Vroeger

Vroeger had ik een hekel aan mensen die het over vroeger hadden. Want vroeger kende ik geen vroeger. Maar nu ik een vroeger ken betrap ik me er steeds vaker op het woord vroeger te gebruiken.

* vroeg bn, bw 1 tijdig, niet laat: het is nog ~; ~ of laat op de een of andere tijd 2 vóór
de tijd waarop men het verwacht: een ~e zomer
* vroe•ger bw in voorbije tijden; eertijds

Vroeger is voor mij niet voor de oorlog, hell no, ik ben slechts een ’81-er. Vroeger is voor mij toen ik klein was en op de basisschool zat. Soms is vroeger het pre-volwassen-tijdperk. Andere keren is vroeger voordat we ons huis kochten, toen we nog op een flatje leefden. Dat vroeger is nog geen jaar geleden. En toch, toch ga ik het woord vroeger steeds vaker gebruiken. Niet omdat vroeger alles beter was, maar gewoon omdat vroeger ook zo zijn charmes heeft.

Want vroeger – daar is hij weer – zag je nog kinderen op straat spelen. Hinkelen, touwtje springen en landje veroveren spelen. Toegegeven: ik zie heus nog wel eens kinderen op straat. Maar die zijn dan aan het waveboarden. Niet om het een of ander, maar houten stelten hadden toch ook wel hun charmes. Evenals een skippybal.

Hoe 2.0 ik ook mag zijn, kinderen zitten naar mijn idee teveel achter schermpjes i.p.v. buiten te spelen. Buiten het waveboarden zitten kids van tegenwoordig namelijk voornamelijk achter hun Playstation of Nintendo Wii, of zelfs hun BlackBerry. Ik moest het vroeger zonder doen. Helemaal geweldig vond ik het toen een vriendinnetje een Atari kreeg van haar ouders. Zo eentje met cassettebandjes, en van die zwart/wit spelletjes. Daarna spaarde ik heel hard voor de eerste Gameboy. Zo eentje met van die rood/paarse knoppen en een scherm wat niet verder gingen dan de ‘kleuren’ zwart en wit. Ik zou er nog net niet mijn iPhone voor inruilen. En toch koester ik mijn hinkelherinneringen, mijn skippybalavonturen en zelfs de kapotte knieën toen ik weer eens van mijn stelten was gevallen.

De mobiel, ook zoiets. Vroeger had ik die niet. Had je iemand ontmoet in de kroeg, dan wisselde je huisnummers uit via een bierviltje, of op je hand geschreven (en dan de volgende morgen direct douchen au!). Vervolgens ging je bellen en kreeg je allicht wel je aanstaande schoonvader aan de telefoon, om te vragen of X thuis was. Ouders hadden zo natuurlijk complete controle. Dat veranderde pas op mijn 17e. Vriendje M. maakte het uit en ik ging niet mee op vakantie (we zouden met vrienden gaan). Een enorme besparing! Van mijn gespaarde vakantiegeld kocht ik mijn eerste telefoon, een gele Pocketline Swing. Je weet wel, zo’n koelkast (met uitschuifbare antenne!) waarmee je enkel kon bellen en smsen.

Ja, vroeger was alles anders. Je speelde op straat en had geen notie van alle wereldproblemen, of zelfs kleine problemen. Ik was onbezorgd. Ik hoefde me niet druk te maken of vriendje M. stiekem smste met andere meisjes en niemand kon via Twitter over me roddelen. Oh, wat was vroeger toch ongecompliceerd!

  10 comments

 1. Sien   •  

  Hmm, ik ben nog niet echt op die leeftijd dat ik het over vroeger kan hebben maar mijn ouders hebben het er de hele tijd over 🙂
  Vroeger waren wij zo niet, vroeger gingen wij niet zo laat uit, vroeger moesten wij onze ouders nooit tegenspreken 🙂

 2. zuster_klivia   •  

  Ik vind heden stukken leuker dan vroeger. Ik was vroeger zelf ook minder leuk. Ik heb tegenwoordig wel het idee dat ik in het juiste tijdstip leef. Ben zelfs wel klaar voor de toekomst. Dat was vroeger wel eens anders 😉

 3. Anton   •  

  “Vroeger” waren dingen anders…… beter is een heel subjectief begrip dat zeker met het stijgen der jaren sterk aan inflatie onderhevig is.

 4. Sabien   •  

  Haha, leuk geschreven. Herkenbaar, die ‘goede ouwe tijd’ een jaar geleden of toen je als klein kind nog buitenspeelde. Vroeger was alles anders en dat is maar goed ook. Stilstand is achteruitgang.

 5. Petra   •  

  Ik heb het ook steeds vaker over vroeger. Maar dan inderdaad wel mijn eigen bescheiden vroeger (ben van ’83).

  Een collega van me zegt steeds dat je beneden de 50 geen vroeger hebt…. maar dat is meer om haar man te pesten (zij is in de 30, hij net in de 50).

  Mijn vroeger beslaat meer jeugdsentiment. Inderdaad van die dingen die jij ook beschrijft. (buiten spelen, geen spelcomputers, geen internet, geen mobieltjes, zakgeld krijgen ipv zelf werken, een tijd meekrijgen als je op stap ging…. ) zucht… vroeger 🙂

 6. Anouk   •  

  Vroeger is toch een heel mooi iets, blijkbaar. Mijn ouders hebben het er ook over, maar ik betrap mezelf er ook op hoor!

 7. Rianne   •  

  hihi ik zeg ook heel vaak “vroeger” terwijl dat dan toevallig nog helemaal niet zo lang geleden is. Ik weet nog wel heel goed dat ik de allereerste in mijn klas (groep 8) was die een mobiele telefoon had. Zelf bij elkaar gespaard en toen echt heel erg handig omdat mijn moeder net fulltime ging werken 🙂

 8. Michèle   •  

  Vroeger, toen ik een mobiel had die net zo veel woog als mijn huidige Mac 🙂
  Leuke blog, heel herkenbaar! Ook al ben ik nog niet zo oud 😉

 9. Ger   •  

  Vroeger is toen je “poepen” met een lange “oe”. “Vroeger is dood” zijn mijn opa vroeger altijd.

  Ik kan maar één ding concluderen: het gegeven dat iemand meer over “vroeger” gaat praten is een maat voor het feit dat die persoon ouder wordt.

 10. Ioni   •  

  Tijd is relatief 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *