Dertigers deadline

Promotie op het werk. De wereld ontdekken. Zwanger worden. Minister van Financiën worden. In het buitenland wonen. Trouwen met de man van mijn leven. Als ik Viva mag geloven heeft iedereen zo zijn lijst met doelen die hij/zij voor zijn dertigste afgerond wil hebben. Iedereen, behalve ik… Ik zwerf doelloos door het leven!

Over 6 maanden en 29 dagen (als mijn rekenknobbel mij niet in de steek laat) word ik 30. En daar moet je kennelijk doelen voor hebben. Maar ben ik iemand die leeft volgens doelen en deadlines?

Natuurlijk heb ik altijd gedacht: ‘Later als ik groot ben ga ik samenwonen met een man die ik leuk vind’. Ik koppelde er geen leeftijd aan, maar het is gelukt. Ik dacht ook altijd: ‘Later als ik groot ben geef ik in een witte jurk mijn ja-woord aan diezelfde leuke man’. Het is maar goed dat ik daar geen deadline aan heb gehangen: de leuke man die ik vond, wil namelijk niet trouwen. Misschien is dit wel het perfecte voorbeeld waarom ik mezelf geen deadlines op leg: je hebt het niet altijd in de hand! 

Doel: droombaan vinden. Mislukt: Je vindt je droombaan in de krant, maar je toekomstige droombaas besluit een ander aan te nemen. Doel: zwanger worden. Mislukt: je lichaam werkt niet mee, of zijn zaadjes kunnen niet goed zwemmen. Doel: de wereld ontdekken. Mislukt: je kon je droombaan niet krijgen en dus geen droomsalaris, de reizen werden onbetaalbaar. 

Deadlines: ik kan er goed mee om gaan, want ik ben een streber, en zal mijn tanden er dubbel en dwars in zetten. Maar als ik afhankelijk ben van anderen dan wordt het lastig. Want dan moet ik een deel van de touwtjes uit handen geven en da’s lastig voor een controlfreak als ik. Deadlines waarbij ik afhankelijk ben van anderen stel ik mezelf dan ook niet voor de lol. Het idee dat ik volgend jaar 30 wordt, is al geen pretje, laat ik het niet nog erger maken dan het is.

“Maar Lau, heb je dan echt geen doelen voor je dertigste?” vroeg een vriendin onlangs. Nee. Ik wil geen carrière meer, gewoon plezier in mijn werk is genoeg. Nee. Ik hoef niet op zoek naar een droomhuis, dat heb ik al. Nee. Ik wil geen kind voor mijn dertigste en al wel dan moet ik nu een lastige truc uit gaan halen. Zwangerschappen duren doorgaans langer dan 6 maanden en 29 dagen. Nee. Ik wil niet voor mijn dertigste getrouwd zijn. Oké, daar lieg ik. Dat wilde ik ooit wel, maar ja, de verkeerde leuke man hè?  
En tot slot: ik wil niet gelukkig worden. Dat ben ik al. Rest me alleen de taak dit tot mijn dertigste en ver daarna vast te houden. Die uitdaging durf ik wel aan!

  10 comments

 1. rachel   •  

  tja zolang je happy bent met hoe het nu gaat waarom dan al die doelen…. ik had die doelen ook en wonder boven wonder is het me nog gelukt ook hahaha

 2. Anouk   •  

  Ik herken me vooral in het gedeelte van het controlfreak zijn en dat het mislukt als je afhankelijk bent van anderen.

 3. Kimske   •  

  Kijk, dat is nog eens een goed uitgangspunt! Hou hem vast!

 4. Danielle   •  

  Toen ik klein was dacht ikaltijd: als ik 21 ben, ben ik getrouwd en heb ik een kindje.
  Ik word bijna 24 maar helaas (a)
  Voor mij dan ook geen doelstellingen meer

 5. ioon   •  

  Eigenlijk is dat het beste, al bereikt hebben wat je diep van binnen wil. 😀
  Ik heb wel een lijstje met doelen die ik graag wil behalen maar het is niet zo dat als ik dat niet behaal, ik dan diep en diep ongelukkig word.

 6. zuster_klivia   •  

  Ach… geen zorgen! Ik ben ‘al’ 36 en heb nog steeds geen doelen in het leven. Ik doe maar wat, amateur als ik ben.

 7. Rianne   •  

  Ik vind die “dingen die je voor je dertigste gedaan moet hebben” altijd zo’n onzin. Iedereen heeft voor zichzelf andere doelen/levenswijze. Ik hoef echt geen kids en wil ook niet trouwen, dus voor mij gelden die “standaard” doelen al niet. Zolang je happy bent is het goed toch? Boeiend dat er van die standaard doelen lijstjes bestaan – en zoals je zelf al zegt: je bent gelukkig! Zo vasthouden zou ik zeggen 😉
  hihi en het ergste van alles is nog dat er serieus mensen zijn die naar aanleiding van zulke tijdschriften ook zo daadwerkelijk gaan leven :S

 8. Susan   •  

  Ik snap ook niet waarom vrouwen doelen stellen als ze 30 worden? Als je iets echt graag wil heb je daar toch geen deadline voor nodig,en sommige dingen kun je zoals jij zegt niet sturen..

 9. Gerbrich   •  

  Hier ook geen doelen.. Al ben ik 2 weken voordat ik 30 werd moeder geworden!

 10. Petra   •  

  Mooi geschreven. Ik ben wel zo’n miep met doelen. Ook van die dingen die ik voor mijn 30ste wil doen en behalen. Maar ik moet zeggen dat ik de meesten al behaald heb: leuke man aan de haak geslagen, daarmee getrouwd, eigen huis met tuin op zuid, zwanger geweest, kindje gekregen, en ik hád leuk werk, maar moet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ach, zoals jij ook al schrijft: je hebt niet alles zelf in de hand. En dat is maar goed ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *