De kunst van het ontvrienden

vriend de; m,v -en 1 persoon waarmee men door gevoelens van genegenheid is verbonden: zij zijn dikke ~en; iem te ~ houden zorgen voor goede verstandhouding; zij heeft een ~je een vaste vriend; hoor eens ~! ironische toespreking 2 liefhebber: dierenvriend, kindervriend

Hyves: 272 vrienden. Facebook: 210 friends. Twitter: 808 following, 1.499 followers. Het mag duidelijk zijn: deze mensen mogen dan wel zogenaamde ‘vrienden’ zijn online, ze voldoen natuurlijk niet aan bovenstaande beschrijving. Vrienden zoals Van Dale bedoelt, zijn op één hand te tellen. Online vrienden zijn geen vrienden in de breedste zin van het woord. Het zijn eerder… kennissen? (opent mailbox en stelt zich een mail voor: ‘X wil kennissen met u zijn’, hmm nee, laat maar)

Steeds meer mensen beseffen zich dat ze doorslaan, ook ik. Ik ben een social media-tijger en dat zal ik altijd blijven, maar waar ligt de grens? Op Twitter heb ik geen moeite met het aantal 1.500, het zijn immers geen vrienden. Maar Facebook; 210 vrienden? Bekijk dit filmpje eens. Ik kwam het vorige week op het spoor via, hoe kan het ook anders, Facebook. Dit filmpje zet je aan het nadenken over het nut van social media-vormen als Facebook. Misschien is ontvrienden – Facebook gedag zeggen is me nog een stap te ver – nog zo’n slecht idee niet? Toch heb ik, met mijn ingewikkelde karaktertje, enorm veel moeite met ontvrienden.

Ik ben een aagje. Ik wil zien hoe die ene ex met de dag lelijker wordt. Ik wil bijhouden wat mijn nichtje doet, ook al is er geen contact meer met de familie. Ik wil weten wie er nu weer kinderen heeft gekregen (wie weet kan ik nog een fotoshoot slijten). Ik lach me dood om alle conversaties tussen die brandweermannen. En ik smul van de leuke krabbels op Hyves. Als ik mijn vriendenlijstje eens ga opschonen, moet ik dit allemaal missen. Evenals de leuke en vaak nuttige links die mijn collega’s spuien op Facebook. Weg gluren bij de buren!

Misschien kun je dit alles wegzetten onder een lichte vorm van infobesitas (angst om er niet bij te horen, om iets te missen van de grote hoeveelheid informatie). Maar die lichte vorm houdt mij dus wel tegen om mijn vriendenlijst eens flink uit te ruimen.

Een ander ding dat mij tegenhoudt, is het feit dat ik niet ‘durf’. Niet durven is een groot woord, maar het komt er op neer dat ik graag iedereen te vriend wil houden. Onlangs verwijderde ik iemand op Facebook. Ik sprak diegene nooit, klikte zelden bij haar vele statusupdates op like of comment en las er zelfs overheen. Toegevoegde waarde? Nul. En dus klikte ik eens dapper op de knop Remove this friend. Opeens wist diegene me via andere kanalen wel te benaderen: waarom had ik haar verwijderd? Hoewel ik weet dat ik compleet in mijn recht sta, voel ik me dan wel geroepen om me te gaan verdedigen. Vervelend, en energievretend.

Talkshowhost Jimmy Kimmel is er duidelijk in: je kunt geen 1.000 vrienden hebben. “Schrijf op vrijdagmiddag in je statusupdate: ’Ik ga dit weekend verhuizen en heb hulp nodig.’ Degene die reageren zijn je echte vrienden”, is zijn nuchtere (en oh zo ware) mening. Daarom riep hij 17 november uit tot Nationale Ontvriend Dag. Hoewel dit dan alleen voor Amerika zou gelden, heb ik besloten mee te doen.

Vandaag start ik, om te beginnen met Hyves. Daarna kruip ik in een hoekje onder een steen. Dit keer ga ik me niet verdedigen. Dit keer ga ik goed leren ‘ontvrienden’. Doe jij ook mee met Nationale Ontvriend Dag?

PS Ik zal jullie later een update geven van mijn vorderingen op Hyves. Mocht je mee doen, laat je jouw vorderingen dan ook nog weten?

  24 comments

 1. Danielle   •  

  Succes! Ik kan het ook niet hoor. Haha

 2. ioon   •  

  Ik heb mijn Hyves verwijderd. 🙂
  Wat mij tegen houdt bij het verwijderen van ‘vrienden’ bij twitter en facebook is dat het eigenlijk 9 van de 10 keer gezeik oplevert. Iemand wil weten waarom, iemand wordt boos… Dus doe ik het maar niet.

  Op facebook had ik lang alleen voor de spelletjes maar ik zie vrienden nu steeds vaker status updates doen. Op twitter heb ik het beleid dat ik geen mensen toelaat die ik ken, of ooit gekend heb omdat ik bij ze op school zat. Een paar uitzonderingen daargelaten die me in mijn waarde laten en niet roddelen. 🙂

 3. Erik   •  

  Aagje en ontvrienden gaat inderdaad niet echt samen he. Hier zit er nog eentje 🙂

 4. Marlies Kulik   •  

  Ik ben het al zooo lang van plan bij twitter. Laatst heb ik een btje opgeschoond, krijg ik idd ineens via iemand anders de vraag waarom ik haar unfollowed heb… Grrr! En dan spring je idd in de verdediging. Terwijl dat echt niet nodig zou moeten zijn… Dus, ik doe met je mee en ga vandaag ook opschoningsdag houden.

 5. Laura   •     Author

  @ ioon: ook zo’n moeilijke inderdaad, wie laat je uit je privéleven toe op Twitter? Bij mij is het beperkt tot Ferry, een paar goede vrienden (die toch al veel van mij weten) en een paar collega’s. Dat laatste ben ik wel selectief in. En gelukkig heb ik weinig 2.0 familieleden, alleen mijn neefje.

 6. Plien   •  

  Erg herkenbaar. Onlangs heb ik ook ‘vrienden’op hyves ‘ontvriend’. Ik zag er idd de meerwaarde er niet van in. Ik had zelfs 1 iemand op hyves ontvriend, nodigt ze mijn vervolgens op facebook uit om vrienden te worden…..
  Toch blijft het lastig om te doen, maar waarom eigenlijk?

 7. Laura   •     Author

  @ marlies: laat je me je resultaat even weten na afloop?
  @ plien: omdat we pleasers zijn?

 8. Danielle   •  

  Het lijkt wel of ik mijn eigen verhaal lees. Mij bekruipt vooral het gevoel begluurd te worden. Er zijn, ook in mijn directe omgeving, mensen die wel op facebook en hyves aan me gekoppeld zijn maar die alleen maar lezen en zelf nooit iets plaatsen. Kom ik ze tegen en spreken ze me aan op iets wat ik heb gepost (hoe onbenullig vaak soms ook) maar zelf laten ze niks zien. Ik heb, zeker op hyves en facebook, wel het idee van “voor wat hoort wat”.
  Ik heb heel erg sterk deze neiging deze mensen stuk voor stuk te verwijderen. Als je wat van me wilt weten wip je maar langs of bel je me maar op. Maar ja, er zitten familieleden tussen. Hoe doe je dat?

 9. Anouk   •  

  Ik doe dit met regelmaat. Facebook heb ik niet, op Hyves accepteer ik alleen mensen die ik echt ken. Op twitter heb ik niet voor niets een slotje en mijn msn ruim ik regelmatig op. Succes met je schoonmaak, ben benieuwd hoeveel je er over houdt 😉

 10. Gondaaa   •  

  Heel herkenbaar! Ik heb zo’n hekel aan al die Farmville-updates dat ik die mensen graag zou willen ontvrienden.. Als er een Farmvillefilter zou bestaan zou het een hoop ergernis schelen!
  Maar aan de andere kant kan ik ook verdrietig worden als ik word ontvolgd/ontvriend door iemand die ik waardeer…
  Sterkte met je actie!

 11. Laura   •     Author

  @ danielle: niet zonder herrie in huis? 😉 Ik zou dan tactisch verwijderen misschien: welke levert gezeik op en welke niet? Beter iets dan niets toch?

  @ anouk: MSN goede tip, ga ik ook eens actief opruimen

  @ gondaaa: volgens mij kan je aangeven als je updates van een bepaald iemand en zelfs een applicatie niet meer wilt hebben. Klik op het kruisje naast de update en je kan je keuze maken. Zo heb ik alle Foursquare-updates uitgezet.

 12. Lisanneleeft   •  

  Ik heb er ook over gelezen, maar ik ben echt te lui om de mensen die ik nooit spreek te verwijderen. Het spijt me beste ontvriend dag haha 😛

 13. Rianne   •  

  ik heb mijn hyves verwijderd. Puur omdat ik geen zin meer had in het hele profiel gedoe. De ‘vrienden’ die ik in mijn lijst had staan zag ik allemaal niet meer (oud klasgenoten en collega’s etc.) en komen dan alleen op je hyves om te kijken wat je allemaal doet in het dagelijks leven. Als ze dat willen weten, moeten ze maar mailen/bellen/langskomen en niet via hyves gaan zitten neuzen. Ik heb hyves niet 1x gemist hahaha
  gelukkig heb ik niet zo’n last van het niet durven ontvrienden. Mijn vrienden in real life zijn niet zulke social media tijgers dus die merken er toch niets van 😉 hihi

 14. Lnnkz   •  

  Ik zit ernstig te twijfelen om Hyves eraf te gooien. FB vind ik wel leuk en ik vind een ‘profielen’-site wel genoeg. Maar net als jij heb ik er ook nog moeite mee. Laats Hyves wel flink opgeschoond, gelukkig geen vragen gehad.
  Gewoon doen dus!

 15. amethyst   •  

  Ik heb een onderscheid gemaakt, scheelt ook. Hyves is alleen voor mijn familie en vrienden/mensen die ik veel spreek. Op Facebook accepteer ik ook “online vrienden” en mensen die ik irl ken, maar nog amper spreek. Zo kan ik alle privéinfo een beetje gescheiden houden. Twitter is een lijst vol onbekenden, bestaande uit jarenlange “online vrienden”, recent ontdekte (om wat voor reden dan ook) interessante tweeps, en maar 3 bekenden uit mijn omgeving. Alle 3 media’s ververs ik regelmatig, daar heb ik niet 1 dag voor nodig.

  Maar als ik naar de enorme vriendenaantallen van sommige mensen kijk dan vind ik dat daar idd wel eens de bezem doorheen mag!

 16. Marlies Kulik   •  

  Tussenstand Twitter: -47, nu Hyves… Voelt lekker opgeruimd tot nu toe 🙂

 17. Annibal   •  

  Ontvrienden! Daar heb ik werkelijk niet één seconde over gedacht eigenlijk, wat dus! Evengoed heb ik geen spijt van mijn actie om mijn hyves-dingie in z’n geheel te verwijderen. Het is te.. Hoe moet ik dat zeggen? Het heeft iets dwangmatigs. Zo heb ik mijn profielen doorgaans ‘op slot’ staan (stalkerige ex gehad). Overal kan dat gewoon, maar bij hyves gaan ze dan lopen mieren als je op de site van iemand anders wil kijken: dat mag alleen als jij ook je instellingen verandert. Heel naar.

  Op Facebook heb ik heel bewust, vanaf het begin, een beleid toegepast waar ik alleen mensen toevoeg die ik ook écht met regelmaat spreek via andere kanalen. Dat kan dan wel via mijn blog zijn bijvoorbeeld, maar vage via-via-kennissen weiger ik gewoon..

  Anyway, long story short: succes met je opschoon-actie, interessant om te zien dat er ineens veel mensen tegelijk veel bewuster omgaan met deze sites!

 18. Annibal   •  

  Eh, juistja, in de eerste zin moet dus duf zijn, haha!

 19. Marlies Kulik   •  

  Tussenstand Hyves: -10, morgen verder.

 20. Laura   •     Author

  @ Marlies: good job! Ik zit op -40 op Hyves en op -10 op Facebook. Op Facebook worden te veel interessante werkgerelateerde links gepost. Twitter is bij mij een continue proces van follow en unfollow. Had op Twitter zelf niet meer unfollowers dan normaal op een dag.

 21. Roelien   •  

  Hi Laura,

  Met veel interesse op je blog gelezen en het ontvriendenfilmpje bekeken (ja tot het eind). Ik heb Hyves stopgezet vorig jaar, want ik werd gek van het geloer naar foto’s door hele vage kennissen. Om de paar maanden gooi ik een aantal blogs die ik volg er weer af, omdat ze nooit iets zinnigs vertellen of omdat ik er al weken niet gereageerd heb, dat moet dan weg vind ik. Facebook heb ik niet, twitter ben ik ook mee gestopt (te verslavend) en linkedin heb ik nog wel.
  Oh ja, er komen altijd nieuwe blogs to follow voor in de plaats, dus het scheelt me niks in tijd….wel vind ik het leuk als bloggen zich een beetje ontwikkelt, dus niet altijd hetzelfde geklaag dag in dag uit.

 22. Roelien   •  

  Eh beetje onduidelijk misschien. Sommige blogs gooi ik eraf, omdat het altijd over hetzelfde geklaag gaat. Het is leuk om inspirerende verrassende blogs te volgen.Vind ik…

 23. Laura   •     Author

  @ roelien: dan hoop ik dat ik onder de inspirerende en/of verrassende blogs val en blijf vallen

 24. Marike   •  

  Heel herkenbaar. Toevallig heb ik op de Nationale-Ontvriend-dag mijn Twitteraccount eens opgeschoond. Van de ruim 1500 following naar de 1300 following. Ja, dat zet echt zoden aan de dijk.

  Een aantal jaar geleden toen ik nog een klein en actief opdondertje was op de middelbare school had ik ruim 600 vrienden op Hyves. Op een gegeven moment mocht ik niemand meer toevoegen, maar konden alleen mensen mij nog toevoegen. Toen wist ik hoe laat het was en ben ik teruggegaan naar ongeveer 150 vrienden. Hoewel ik dat nog steeds teveel vind.

  Overigens kan ik mij erg herkennen in het filmpje (geniaal bedacht trouwens) en in jouw infobesitas. Van harte hoop ik dat ik ooit van infobesitas genees en gemakkelijk (twitter), hyves en facebook voorgoed ‘farewell’ kan zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *