Tijd om de (geld)balans op te maken

Geen overbodige dingen meer kopen, was mijn motto vanaf het moment dat we – nu precies zes maanden – geleden in ons droompaleis kwamen wonen. Tijd om de balans eens op te maken.

We woonden jarenlang scheef. Kent u dat, scheefwonen? Ik niet, tot aan de politieke debatten. Scheefwonen betekent dat je inkomen hoog is en je huur laag. Dat je goedkoop blijft wonen en de startersmaakt schaadt. Wist ik veel. Ik vond het wel handig: 10x zoveel inkomen als huur. Is goed voor de economie toch? Want ons geld dat rolde wel. Vakanties, cameratoebehoren, middagje kleding shoppen a € 500,-. Het kon allemaal!

Nu rolt datzelfde geldt elke maand heel hard naar onze bank. Want dat hypotheekbedrag is toch wel even andere koek. Maar ja, je leeft dan wel in je droomhuis. Nu leven we eigenlijk als een normaal mens: bijna 1/3 van de inkomsten gaat op aan woonlasten en dat betekent minder (dus niet weinig) vrij geld te besteden en oppassen op je uitgaven. Tien keer nadenken voor je wat koopt. Is het echt nodig? Maar bedenken we ons dat wel elke keer?

Dure afstandsbediening

Ik dacht het echt: dat die alles-in-1-afstandbediening nodig was. En ik kon de aanbieding van iBood op die bewuste ochtend in januari niet negeren. Maar goed, ik heb hem in dat half jaar welgeteld drie keer aangeraakt. Als de batterij (op standby-stand) leeg was. € 115,- betaald voor drie keer opladen. Toch maar eens de gebruiksaanwijzing gaan lezen?

Liggende hangmat

Als ik één ding fijn vond in Suriname, was het wel hangmatteren. Dat wilde ik in Nederland ook en dus kocht ik op de luchthaven een hangmat voor een spotprijs van € 25,-. Hoe ik hem op ging hangen (of op zou laten hangen door Ferry) wist ik nog niet, maar hij moest er komen. Nu ligt hij bij schoonmoeders, te wachten om daar opgehangen te worden. Want met de indeling van onze tuin was het toch niet echt te realiseren…

In het kader van bezuinigingen was ik ook van plan eens zelf kleding te maken. Leuk tijdverdrijf ook nog eens. Dus ik bestelde drie patronen van rokjes, € 20,- stond er op de rekening. Ik legde ze op zolder en ze liggen nog steeds op dezelfde plek. Evenals die ritsjes die ik kocht om mooie etuis mee te maken. Samen met dat basic truitje van de HEMA (€ 7,-) dat ik nog steeds wil pimpen voor het WK. Ik laat hem denk ik nog maar vier jaar liggen…

Een geweldig koffiezetapparaat, waar we nog geen moment spijt van hebben, want Ferry drinkt meer koffie dan ooit en de visite complimenteert ons met de fijne smaak. We gaven nog steeds veel geld uit aan etentjes, maar hey, die quality time is soms nodig. De kapper blijft een rib uit je lijf, maar oh, wat is het fijn om een fris koppie te hebben. En Rituals blijft onze valkuil, maar het ruikt daardoor wel altijd lekker in de badkamer. Tja, en daarbij: zo’n nieuw huis kost nog steeds geld. Tuingereedschap hadden we niet, die hor moest er toch echt komen en nieuwe plantjes hadden we op sommige plekken ook nodig.

Maar dat is allemaal zo nuttig als maar kan! Ik vind dat we best geslaagd zijn dit eerste half jaar. En dat zonder dat we het gevoel hebben veel te moeten inleveren. Sterker nog: mocht het ooit nodig zijn, we kunnen best nog wat inleveren. Maar liever niet, kan ik tenminste nog eens de shopaholic uithangen.

  5 comments

 1. zuster_klivia   •  

  Eigen haard is goud waard. En als het dan ook nog eens je droomhaard is, dan is dat ongelofelijk belangrijk. Het ding waar andere dingen voor kunnen wijken.

  Zet al die overbodige spullen op Marktplaats en koop er schoenen voor zou ik zeggen 😉

 2. Mies   •  

  Ik zou gelijk die afstandsbediening op marktplaats zetten en zoals Zuster Klivia zegt schoenen kopen! 🙂

 3. Marianne   •  

  Overbodige dingen kopen is mij op het lijf geschreven. Als ik in huis rondkijk, zie ik echt tig maar dan ook tig dingen die ik ooit voor veel te veel geld gekocht heb, maar eigenlijk na 2x gebruiken (en 2x is al vaak) niet meer heb aangeraakt. En ook wij woonden al die tijd scheef, tot we 1,5 jaar geleden gingen verhuizen en we ineens een hele hoop moesten ‘inleveren’. Ik ben inmiddels minder gaan werken dus ook daar een grote mate van innleveren op het salaris. Maar als ik dan kijk naar mijn lieve kleine meisje en ons huisje, dan is het dat allemaal waard. Gelukkig heb ik wel Johan die me toch min of meer kan weerhouden echt onnodige uitgaven te doen. Al moet ik zeggen dat ik hem ook wel redelijk vaak weet over te halen. Mijn streven voor de toekomst is in elk geval wel ‘bezuinigen’ want we willen gewoon te veel en soms is daar niet altijd geld voor beschikbaar. Ik ben dan ook druk doende mijn impulsaankopen op Marktplaats te zetten en dat geld opzij te zetten voor een leuke vakantie met het gezinnetje. Daar is dat geld namelijk meer aan besteed dan aan die onnodige prullaria en gadgets die ik maar al te vaak aanschaf.

 4. Danielle   •  

  Fijn dat het allemaal nog gaat! 🙂
  En in de toekomst, tsjaaa dat hangt zwaar van de meneertjes en mevrouwtjes uit de regering af hea ;’)

 5. Joeltje   •  

  Ik zeg ook nog wel ´s tegen de man: dat waren nog ‘s tijden hè, toen we nog scheefhuurden?! Ik kende de term vooraf ook niet, maar het was wel heerlijk!
  Nu hebben we een zelf gebouwd eigen huis waar we superblij mee zijn met een gewéldige tuin én een kind, waardoor/waarvoor ik minder ben gaan werken. Dan lever je wel in. Maar nog: we leven nog steeds heel makkelijk en dat besef ik me, als kind van een voormalig bijstandsmoeder, heel erg goed. Ik ben nooit zo van de impulsaankopen geweest, maar vind dat ik in grote rijkdom leef. Geniet er van, jullie ook!

  En die afstandsbediening? Marktplaats!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *