bucketlist

101 dingen die ik wil doen voor ik dood ga

Ik heb de film al een tijd geleden gezien, maar indruk maakte hij wel. Twee mannen die niet lang meer zouden leven, maakten een lijst van alle dingen die ze nog wilden doen voor hun dood. Dat is The Bucketlist.

In het kader van 101-lijstjes (na het maken van de 101-dingen-waar-ik-vrolijk-van-word) had ik de smaak te pakken. En dus besloot ik een bucketlist te maken van 101 dingen die ik nog wil doen voor ik dood ga. Niet dat ik van plan ben om snel dood te gaan, hoor. Ik heb ook geen dokter gesproken de afgelopen week, wees niet bang. Nee, gewoon omdat ik dol ben op lijstjes en omdat het soms goed is om dingen voor jezelf op een rijtje te krijgen. Bewustwording noemen ze dat toch?

Ik werd me van één ding bewust: ik heb het goed. Ik heb al zoveel bereikt in het leven, meer dan ik ooit had kunnen verwachten op deze leeftijd. Ik ben 29 (en ik wilde 27 opschrijven, hoe erg!) en kijk nu wat ik om me heen heb: een lieve vent, schatten van ouders, het mooiste huis dat je je maar kunt wensen. Ik heb bijna 20 landen bezocht, heb een carrière die ook niet slecht verloopt (momenteel wel wat stressvol) en heb nog nooit heel erge drama’s meegemaakt in het leven. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Natuurlijk heb ook ik wensen (of eigenlijk wensjes). Maar als ik moet opnoemen wat ik nog wil doen voor ik dood ga, komt er weinig uit mijn handen. Ja, ik wil graag alle werelddelen gezien hebben, en een cruise gemaakt hebben in het Caribisch gebied. Ik wil op safari in Zuid-Afrika en ik wil alle Europese hoofdsteden bezocht hebben. Maar zal ik minder gelukkig dood gaan als ik minder heb gereisd? Zal ik minder gelukkig zijn als ik geen Spaans ga leren (wat heb je daar nu aan als je dood bent?) of als ik geen creatieve cursus/opleiding heb gevolgd? Zal ik ongelukkig worden als ik nooit zal leren dansen? Of als ik geen vlucht met een heteluchtballon heb gemaakt?

Nee, ik zal niet gelukkiger dood gaan als ik dit heb gedaan. Het draagt weliswaar bij aan mijn levensplezier, maar that’s it! Het echte geluk zit hem niet in wat ik doe, maar in wie ik ben en welke mensen ik om me heen heb.

Ik gooi de bucketlist dus aan de kant. Voor nu. Geen 101-lijst dit keer. Maar mocht de dokter ooit tegen me zeggen dat ik nog maar een half jaar heb dan boek ik waarschijnlijk als eerst een wereldticket met Ferry om ergens in Zuid-Amerika Spaans te leren, en in Brazilië te leren dansen.

  16 comments

 1. Michèle   •  

  Mooie blog! Goed om af en toe stil te staan bij de dingen die je al hebt.

 2. Marieke   •  

  Gelijk heb je. Niet te ver vooruit kijken (sprak ik wijs, ahum…) maar genieten van het hier en nu.

 3. floor   •  

  mooi al denk ik dat je maar 1 ding wil als je weet dat je doodgaat en dat is bij de mensen zijn waar je van houdt .

 4. Rianne   •  

  Groot gelijk heb je!
  Ik heb trouwens wel een bucketlist gemaakt maar dan maar met 25 dingen =D

 5. Marike   •  

  Mooi! En goed dat je beseft dat je eigenlijk al heel rijk bent met wat je hebt!

  Ik heb er na jouw vraag op twitter nog eens over nagedacht en bedacht (behalve het bungeejumpen, wat nu in het niet valt) nog een paar dingen te bedenken dat ik absoluut wil doen voor ik doodga. Binnenkort te zien op mijn blog! 🙂

 6. Laura   •     Author

  @ rianne: heb je ze ergens staan

  @ marike: ben benieuwd. Ik kon er ook wel een paar bedenken, maar het was allemaal flink afgezaagd of van die dingen dat ik denk: “Tja…” En ik kwam niet aan mijn 101-lijstje dus ja, dan haak ik af. Maar uh… plaats je hier even een linkje zodra ze online zijn?

 7. Ellemijn   •  

  Iedere dag leven alsof het je laatste is, schreef ik vanochtend ergens op…dan heb je geen bucketlijst nodig. Ik vind het een groot compliment aan jezelf en aan het leven dat je deze lijst niet maken kon!

  Liefs!

 8. Agaatt   •  

  Ik heb de film niet gezien, maar is het idee achter een bucketlist niet dat je bewust gaat nadenken over wat je hebt, of hebt bereikt, om vervolgens te constateren dat je daarmee eigenlijk best heel tevreden bent? Dat er altijd wensen en doelen zijn en blijven die je leven weer nét dat stukje leuker maken, is duidelijk. Maar maken ze het doodgaan leuker? Makkelijker te verwerken voor de omgeving? Ik geloof van niet. Je kunt er maar beter elke dag het mooiste van maken. En regelmatig je leven even evalueren. Je weet tenslotte nooit wanneer je dood gaat.

  (Reminds me: ik moet écht een begin maken met een bucketlist voor ná mijn dood…)

 9. Laura   •     Author

  @ agaat: uh, na je dood? Of bedoel je gewoon hoe je je uitvaart wilt? 😛

 10. Agaatt   •  

  Precies!

 11. Ioni   •  

  Mooi omschreven 🙂 Je hebt helemaal gelijk

 12. Annika   •  

  Mooi blogje. En weet je, eigenlijk is het wel positief dat je niet aan de 101 punten kwam die je nog wil doen voor je dood gaat. Dat betekent dat je al veel hebt gedaan in je leven die je gelukkig gemaakt hebben. Je geeft me inspiratie trouwens, en dat is mooi. 🙂

 13. sillyme   •  

  Idd, je hebt helemaal gelijk! (inmiddels al iets ouder) en voordat de film uitkwam heb ik m ook gemaakt! “die lijst” En dus ben ik inmiddels 2x naar Venetie geweest, heb ik meer tijd gemaakt voor vrienden die er echt toe doen, pak ik vaker mijn rust, zit ik vaker in de zon en probeer ik het echt minder druk te hebben!
  Heerlijk!

 14. Esther   •  

  Hi

  tja, ik ben 38 en bij mij is het wel werkelijkheid, ik heb te horen gekregen dat ik nog een beperkte tijd heb in dit leven. Dan ga je toch serieus nadenken wat je graag nog zou willen ondernemen. En het hoeft niet allemaal supergaaf-stoer-eng te zijn (op abseilen van de euromast na dan). Juist die alledaagse dingen, zoals waterballonnengevecht houden in de achtertuin met je kids, zijn heel waardevol. Maar zo’n lijst geeft je wel gelegenheid bewust dingen te ondernemen met de mensen om wie je het meeste geeft..

  groetjes Esther

 15. Mammalien   •  

  Ik kom hier via je link in je reactie bij Silly en moet even zeggen dat ik het helemaal met je eens ben!!! Geen lijstjes, geen todo’s. Gewoon maar kijken wat er komt en daarvan genieten…

 16. Iemand   •  

  Je moet inderdaad niet vergeten wat je hebt. Maar een lijst met dingen die je moet doen kan meerdere dingen bevatten. Je weet niet wanneer het leven ophoudt leef met de dag doe wat je nog wil doen. Want misschien morgen kan je dat niet meer doen. Ga je lekkerder dood nee. Maar je hebt wel gedaan wat je wou doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *