In de huid van Joran

Eigenlijk ging het helemaal niet over Joran, die droom. Joran was slechts een verpakking van iemand anders in mijn leven. Iemand die in de huid van Joran kroop tijdens mijn droom. Dat was de conclusie na mijn gesprek met een droomcoach.

“Laat die droom eens uitleggen door de @droomcoach. Ben wel benieuwd wat daar uit komt.”, reageerde Martin na het lezen van mijn blog. Hij had Nicoline, zoals deze droomcoach heet, afgelopen zaterdagnacht gehoord op Radio 1, terwijl ze de dromen van luisteraars verklaart. Niet geschoten is altijd mis en dus stuurde ik Nicoline een berichtje. En vervolgens de link van mijn blog.

Nicoline kwam niet met een kant-en-klaar-verhaaltje. Ze wilde samen met mij de verklaring zoeken. Of ik haar kon bellen om haar vragen te beantwoorden? Inmiddels was ik aardig nieuwsgierig wat deze droom betekende, dus ik belde. Ik werd gewaarschuwd: niet elke droom heeft een diepere betekenis. Of het kan je inzichten in dingen geven die je eigenlijk niet wil weten. Ondanks dat een gewaarschuwd mens voor twee geldt, beantwoordde ik stuk voor stuk de vragen van Nicoline.

Vragen waarvan je denkt: “Wat moet je er mee?”. Maar ik beantwoordde ze stuk voor stuk braaf. Hoe ik Joran zou omschrijven als zij hem helemaal niet kende uit de media. Of ik vaker oranje en paars draag. Hoe de ruimtes waar het zich afspeelden er uit zagen. Welke mensen er nog meer waren. Wat mijn gevoel bij bepaalde situaties was. Hoe erg ik me aangetrokken tot hem voelde. Ofwel: “Laura, wilde je hem meteen bespringen?”, “Nee, ik had geen seksuele gevoelens voor Joran tijdens mijn droom.” Dat u het even weet. Ik was wel gecharmeerd van zijn aandacht, dat dan weer wel.

Gedurende het gesprek kwamen er steeds meer beelden naar boven. Dat ik aan het eind samen met hem op een trap stond in een nauw gangetje. Dat ik daar bang was, maar eigenlijk niet zei of wist waarom. Dat de reden van mijn angst in het midden werd gelaten tijdens de droom. Die reden bedacht ik zelf na mijn droom, want als Joran boos is… Dat we voor de bewakers achter een kist schuilden. Dat we met vier vrienden waren en er steeds meer afvielen. Ik kon nog net niet de hele droom van voor naar achteren spellen. Vraag me bijvoorbeeld niet waar we voor op de vlucht waren.

Maar het was genoeg. Haar eerste ‘resultaten’ deelde ze na het vragenvuurtje met me. En even dacht ik de droom te kunnen analyseren op een manier waar ik niet blij van werd. Totdat we verder gingen praten en er opeens heel veel kwartjes vielen. Joran was niet Joran. De droom was niet zomaar een droom. Joran stond gelijk aan iemand in mijn leven. Wees gerust, het gaat hier niet om Ferry. En nee, diegene wil mij niet vermoorden (hoop ik!) en nee, diegene zit ook niet in de bak in Peru (of elders). Voor zover ik weet heeft diegene nog nooit meisjes of jongens het leven ontnomen. En diegene maakt mijn leven ook niet zo tot een hell zoals Joran meerdere keren deed bij mensen. Maar er was een match. En de gebeurtenissen in mijn droom vormden een soort rode lijn in mijn ervaringen met die persoon.

Welke match en welke gebeurtenissen? Tja, sommige dingen zijn te privé om op een blog te plaatsen. Maar er niets over schrijven kon ik niet. De kwartjes die vielen waren daar te wonderbaarlijk voor. Ik ben nóg in een soort hoe-kan-dat-nou-roes. Dromen hebben ineens een heel nieuwe intentie voor me gekregen. Dank je wel, Nicoline!

P.S. Nieuwsgierig geworden naar Nicoline en hoe zij met dromen omgaat? Luister hier de uitzending van Radio 1 terug.

  8 comments

 1. Ioni   •  

  Ik heb ooit droomanalyse gevolgd en daarbij geleerd om de beelden uit mijn dromen te associëren. Eerst schrijf ik mijn droom op in tegenwoordige tijd. Daarbij stel ik mezelf open vragen als ‘wat voelde ik’ en ‘wat dacht ik’.

  Door de zelfstandige naamwoorden en personen zo vrij mogelijk te associëren kom ik tot best mooie inzichten. 🙂

  Maar inderdaad, niet iedereen droom heeft een diepere betekenis. Soms komt het er op neer dat ik boodschappen moet doen en de yoghurt niet moet vergeten. 😉

  Leuk dat je via de droomcoach tot inzicht bent gekomen, veel minder eng ook meteen dan over Joran dromen. Ik droom heel vaak over Joran maar dan wel mijn broertje Joran. 😉

 2. zuster_klivia   •  

  Wat bijzonder… ik moet zeggen dat ik een erg nuchter mens ben en bij types als Nicoline mijn vraagtekens zet. Misschien moet ik die vooroordelen eens overboord zetten?

  Hoe zou het eigenlijk komen dat je de ene keer zo ontzettend veel details van een droom onthoudt en de volgende keer je bij het wakker worden al niet meer weet hoe het ging? Ik ben mijn dromen binnen no-time kwijt en zou nooit zoals jij een droom tot in de puntjes kunnen opschrijven.

 3. Laura   •     Author

  @ zuter klivia: ik ben niet nuchter, maar dat soort dingen gaat me soms ook iets te ver. Neem een Char. Hoewel ik een Derek dan wel weer geweldig vind, maar dat komt vast door zijn uitspraak 😉 Dit was gewoon zo treffend en fascinerend. Heel bijzonder!

  De een onthoud meer details dan de ander. Ik dacht dat ik weinig had onthouden van de droom, maar kennelijk was het toch veel. En genoeg! Je hebt ook niet altijd alle details nodig om een droom te kunnen verklaren.

  Ik wist bijvoorbeeld ook niet in welk gebouw we in het begin zaten en waarom we op de vlucht waren. Mensen hadden geen gezichten. Ik mis stukjes in de film. We zijn ongetwijfeld in meer gebouwen geweest dan de paar die ik voor de geest heb gehaald. Ook ik wist mijn droom dus niet tot in de puntjes. Haar vragen hielpen er wel bij. En ik denk dat met name de focus moet worden gelegd op de dingen die je heel erg bij staan. Zo bleef Nicole heel erg doorvragen over dat oranje/paarse truitje. Ik kon ook precies zeggen welk model etc. Zelfde geldt voor de ‘slotscène’.

  Vannacht droomde ik weer. Waarover? Geen idee meer. Ik werd wakker en dacht: ‘Dit moet ik onthouden, ga ik er straks over nadenken.’ En ik ben alles kwijt. Misschien wel geen belangrijke droom 😉

 4. Marieke   •  

  Je hebt droomcoaches en droomcoaches. Dit klinkt als een droomcoach die het op de “psychologische” manier aanpakt, en niet op de “zesde zintuig” manier. Ik ben ervan overtuigd dat je hersenen (sommige) dromen dromen om de werkelijkheid te verwerken. Dus je droom analyseren, kan je veel vertellen over je onderbewuste. Waarom zou dat zweverig moeten zijn?

 5. Nicoline   •  

  Hee wat leuk dat jullie meedenken! Kan t niet laten even te reageren:

  @zuster klivia:
  Niks overboord gooien hoor, houden die nuchterheid van jou! Ik vind m super, want dan blijf je zelf helder nadenken, en daar gaat het me uiteindelijk om. Dat je overdag verder denkt op waar je s nachts mee bezig was. 🙂

  @Marieke:
  Yep, je hebt helemaal gelijk. Soms verwachten mensen dat ik ga zeggen ‘ik ga jou droom wel es effe verklaren meisje’ maar zo werk ik niet hoor. Zelfs al zou ik gelijk hebben, wat kun je daar dan mee? Het is veel effectiever als je zelf de verbanden legt.
  Er is wel een verschil tussen coaches en psychologen, in het algemeen: een coach stelt vooral veel vragen, en laat de dromer zelf het werk doen. (Daar kan Laura van meepraten ;)))

  Groetjes,
  Nicoline

 6. Anouk   •  

  Ik sta helemaal niet versteld. Waarom niet? Omdat ik samen met een vriendin ook wel dromen heb uitgeplozen. Ik heb vaker dromen die iets betekenen. Of dromen waarvan ik later ineens iets heb van: verrek, ik heb een déjà-vu, dit is eerder gebeurd. In werkelijkheid heb ik het dan in een droom ‘gezien’, maar herinner ik het me niet altijd. Dat is heel raar. Ik heb zelfs ook wel dromen gehad waarvan ik dacht dat ze echt waren. Dan werd ik wakker en ging door waar ik was gebleven toen ik nog aan het dromen was. Geloof me, dat is best eng, want je weet niet wat je doet. Tot nu toe ben ik gelukkig altijd op tijd tot realisatie gekomen dat het maar een droom was.

  In ieder geval mooi dat jij nu weet waar je droom voor staan ^^

  Liefs,
  Anouk

 7. Danielle   •  

  Jeee wat bijzonder dat iemand die jou niet kent, maar alleen wat vragen stelt zo dingen voor je op hun plaats kan zetten.

  Fijn gevoel denk ik! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *