Ja of nee?

Ik spam nooit websites, ik ben niet iemand die haar mening aan anderen opdringt. Vandaag maak ik even een uitzondering en vraag ik aandacht voor een nieuwe donorwebsite.

Mijn moeder is jaren bloeddonor geweest. Als klein meisje ging ik mee en ik vond de naalden niet eng. Mijn moeder vertelde waarom ze het deed en ik vond dat niet meer dan normaal. Evenals dat ze een donorcodicil had: waarom zou je anderen niet helpen na je dood? Op mijn 12e haalde ik het toen nog rood/witte papiertje op in de huisartsenpraktijk en vulde hem in. Ik heb deze nog steeds, naast het inmiddels geel/blauwe papiertje, dat ook digitaal geregistreerd staat.

En geloof me: ik respecteer mensen die om wat voor reden dan ook niet willen donoren, het is immers je eigen leven. Wel ben ik dan allergisch voor mensen die zeggen “Als ik ooit een donororgaan ontvang, word ik donor”. Hoe krom? Maar het meest erge vind ik nog de mensen die gewoon uit laksheid nooit hebben aangegeven dat ze donor willen worden. Die het altijd druk hebben, met van alles en nog wat, maar niet even een aanvraagformulier invullen. En dat terwijl ze niets tegen het donorschap hebben.

En daarom vind ik de eerder genoemde website goed: met je Digi-D binnen een paar kliks donor worden. Voor alle lakse mensen. De eerste heb ik al over de streep via Twitter. Wie volgt?

Voor de mensen die deze blog herkennen: dat kan kloppen. Ik heb deze blog vandaag even naar bovengehaald omdat het Nationale Donorweek is. Check ook de actie die mijn Nu-collega’s vandaag met BN-ers houden. Ook reacties kunnen dus al ouder zijn.

  6 comments

 1. Eva   •  

  Ik ben donor. In alles eigenlijk. Als bloeddonor had ik me opgegeven maar vervolgens niks meer van gehoord, krijg nog wel eens in de zoveel tijd een blaadje. Maar blijkbaar hebben ze het niet zo heel hard nodig..?

 2. Arvid   •  

  Volmondig ja! Had het alreeds ingevuld en het is gewoon goed dat mensen eens voor zich zelf duidelijk maken of het Ja / Nee is. Zoals je zegt, kleine moeite om het gewoon door te geven en dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

 3. Sabien   •  

  Ben ook al jaren donor, tegen de wil van mijn omgeving in. Maar ik zou ook willen dat mijn dierbaren geholpen kunnen worden, mocht dat nodig zijn.
  Mag helaas geen bloed geven, anders had ik dat ook gedaan.
  Vind het ook erg goed dat het nu makkelijker gemaakt wordt, al had ik liever dezelfde regels als in België (donor tenzij bezwaar) gehad.

 4. Sanne   •  

  Ik ben al jaren donor 🙂 Ik vind het zelf het minste dat je kunt doen. Ik ben ook bloeddonor geweest maar doordat ik vorig jaar een neuspiercing heb laten zetten mag ik een jaar geen bloed geven.

 5. Laura   •     Author

  @ sanye: he, je bent weer bij 🙂

  @ sabine: ik pleit ook voor de Belgische regels

  Overigens was ik zelf ook direct vanaf mijn 18e bloeddonor. Toen mijn oma in het ziekenhuis lag en vijf zakken bloed van mijn bloedgroep kreeg, vroeg ik me toch af of het van mij was 😛 Maar dan zie je wel wat het doet. Helaas heb ik zelf gezondheidsproblemen en moet ik een paar dagen bijkomen van een halve liter bloed afgeven en daarom heb ik nu even voor mezelf gekozen.

 6. Puck   •  

  Ik ben donor en geef ook bij de bloedbank. Ik geef echter geen bloed (is zwaar voor je lichaam om daarvan op te knappen) maar plasma. Hiervoor zit je langer bij de bloedbank, maar je kunt het vaker doen, omdat ze alleen het vocht uit je bloed halen (ofzo). Dat vul je snel genoeg aan door te drinken.
  Overigens zou ik liever zien dat iedereen donor is tenzij je het anders aangeeft. België heeft dat ook en dat zou volgens mij veel beter werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *