Projectje vijver leeghalen

Als je een duur huis koopt, krijg je als het goed is ook waar voor je geld. Een mooie badkamer, een grote tuin, een carport, een gave werkstudio, de perfecte ruimte voor je droomkeuken, een mooie houten vloer en… juist, zeven vissen.

Toen we de eerste keer ons huis bezochten, gaf dat direct een goed gevoel. De sfeer, het licht: het voelde als thuis. De tuin maakte het thuis + een beetje. De druivenrank gaf je het idee dat je op vakantie was en die vijver had toch ook wel toegevoegde waarde. Hoeveel vissen er precies in zwommen, was niet geheel duidelijk: de vijver was nogal zwart. Maar hoeveel vissen het ook waren, ze zaten bij prijs in.

Bob 1, Bob 2, Bob 3, Bob 4, Bob 5, Bob 6 en Bob 7 moeten de schrik van hun leven hebben gehad toen we besloten de vijver te voorzien van een vijver-eco-systeem. Een rib uit ons lijf voor een paar vissen, maar als je dan toch een vijver hebt, dan wil je die vissen ook zien. Plus: het zorgde voor minder onderhoud aan de vijver, en ik ben wel van de luie modus. Zeven vissen telden we dus toen de vijver schoon was. Zeven nogal schrikkerige vissen, want dat is de slechte gewoonte van goudwindes, wat onze vissen bleken te zijn.

Maar we hadden één twijfelwens, we vonden koi’s altijd zo gaaf. Want die zijn niet schrikkerig. Als ze eenmaal aan je gewend zijn kunnen ze zelfs uit je hand eten. En die bekkies die ze openen aan de oppervlakte zijn zo gaaf. Ze zwemmen ook niet meteen angstig weg als je aankomt lopen. Veel leuker en veel meer een huistuindier. Er zaten alleen twee nadelen aan waar we niet zomaar over heen konden stappen. Twee nadelen waardoor we twijfelden. 1. Koi’s en goudwindes zijn niet elkaars beste vriendjes, de stress van de goudwindes zijn funest voor de altijd rustige koi’s. We kennen verhalen dat het wel samen gaat, maar dat is sporadisch. 2. Koi’s en planten gaan niet samen. Ze gaan wroeten in de aarde en eten aan de wortels. Wat voor ons zou betekenen dat de waterlelies er uit zouden moeten.

Vooral dat laatste had ik moeite mee. Dat eerst een stuk minder. Ja, ik wilde een nieuw ‘baasje’ voor de goudwindes, want die krengen zijn te groot om door de wc te spoelen. Maar verder was ik verliefd op de koi’s. En op de lelies. Uiteindelijk wonnen de koi’s het afgelopen weekend van de goudwindes en dus gingen we de vijver even van vis ontdoen. Want ja, inmiddels hadden we een nieuw baasje gevonden voor Bob 1 t/m 7.

Dat even werd geen even. De vissen waren het er zeker niet mee eens en de lelies zaten in de weg, want daar gingen ze onder schuilen. We trokken dus eerst maar alle planten weg en toen was het water troebel en zagen we niet meer waar ze zwommen. De stand van zaken in de emmer die klaar stond: 1 van de 7 grote goudwindes en een stuk of 5 kleintjes. Want ja, die beesten waren zo blij met de kraakheldere vijver dat ze dit jaar meteen zijn gaan paren. Resultaat: 40 ukkie-goudwindes. Ook die moesten we dus nog vangen. Maar zou dat ooit lukken?

Terwijl ik zondag weer eens aan het fotograferen was, ging Ferry met het schepnet aan de gang. En ja hoor, zeven goudwindes lieten zich pakken. Plus een stuk of 10 ukkie-goudwindes (de rest volgt later wel). In een grote bak brachten we ze, nadat ik terug was, naar Ferry’s collega in Dronten om ze daar in haar vijver te dumpen. De vissen waren het er niet mee eens en sprongen op en neer in de bak (die gelukkig met plastic was afgedekt). Inmiddels liep de halve auto onder water, en jullie weten inmiddels hoe gevoelig dat ligt bij Ferry… Maar goed, visjes weg. Tijd voor nieuwe visjes. Nu het nog kan, want het seizoen loopt bijna af en dan is het te koud om ze in een nieuwe vijver te laten wennen.

En dus toog Ferry vandaag naar de koi-boer. Met een verlanglijstje, want ik had natuurlijk wel precies opgeschreven welke ik wilde hebben. Nu alleen nog even namen verzinnen voor die mooie beestjes die hun eerste dag in onze vijver doorbrengen.

  11 comments

 1. Wondelgijn   •  

  Jullie kochten dus het huis met 7 inwoners?? Hmmm…. Ik moet nog eens even goed naar onze (nieuwe) tuin gaan kijken!

 2. Danielle   •  

  Ik zou er één naar mij vernoemen ^^
  Whahahaha
  nee serieus, gaan jullie maar lekker verzinnen 😀 Hoeveel zijn het er eigenlijk??

  Wel gaaf die vissen, die hebben ze bij ons op het werk. Vind ze best groot …

 3. Laura   •     Author

  @ wondelgijn: je mag van mij gaan kijken, maar die inwoners kunnen ook achteraf pas komen. Denk aan onze parttime hond, van de achterburen :S

  @ danielle: we hebben er vijf, maar onze zijn nog maar een jaar en dus rond de 20 cm. Nog gevaarlijk voor reigers, dus nu een net eroverheen gespannen. Probleem is dat er twee nogal op elkaar lijken. Die kan ik echt niet uit elkaar houden. Dus dan nog maar ff wachten.

 4. Anouk   •  

  Succes met het verzinnen! 🙂

 5. zuster_klivia   •  

  Herkenbaar. Ik ging ooit in een huis wonen met een ijver vol goudwindes. Heb er een paar met een hengel uit weten te halen. Op een gegeven moment de vijver helemaal leeg laten lopen en opnieuw begonnen. Hels karwei!

  Ik houd het nu bij cavia’s. Ook leuk.

 6. Laura   •     Author

  @ zuster klivia: dat leeghalen was bij ons geen optie. Ferry had zo een tankautospuit kunnen halen om het snel te doen, maar buiten dat ik het zonde vind van de 12.000 liter water, is het ook niet slim. De afgelopen maanden hebben we een gezonde biologische balans opgebouwd in de vijver. Als we hem nu leeg zouden gooien en met kraanwater zouden beginnen, kunnen we dat proces ook opniuw beginnen. En dank dat de koi’s dit gezonde vijverwater prefereren boven kraanwater.

 7. Rolanda   •  

  Wij hebben goudwindes goudvissen en Koikarpers in 1 vijver en het gaat perfect!
  Nergens last van.

 8. Laura   •     Author

  @ Rolanda: sporadisch gaat dat ook. Ik heb nu drie mensen gehoord bij wie het ging (incl jou), en vooral veel negatieve verhalen. We hadden er ook voor kunnen kiezen het aan te kijken, maar als de koi’s dan al veel last hebben gehad van de goudwindes kan het zijn dat ze daar altijd last van blijven houden. Niet tam worden enzo. Dat risico wilden we niet nemen. En dan hebben we het nog niet over de vijvercapaciteit. Je kunt maar x-aantal vissen per zoveel liter water en koi’s hebben nog meer liters nodig omdat ze meer ontlasting afscheiden. Dan hadden we misschien 1 of 2 koi’s kunnen nemen.

 9. Rolanda   •  

  Dat is ook een keuze natuurlijk. Ik vind al die soorten er wel leuk uit zien in 1 vijver. En zolang het goed gaat, vind ik het prima 😉

 10. Laura   •     Author

  @ rolanda: mochten we tzt de vijver te leeg vinden en de vijvercapaciteit staat meer vissen toe, dan zullen w het aanvullen met goudvissen. Geen goudwindes, dat dan weer niet. Goudvissen gaat wel super samen. Maar eerste aanvulling in het voorjaar is een steur 🙂

 11. Rolanda   •  

  Oeh een steur, kijk dat zou ik dan weer niet doen. Mijn ouders hebben er 1 in gehad, die was erg groot en woelde de hele bodem om. De vijver werd daardoor helemaal troebel. Daarnaast zag je hem door zijn kleur haast niet.

  Met heel veel moeite hebben ze het dier uiteindelijk weten te vangen en hebben ze hem terug gebracht naar de winkel…

  Ach ja ieder zijn ding 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *