Trots in het kwadraat

Branddriehoek, afdichtingsset, verbrandingsproces, dampzone, brandklassen… Woorden die ik iets te vaak hoorde de afgelopen week. In aanloop naar Ferry’s examen als brandweerinstructeur, welke hij vandaag moest afleggen.

De opleiding tot instructeur stond al enige tijd op zijn lijstje. Hij vindt het leuk om mensen te sturen, is goed in enthousiasmeren en hij was niet voor niets in de horeca al leermeester. In 2009 deed hij de vooropleiding, sociale vaardigheden en begin dit jaar deed hij de aftrap van de cursus die door zovelen als zeer zwaar wordt bestempeld.

Ja, Ferry heeft er een hoop tijd ingestopt – en ik stiekem ook: foto’s maken, taal- en spelfouten checken, presentaties in elkaar knallen – en deed de voorbereidingen van zijn lessen altijd meer dan nauwkeurig. Maar zwaar? Geen één keer gingen zijn lessen verkeerd, complimentjes kwamen bijna aanwaaien. Na een van de eerste lessen zei zijn leraar: “Je vindt dit echt leuk he?” Ja, dat vindt hij en dat straalt hij uit en dat ziet men. Zijn lesplannen werden rijkelijk verdeeld onder medecursisten, alsof ze wat van hem moesten leren i.p.v. van hun leraar. Bij de laatste les die hij gaf, zei de leraar: “Het is dat ik opbouwende punten op moet schrijven, maar eigenlijk is het gemiereneuk.”

Met dat idee ging hij dus vrij relaxed zijn examen in. Ook omdat hij in de twee weken die hij had om het voor te bereiden (een theorieles incl. presentatie en een praktijkles) er ook echt alles aan had gedaan. Maar je weet het niet he? Het zou maar net vandaag misgaan. Hij zou maar net zijn dag niet hebben, een blackout krijgen of een examinator hebben die met zijn verkeerde been uit bed is gestapt.

Meneer slaagde met een 8. De ins en outs weet ik nog niet. Wel dat zijn theorie echt supergoed ging en dat de examinator hem dringend aanraadde daar mee verder te gaan. En dat hij trots klonk. Net zo trots als dat ik op hem ben. En weet je wat het leukste is… vanmiddag gaat er een mailtje uit naar een opleidingsinstituut, omdat hij al gevraagd is om in september cursus te gaan geven in Almere. Trots in het kwadraat dus!

Maar… ik ben blij dat ik de komende week niet elke avond meer brandweeruitdrukkingen om mijn hoofd geslingerd krijg, van Ferry die weer even wat aan me voor wil houden voor mijn meningen. Ben benieuwd welke verhalen het vanavond worden onder ons feestmaal.

  4 comments

 1. Ioni   •  

  Gefeliciteerd 😀 reden om trots te zijn met zoveel complimenten voor iets wat je leuk vind. 😀

 2. 't Kleine Kikkertje   •  

  Super! Gefeliciteerd!

  En nu niet gaan dromen over al die termen hey!

 3. Shanti   •  

  Gefeliciteerd!

 4. Joeltje   •  

  Zoals ik al twitterde: terecht dat je trots bent. Goed gedaan @FerryH ;-). Jij brandweer man! (Moet nog steeds foto’s maken van de brandweergordijnen, zal ik laura nu maar ‘n stukje toesturen van die stof? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *