gefixt. Achter het gaat/de scheur zit nu een lapje stof, die hem stevig houdt en waardoor je geen huid ziet, maar tis maar heeeeeel smal gelukkig.

 5. Wondelgijn   •  

  Oef, gereanimeerd dus?? Misschien voor mij ook een tip voor de volgende *krak* in mijn gat…. 😉

 6. Ioni   •  

  Ik heb wel spijkerbroeken maar draag ze nooit. Voel me er te zelfbewust in.
  Ik ken wel de pijn van het verslijten van je favoriete broek. Ik ben al een jaar op zoek naar vervanging terwijl mijn broek slijt en slijt. Maar… er is niks 🙁 *jank*

  Hopelijk vernedert je favo broek je niet in het openbaar met de krak btw 😉

 7. Es   •  

  Oh, ik leef in jeans. Heb denk ik wel 20 spijkerbroeken, van skinny tot superwijd en van licht- tot indigoblauw. Heb totaal geen moeite met het vinden van een goed passende jeans. Op dit moment is mijn favoriet geen broek maar een jeansrokje met mailot en hoge laarzen…de zomer wil toch niet doorzetten 🙁

 8. floor   •  

  ik heb een turk in de stad die repareert elke spijkerbroek en het is echt niet te zien zo goed…

 9. Annika   •  

  Oh, spijkerbroeken. Breek me de bek niet open. Wat een gedoe om een goede te vinden altijd! Ik heb er maar twee -van de drie- in de kast liggen die ik echt draag en fijn zitten.
  Maar sinds kort heb ik de ideale oplossing: Jeansleggings. Deze passen perfect om mijn ietwat dikkere bovenbenen en mijn billen komen er ook mooi in uit. Ideaal voor wat langere tops of jurkjes erboven. Maarja, om nou het hele jaar door een jeanslegging i.p.v. een spijkerbroek te dragen…

 10. Marieke   •  

  Wat handig dat jij dat zelf kunt fixen!! Ik vrees ook voor de dag dat mijn favo jeans (uit NYC, argh!) scheurt!

 11. Repel   •  

  Dit was een herenbaar probleem voor me, maar sinds ik ben afgevallen heb ik de mazzel datik een H&M onderlijf heb. Als ik bij de H&M online een 31 jeans koop, zittie geheid goed…..omg: ik heb een confectiemaat!

  Ik vind de lay out van je log overigens helemaal het einde!

 12. Lnnkz   •  

  Ja spijkerbroeken zijn een crime! Tegenwoordig koop ik als iets goed ziet er dan ook twee.
  Wel fijn dat je een beetje handig bent en hem dus hebt kunnen maken.

 13. Repel   •  

  jij ook brandweervrouw? wat leuk!

 14. Kimske   •  

  Ja kijk. Die irritaties dus. En daarom draag ik rokken.

 15. Lianne   •  

  Ohja. Eén en al herkenbaarheid. En ook ik vertik het om idioot veel geld uit te geven aan een jeans.
  Het Grote Nadeel aan een favoriet kledingstuk is dat je er inderdaad sneller afscheid van moet nemen. AU!

 16. Mariella   •  

  Oei, ik geloof dat ik hier de uitverkorene ben.. De eerste de beste spijkerbroek die ik pas zit meestal meteen goed haha!

 17. Laura   •     Author

  Hij is overleden 🙁

 18. Merel   •  

  Ja….precies. Zo ging het bij mij ook. Ik zat op mijn knieën en hoorde wat scheuren. Kon wel janken!
  Ook al zou ik de scheur naaien….dan nog wordt de broek nooit meer zoals hij was.
  Ach ja…het is maar een broek. er zijn ergere dingen op de wereld, maar toch he!

 19. Laura   •     Author

  @ merel: en er een lapje onder? Dat deed ik dus bij het eerste gaat, maar in IJsland scheurde hij vanaf de bovenkant van mijn kont tot onderkant, verticaal. Niets aan te doen 🙁

 20. jacky   •  

  Heb je de jeans nog, of al weggegooid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *