Koudwatervrees

“Ik heb last van koudwatervrees”, zei ik vandaag tegen Fer. “Van wat?”, was zijn antwoord. Ik probeerde zo goed als het kon uit te leggen wat het in mijn ogen is: angst voor iets nieuws, angst voor dat het een mislukking wordt.

Maar is het echt iets nieuws? Nee, ik fotografeer al langer freelance. Maar nu wordt het officieel en ben ik dan echt ondernemer. Naast mijn werk, want dat is goed te combineren, zeker met de studio in huis. En daarvoor krijg ik vanaf morgen een getalletje achter mijn naam voor de blauwe-enveloppen-meneren. En dat is spannend!

Want stel, stel dat ik mijn eigen fotografiekunsten overschat? Of stel dat mijn klanten mijn foto’s toch niet mooi vinden achteraf? Of stel dat ik misschien wel helemaal geen klanten krijg? Of te weinig? Dat de flyers die ik morgen – eindelijk! – ga bestellen niet aanslaan.

En ja, tot nog toe heb ik voor zover ik weet nog geen ontevreden klanten gehad. Maar toch, kritiek blijf ik een lastig punt vinden. En ja, ik heb al opdrachten in het vooruitzicht. Maar zal dat altijd zo zijn? En dan wil die KvK ook nog een omzet- en winstinschatting. Hoezo natte vingerwerk? Ik ga nu pas promoten, hoe weet ik nu wat dat doet?

“Maar je hebt toch niets te verliezen?”, zegt nuchtere Fer. Klopt, investeringen heb ik allang gedaan. En nieuwe investeringen in materiaal doe ik pas als er weer omzet is. Toch heb ik wel wat te verliezen. Eigenwaarde en ego. Ik kan slecht tegen falen.

En dat is dus ‘mijn’ vorm van koudwatervrees waar ik nu mee worstel. Volgens de Dikke van Dale is koudwatervrees echter ‘ongegronde vrees’. Zal het dan toch goed komen met mij?

  10 comments

 1. Ferry   •  

  Geloof mij het komt echt wel goed!! nieuwe dingen hebben hun tijd nodig, geef het dus de tijd, dan zal je zien hoe goed de shoots gaan lopen.

 2. Rianne   •  

  gehehe vast wel.. en mocht het ondanks alles toch niet lukken? ach.. dan kun je in ieder geval zeggen dat je het wel hebt geprobeerd! Ik denk dat er genoeg mensen zijn die wel willen, maar het nooit hebben gedaan. Succes met je bedrijfje!

 3. Danielle   •  

  Ik hoop het voor je!!
  Er zullen altijd mindere tijden zijn wellicht, maar dat komt vast goed, ben ik van overtuigd 😀

 4. Anouk   •  

  Komt wel goed. Je foto’s zijn echt mooi. Het heeft tijd nodig, denk ik. Succes!

 5. Annika   •  

  als je ook baby’tjes doet wil ik graag een shoot cadeau doen 😉

 6. Petra   •  

  Natuurlijk komt het goed met jou! Je maakt hartstikke mooie foto’s en ik ben vast niet de enige die dat vind. En de kvk en belastingdienst bijten niet hoor 😉

 7. Repel   •  

  Echt wel dat het goed komt met jou! Maar ik gebruik kouwatervrees ook niet als de ongegronde vorm trouwens…

 8. Ferdi   •  

  Vrouwelijkeonzekerheid,volg jefoto,’s aleentijdje. Wordt een goudmijntje, hebvertrouwenin jezelf!

 9. Joeltje   •  

  Naaaah… als iemand niet onzeker hoeft te zijn over haar fotografie kunsten, ben jij het wel! Kump good maedje, kump good..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *