Van grooker tot predator: mijn eerste ervaringen met de Kinect

Hoe ga ik in woord en geschrift – bewegend beeld is me echt een stap te ver, zet me al dansend echt niet op het net – jullie uitleggen hoe vermakelijk (want dat is het zeker!) Xbox Kinect is? Een hele opgave, maar ik ga het toch proberen.

Toen de bestelling eenmaal was geplaatst, was het vol spanning wachten op het moment dat Bol.com mijn pakketje zou bezorgen. Het voelde een beetje als Pakjesavond toen ik wist dat het pakketje zaterdag bezorgd zou worden. Hoe laat zou de Sint TNT-bezorger voor de deur staan? Laat dus! Pas na 15.30 uur en omdat om 16.30 collega-vriendin Annemiek voor de deur zou staan, had ik maar heel even tijd om dit inventieve apparaat te installeren én te testen.

Installeren ging vlekkeloos, een kind kan de was doen. Na installatie is het tijd om eigen worden met het systeem. Hoe werkt zo’n menu als je geen controller in je hand hebt? Ik was er licht sceptisch over, want niet alle recensies over de Kinect waren even goed. Niet dat ik me daardoor had laten tegenhouden in de aankoop… Al vrij snel bleek echter dat dit systeem verdomd goed werkt, daar kan de Wii nog een puntje aan zuigen. Ik startte Dance Central op en koos voor Pokerface van Lady Gaga. Ik drukte willekeurig wat knopjes in, hoewel je niet meer van drukken op knopjes kunt spreken, en stond opeens te dansen. Het voelde een beetje aperig, dat wel. En toen stond Annemiek voor de deur. Geen tijd meer om de Kinecten. Tijd voor tapas en op naar Due Date!

Na Due Date – die ik overigens niet aanraad, het is een mirakel voor mij waar dat hoge cijfer op imdb.com vandaan komt – deden we nog een drankje bij ons thuis en braken we Ferry’s Ik hou van Holland-sessie af om op het ritme van Pon de replay (Rihanna) ons zelf voor schut te zetten. We deden een battle en gingen vrolijk naast elkaar staan dansen. Fout! Waar je bij de Wii tegelijkertijd moet dansen in zo’n battle, doe je dat hier om en om. Het was om melig van te worden. Ik bakte er natuurlijk niets van. Helemaal niet omdat ik me inhoud bij andere mensen, omdat ik denk dan voor l*l te staan. Hoezeer die andere dan ook voor lul staat. Gevolg: Lautje verloor de battle met een giga-achterstand.

Vandaag had ik een middag voor mezelf. En na een drukke week was het tijd voor ontspanning. Een goed moment om de Kinect & Dance Central echt te ontdekken. Nu kwam ik er pas achter hoe het echt werkte. Via de Break it down-versie leer je elke keer drie bewegingen van een dans, die daarna samengevoegd worden. En uiteindelijk moet je de hele dans zien te klaren. Nog best een uitdaging met bewegingen als narcissist, screamer, get it, crooker, maneater, sweat it out, boy band, predator, survivor en greedy. Om maar wat voorbeelden te noemen uit de easy-modus van Maneater (Nelly Furtado).

In het begin had ik wel wat problemen met de losse beweging. Ik ben motorisch niet zo sterk aangelegd en als ik tijdens één beweging mijn armen én benen moet gebruiken, wordt het al snel lastig. Bij de Wii heb je dan geen probleem. Gewoon alleen je armen bewegen en je pretendeert meer. De Kinect trapt hier niet in: elke arm en elk been wordt apart gemeten. Mis je één arm in de beweging dan kleurt deze rood. Vals spelen kan dus niet en daarmee is het extra vermoeiend. Niet erg: dat buikje moet eraf.

Na een keer of 14 oefenen had ik alle losse bewegingen én de totale dans best goed onder de knie. Scoorde ik eerst nog 80%, al snel werd het 84% en 91%. Zou ik de 100% halen? Utopie, kan ik je vertellen. Je stapt altijd wel een keer mis. Maar van mijn score van 96% werd ik toch best wel blij. En trots! (al was het dan op de easy modus)

En bovenal: enorm blij met deze aanschaf! Een geweldige techniek, uiterst vermakelijk én verslavend. Die 100% zal ik halen, vandaag of morgen. En of het buikje er nu van slinkt of niet: ik beweeg!

PS Nog niet overtuigd van het amusementsgehalte van de Kinect? Bekijk dan onderstaand filmpje van De Wereld Draait Door (dank voor de tip, Kim!). Weliswaar geen Dance Central, maar het geeft wel inzicht in hoe het nu echt werkt.

  4 comments

 1. Lnnkz   •  

  Lijkt me een heel gaaf ding!

 2. ioon   •  

  Zucht… nu wil ik ‘m oooook. xD

 3. Sharon   •  

  Nou jaaaa zeg…. Ik ben in staat en ik verruil mijn Wii voor een Xbox! Ik wil hem ook! En ik wil ook boogien! (al kan ik dat soort van met de Wii ook) En dat filmpje is echt té leuk, zag Arie rennen met zijn lange benen, geniaal!

 4. Polder PS   •  

  Lijkt me leuk device, helaas ben ik de gelukkige bezitter van een PS3. Ik kan dus niet in verleiding komen een bestel formuliertje in te vullen.

  Veel plezier ermee, ik had het filmpje met @alexandernl al live gezien en was gelijk getriggerd door de kinect. Verstandige aanschaf denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *