68.500 kopjes koffie

Ken je dat stukje uit de show van Javier Guzman waarbij hij naar de Mediamarkt gaat voor een strijkijzer? Dat ‘ie 50 strijkijzers ziet staan, advies vraagt en met de duurste naar buiten loopt. Dat overkomt ons nu ook altijd. Zoals gisteren. Toen onze Senseo aan vervanging toe was.

En dan is aan vervanging toe al een slechte omschrijving. Onze Senseo doet het namelijk nog prima. Oké, af en toe heeft hij zijn kuren en krijg je meer water dan koffie, maar dan zet je gewoon een nieuw bakje. Dat was onze filosofie. Tot we dinsdag het foldertje van de Blokker zagen met de nieuwe variant van de Senseo. Strakker, vierkanter, zwarter en meer in stijl van onze keuken. En zo kwam het idee om eens bij de Mediamarkt te gaan kijken naar het huidige aanbod van koffiezetapparaten.

Woensdagavond, 20.30 uur: we lopen de Mediamarkt in. Ietwat laat, maar we zijn snelle beslissers weten we uit ervaring. Ik baal dat de huishoudelijke apparaten op de eerste verdieping zijn. Weer een trap. Waar ik hijgend de laatste tree bereik, wegens mijn fijne vermoeidheid. Gelukkig staan de koffiezetapparaten direct om de hoek van de trap. We lopen dwars langs de Nespresso, want dat drinken we niet. Ik drink trouwens überhaupt geen koffie, deze aankoop zal alleen voor Ferry en voor visite zijn.

We zien de nieuwe Senseo. Mooi ding, veel strakker, lekker compact, niet dat ronde gedoe meer. Maar ik kijk verder, zoals altijd. Funest blijkt achteraf! Ik zie een apparaat staan van een voor mij onbekend merk, waarvan ik de naam al weer ben vergeten. Bijna drie keer zo duur als de Senseo, maar hey, wel met verse koffiebonen. “Ferry, dat vond je toch altijd zo lekker bij J.?” Dat moest hij toegeven, maar “Wat heeft dat apparaat meer dan de Senseo?”. We besluiten er een verkoopster bij te halen.

De verkoopster die ik vervolgens bij de weegschalen vandaan trekt, blijkt een ware koffiebonenfanaat. Sinds ze een jaar of zeven geleden zo’n apparaat aanschafte (en hij werkt nog steeds!) drinkt ze veel meer koffie. Acht kopjes op een vrije dag. Ze kan ons dan ook precies uitleggen wat er goed is aan dit apparaat. Of niet goed. Het is namelijk het goedkoopste koffiebonen-apparaat en daarmee wel wat simpeler. Zo heb je een kleiner waterreservoir en je kunt niet de sterkte van de koffie instellen. Wat de iets geavanceerdere wel kunnen. Je voelt hem al aankomen he…?

Ik vraag haar waar we dan uitkomen als we weer een stapje duurder gaan. Nou, dan kom je op zo’n vier/vijf keer een Senseo zeg maar. Maar mijn oog wil ook wat, als ik dan toch geen koffie lust. En dit is wat mijn oog wil. Een strak, matzilver apparaat, met uitstraling. Perfect voor in onze toch al sjieke keuken. Toch raar dat we die er niet bij kregen van mijn ouders hahaha Al snel blijkt dat dit het apparaat is wat het bij haar al zeven jaar volhoudt. Door goed onderhoud en niet te vette bonen (hoe weet je nu wat vette bonen zijn?). Bij deze kun je wel de sterkte instellen, traploos zelfs. Verder kun je instellen hoe fijn je de bonen gemalen wilt, je hebt een eco-stand, twee jaar aan huis garantie, een betere opschuimer of hoe dat ding ook heet en nog veel meer andere knopjes waarvan ons de functie is uitgelegd. Maar ik ben het al weer kwijt. Ik zie slechts één ding: we gaan wéér geld uitgeven.

Omdat ik niet de dader wil zijn, én geen koffie lust en drink, laat ik de keuze aan Ferry. Met als extra opmerking: “Je hebt veel overgewerkt toch de afgelopen maanden.” Ferry blijkt een snelle beslisser – ik zei het toch – en zegt: “Doe mij die maar. En doe er maar meteen een flesje ontkalker bij.” In mijn hoofd maak ik een rekensommetje. De Mediamarkt-dame heeft mij namelijk verteld dat een koffiebonenkopje gemiddeld € 0,08 kost (afhankelijk van of je C1000-bonen hebt of Illy-bonen uiteraard). Wat kost een koffiepad? Uitgaande van de AH-prijs ben je € 0,085 cent kwijt. Oh, over 68.500 kopjes hebben we het apparaat er wel uit.

Conclusie: gezien Ferrys’ gemiddelde van twee kopjes paar dag is dat over 102 jaar. Wil er iemand een kopje koffie? Een heel lekkere met verse bonen!

PS Het eerste kopje koffie is gezet, met simpele C1000-bonen – de enige winkel die na 21.00 uur open was – en Ferry vond het een verademing. Nu wordt het veel bonen testen. Iemand advies? En wel graag bonen waarmee we niet boven die € 0,08 uitkomen (C1000 is omgerekend € 0,05).

  17 comments

 1. Maydana   •  

  Wat een geweldige blog, ik zag mezelf alweer staan bij de mediamarkt. Dus nooit meer. Ik ga tegenwoordig bij ons bij de best genomineerde zaak van NL, goede vekopers, maar vooral geweldige service. Mediamarkt, denk ik heeft mijn centjes niet nodig. Een beetje een buurtwinkelgevoel.
  Heel leuk geschreven Laura, met veel plezier gelezen.

  groetjes Maydana

 2. Laura   •     Author

  @ maydana: wat is de best genomineerde zaak van NL?

 3. Maydana   •  

  Dat is het Multimediacenter, meubelboulevard Almelo, verleden jaar als beste en dit jaar genomineerd bij de eerste 3. Uitslag moet overigens al bekend zijn als ik goed ben geïnformeerd, dat was op 31 mei.
  Afgelopen week heb ik er een extern geheugen gekocht van 1.5 TB, geweldige uitleg en service. Zelfs voor een oen als ik.

  groetjes maydana

 4. Roelfina   •  

  Lijkt mij echt zalig zo’n apparaat. Wij hebben hier de deal dat als de Senseo stuk gaat, er een koffiebonen koffiezetmachine mag komen. Maar de Senseo doet het nog steeds prima, dus dat is wel weer jammer.
  Geniet lekker van de nieuwe aanwinst!

 5. Laura   •     Author

  @ roelfina: kun je er niets iets chemisch in mikken per ongeluk? 😉

 6. zuster_klivia   •  

  Mag het écht niet 0,03 cent meer zijn? Want dan stel ik voor dat je Miko koopt. Helaas niet te koop bij de supermarkt (tis een horeca-merk), maar ze komen zó een doosje bij je thuisbrengen. De moeite waard: alsof er een engeltje over je tong piest… (en nee: ik werk niet voor Miko!)

 7. Lnnkz   •  

  Haha ik zie jullie al helemaal staan. Goede verkoopster ook 😉

 8. floor   •  

  Oh hahahaaaa dat gebeurt ons nou ook altijd , ik heb dus een schijtduur apparaat staan want manlief wilde een ECHT Italiaans espresso apparaat , en wat drinken wij de hele dag door? Nespresso ! Das zo makkelijk namelijk , hoe je maar op een knopje te drukken en die andere die vergt wat werk en schoonmaak zeg maar. Maar als ik dan voorstel dat we dat grote glimmende italiaanse ding verkopen ..nee dat mag niet. Pfff staat hier een beetje duur te wezen voor het oog.

 9. Ilona   •  

  Helaas, helaas ook ik heb geen advies voor een goedkoop bakje….Enne hier hebben ze echt de lekkerste koffie…en het beste advies qua apparaten. Zijn echte koffie freaks en zijn er absoluut niet op uit je het duurste apparaat te leveren. Ook zalige koffie (online bestelbaar) en op zaterdag de 26e demo.
  En nee heb helaas geen aandelen…Ook leuk (als Ferry jarig is) workshop Barista of koffie proeven.
  Succes en veel plezier,
  Ilona

 10. Ioni   •  

  Zoals ik al zei op twitter, wij hebben altijd bonen van de Makro. 😀
  Ik vind bonenkoffie ook altijd heel lekker maar ik mag het niet na half 9 drinken want dan kan ik niet meer slapen. Ik merk dat de koffie meer cafeïne bevat dan de koffiepads van Perla. 😉

  Veel plezier met het apparaat. Volgens mij hebben mijn ouders dat aantal kopjes al gehaald (er zit een telfunctie op die van hun!).

 11. giensie   •  

  Welk merk machine hb je gekocht? Zelf heb ik een Gaggia, en de bonen koop is waar ze het voordeligst zijn. Bij de Xenos hebben ze ook lekkere bonen (en niet duur).

 12. Repel   •  

  Hahahaha! Zijn wij consumenten dan ook altijd van die sukkels? Dit heb ik nou ook altijd. Hilarisch logje dit! Ik ga een kopje koffie zetten, denk ik…

 13. Wondelgijn   •  

  Wat jammer dat je geen koffie drinkt… Want echte, ik bedoel échte Italiaanse espresso, capuccino of Latte Macchiato is onovertroffen…! En sinds wij de Nespresso hebben ontdekt, is het hek van de dam…. wij zijn echte koffieliefhebbers!! (en dan ook nog thee, ik geeft het toe….)

 14. Laura   •     Author

  @ wondelgijn: ik drink ook geen thee 😉 Ik heb iets tegen warme vloeistoffen ofzo, soep eet (drink) ik ook niet.

 15. Joeltje   •  

  De enige koffie die ik echt lekker vind is koffie van vers gemalen bonen. Wij zitten hier met een Nespresso, die kregen we gratis bij de keuken geleverd (mocht ook wel voor die prijs haha). Manlief drinkt het graag, ik vind het ronduit smerig.
  Deze is ook écht mooi, welk merk is ‘t eigenlijk? (Ik kan nl. zo maar ineens iets chemisch in de nespresso mikken)

 16. Laura   •     Author

  @ joel: een DeLonghi, die ik zo weer aan ga zetten voor Ferry. Ook een kopje?

 17. Lianne   •  

  HAHA! Zo herkenbaar – al zijn wij al jaren naar volle tevredenheid gezegend met het goedkoopste Nespresso-apparaat dat er is! Ik hou ook niet van koffie, althans, niet van gewone koffie. Alleen cappuccino, en dan eigenlijk alleen eentje die ik zelf gemaakt heb. Verwend…?

  Veel plezier met schoonmaken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *