Ik geef toe: ik ga de straat op zonder make-up

‘Vrouwen besteden gemiddeld vijf jaar aan hun uiterlijk’, las ik vrijdag in de krant. Vijf jaar? Wat doen die vrouwen allemaal wel niet? Ik wil er best oké uit zien, maar ’s morgens is het toch echt genoeg om me te wassen/douchen, mijn tanden te poetsen, een beetje mascara op te doen en mijn lenzen in te knallen. In willekeurige volgorde.

Terwijl ik weer mijn stoel op kruip, waar ik van schrik half ben afgevallen, lees ik de tweede zin van het onderzoek, uitgevoerd door Marie Claire: ‘Wat neer komt op een half uur per dag.’ Kijk dat valt best mee. Al weet ik natuurlijk niet wat zij meerekenen. Kennelijk niet wassen en tanden poetsen, dat zal dan wel gewoon verzorging zijn. Rekenen ze het ook mee als je ’s ochtends 10 minuten voor de kast staat te drentelen om te kiezen wat je vandaag eens zal aan doen

De meeste vrouwen (77%) vinden zichzelf opmaken een leuke bezigheid. Opmaken leuk? Als ik weer eens met mijn mascararol in mijn oog schiet. Of toch weer eens probeer of ik eigenlijk stiekem wel om kan gaan met oogschaduw. En er dan uitzie alsof ik net een beuk heb gehad. Nee, make-up en ik, dat gaat niet echt samen. En dat terwijl 57% niet zonder make-up de deur uit gaat.

Sterker nog 40% maakt zich het liefst ook nog op als ze ziek zijn en in bed liggen. Steek je vinger op: wie doet dat? En vooral waarom? Alsof je met zorg aangebrachte oogschaduw dan mooi blijft zitten. En alsof er iemand naar omkijkt en verwacht dat je er altijd als een prinsesje uitziet. Mijn vent verwacht dat in elk geval niet. Sterker nog: hij heeft eerder een hekel aan (plamuur)make-up dan dat hij het toejuicht.

Maar blijkt wel uit het onderzoek: getrouwde vrouwen besteden het minst aan hun uiterlijk (de buit is binnen?). Vrouwen die niet samenwonen maar wel een relatie hebben, besteden het meeste tijd aan hun uiterlijk. Misschien ook wel logisch, je moet nog een beetje jagen, de ander teasen en voor je gevoel aantrekkelijk blijven. Ik deed misschien ook wel meer aan mijn uiterlijk toen, maar om me nu uit te sloven? En om nu te zeggen dat ik me nu verslons? Nee, dat zou dus kennelijk pas komen als ik ga trouwen. Geen probleem, dat wil Ferry toch niet…

En de uitsmijter: vrouwen besteden gemiddeld € 288,- per jaar aan make-up. We zitten nu over de helft van het jaar en mijn teller staat op € 0,-. Hoe zit bij jou?

  13 comments

 1. zuster_klivia   •  

  Ik maak me elke dag op (niet als ik ziek ben! Why?). Toefje mascara, oogschaduw, oogpotlood en concealer onder mijn ogen en doe daar 3 minuten over. En een paar x per dag ververs ik mijn lipgloss.

  Wbt de kosten? Hmmm, eens per jaar een nieuwe mascararoller van rond de 10 euro (duur merk maar via Ebay ofzo). Met een oogpotlood doe ik zeker 4 jaar. En mijn oogschaduw koop ik via Marktplaats voor 3 euro per potje en ik verslijt er 2 (?) per jaar? Mijn concealer kost 50 euro en die gaat 3 jaar mee denk ik. Lipgloss: 5 euro.

  Totale kosten per jaar: 36 euro per jaar. Max.

  Wow, ik haal de gemiddelden ook aardig naar beneden!

 2. Roelfina   •  

  Er is niets mis met een beetje make-up, maar je opmaken als je ziek bent? Nee dat is echt zonde van je energie. Dit jaar toevallig wat nieuwe make-up gekocht, dus nu staat bij mij de teller op € 23,-, kans is alleen wel dat daar dan volgend jaar weinig bijkomt.

 3. Angela   •  

  Ik maak mezelf ook vrijwel iedere dag op, behalve als ik ziek ben inderdaad. Ik heb ongeveer 10 minuten nodig voor de basis (foundation, mascara, eyeliner) en wat meer tijd nodig voor oogschaduw (soms zie ik er dan ook net uit alsof ik een klap heb gehad en haal ik alles er maar weer af, haha).

  Ik vind het altijd grappig om te horen dat mannen juist hun vriendin zo natuurlijk mogelijk zien, maar heel eerlijk gezegd geloof ik daar weinig van! Alsof de mannen het zien als een soort plicht: “nee schatje, je ziet er veel mooier uit als je geen make up ophebt”. Wij vrouwen zouden niet blij zijn als ze andersom zouden beweren 😉

 4. Laura   •     Author

  @ angela: denk dat mannen best van een beetje make-up houden, maar het moet wel natuurlijk blijven. Althans ik ken genoeg mannen die zo denken en dat zeggen ze dan niet omdat ik hun vrienden ben zeg maar. Doe niet aan polygamie 😉

 5. Joeltje   •  

  Ik maak me iedere dag op, maar als ik ziek ben echt niet. Ook doe ik het vaker af als ik thuis kom, ik heb een supergevoelige huid. De man hier vindt het allemaal prima. Opgemaakt vindt ie me mooi, maar onopgemaakt ook (doet gewoon z’n lenzen uit, werkt ook met -5 haha).

  Ik geef er vrij veel aan uit, ik heb alleen maar Clinique op de badkamer staan, mede ook omdat alles hypoallergeen moet zijn en ik van HEMA spul ontstoken ogen krijg. Ik heb me trouwens wel vlak na de bevalling weer opgemaakt. De adertjes in m;n gezicht waren zo opgezet en ik had zo’n dikke ogen van 2 uur persen dat ik nog wat schminck op m’n gezicht wilde alvorens bezoek te krijgen 😉

 6. Danielle   •  

  Ik gebruik alleen mascara.
  En nagellak op mijn tenen.
  Nu ik ziek ben loop ik al die tijd al zonder make-up. De nagellak moest er af voor de operatie en kan er niet bij het weer op te doen. Het boeit me ook echt niet en kost teveel energie. Dus goedkoop jaar voor mij dit jaar!
  288 eurie.. Phoe daar doe ik jaren mee.

 7. Rianne   •  

  Ik gebruik nooit make-up. Wel ooit geprobeerd enzo, maar het is gewoon niets voor mij. Daarnaast merk je het toch niet of ik mascara/oogschaduw op heb of niet vanwege mijn bril. Gelukkig vind mijn vriend het niet erg 🙂 (en anders had ie pech haha)
  nee, mijn teller staat ik denk al zo’n 6 jaar op €0.- hihi

 8. Lianne   •  

  Eerlijk gezegd vind ik 5 jaar nog best meevallen. Ik dacht dat het meer zou zijn. Ik ben dan wel een ijdeltuit, maar zeker geen vrouw die volgeplamuurd over straat loopt. Een beetje mascara, oogpotlood, concealer, wat foundation en natuurlijk nagellak voor op de tenen. Kortom, € 288,- per jaar kom ik nooit aan!

 9. Lara   •  

  Ik weet niet of ik aan die 288 euro kom, maar ik geef wel veel uit aan beauty producten. En dan niet per se aan make-up. Ik ben gewoon dol op lotions, douche producten en andere cremepjes.

 10. Laura   •     Author

  @ lara: welkom! Als je douche- en badspul meerekent, dan kom ik er misschien ook wel aan, met mijn Rituals-verslaving…

 11. Noelle   •  

  Echt een artikel voor mij!! Eens zien:

  opmaken vind ik zeker leuk! Elke dag weer nieuwe dingen uitproberen, nieuwe kleurencombinaties. Te zien hoe ik verander van iemand met donkere kringen (die constant opmerkingen kreeg “ben je moe?”) naar iemand met een wakkere blik.

  Een halfuur per dag? Gemiddeld ja. Ik heb dagen dat ik er een uur over doe (exclusief haren), en dagen dat ik minder zin heb en binnen 10 minuten klaar ben.

  Als ik thuisblijf, doe ik meestal wel make up op. Al is het maar om nieuwe combinaties uit te proberen (ja, soms heb ik gewoon teveel tijd). Zonder makeup de deur uit? Never nooit. Geen haar op mijn hoofd die daarover nadenkt!

  Als ik ziek ben doe ik echt geen makeup op. Tenminste, niet als ik thuis ben. Ga ik naar buiten, zorg ik er zeker wel voor dat ik er “OK” uit zie. Want niet iedereen hoeft te zien hoe ziek ik ben 😉

  288 euro per jaar. Dat is echt heel erg weinig!!! 24 euro per maand? Dat is nog niet eens 1 poedertje! Nog niet eens 2 lipglosses…

  Waar ik aan zit na een halfjaar? In totaal zit ik denk ik over de *kuch* 3k *kuch*. Moet wel erbij zeggen dat ik elk jaar in Amerika mijn grootste uitgaven doe. Omdat je daar goedkoper kan shoppen en dingen kan vinden die je hier niet zal vinden.

 12. Laura   •     Author

  @ noelle: en omdat het goedkoper is ga je als echte Nederlander heel veel inslaan en kom je aan € 3000,-. Lekker goedkoop 😉

 13. Mammalien   •  

  Dus jij denkt daar ook zo over! Dank voor je berichtje en leuk dat ik je log heb ontdekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *