Dé oplossing voor kindermisbruik?

Ik wilde er geen blogpost aan wijden. Echt niet. Er is al zoveel media-aandacht en alleen al de gedachte dat zo’n vent onschuldige kindjes – die zich niet kunnen verzetten – heeft misbruikt, maakt me misselijk. En toch… toch schrijf ik een blogpost.

Omdat ik verbaasd ben over de reacties op internet. Net las ik de reacties op NUjij. Daar wisten een aantal bezoekers de oplossing wel. En ze wisten ook de daders wel even aan te wijzen. Namelijk de ouders die hun kinderen tussen 0 en 4 naar het kinderdagverblijf brengen. Dat hoort niet. Je hoort als moeder thuis te zijn bij je kinderen. “Dan maar een auto minder en geen hoge hypotheek”. Alsof alle ouders daarvoor werken en alsof alle ouders vijf dagen per week hun kind naar een kinderdagverblijf brengen. En alsof geen één moeder werkt, omdat ze dat gewoon graag wil. Omdat ze zichzelf (buiten haar moeder zijn) ook wil blijven ontwikkelen.

Buiten het feit dat de ouders hier niet om hebben gevraagd – ze brachten hun kind naar een kinderdagverblijf dat ze vertrouwden – slaat het natuurlijk kant noch wal. Zullen we dan kinderen ook maar niet op zwemles doen? Kinderen half naakt is natuurlijk wel een trigger voor de gekken die op deze aardbol rondlopen. Denk aan Benno L. Sportclubjes zijn ook uit den boze, net als zomerkampen. Denk aan Nicky Verstappen. Of gymles op de basisschool. Zullen we dat dan maar allemaal afschaffen? Kinderen gewoon 24 uur per dag bij de moeder. Want een oppas is natuurlijk ook uit den boze. Kijk maar naar deze dader. Naast zijn werk bij het kinderdagopvang, bood hij zich ook nog aan als oppas.

Nee, familie. Dat is de oplossing. Familieleden kun je namelijk wel 100% vertrouwen. Als je even ‘vergeet’ dat de meeste misbruikgevallen juist in familiekring plaatsvinden. Dat opa’s en zelfs oma’s, en ooms en tantes het heel moeilijk vinden om van hun kleinkinderen en nichtjes en neefjes af te blijven. En zelfs ouders zijn in staat om hun eigen kinderen te misbruiken. Ik kan me er niets bij voorstellen, misbruik binnen familie én misbruik in het algemeen. Hoe kun je een volwassen mens, een tiener of nog erger een weerloos baby’tje of peuter dit aandoen? Hoe kun je dat überhaupt ‘leuk’ vinden? Hoe kun je daar plezier aan beleven? Althans: ik neem aan dat je het niet doet, omdat je het ‘stom’ vindt. Of zal het een vorm van verslaving zijn?

Hoe het ook zei: ik denk – hoe erg ook – dat misbruik niet te voorkomen is. Helaas hebben we te veel gekken op deze wereld lopen. En ik hoop met heel mijn hart dat de ouders en hun kindjes, alsmede de andere werknemers van de getroffen kinderdagverblijven – de komende tijd goed begeleid worden.

  12 comments

 1. Anita   •  

  Toch goed dat je de blog geschreven hebt. Ben het helemaal met je eens. Het is vreselijk, maar je kunt helaas niet alles voorkomen. Alleen het geval van de zedendelinquent (een andere) die dan maar de Pabo gaat doen vond ik wel vreemd toen ik dat in de krant las….

 2. Ellen   •  

  Ben het bijna 100% met je eens. In Zwitserland heeft het volk een referendum aangenomen (2004) en sindsdien geldt: Levenslange opsluiting voor niet-therapeerbare en extreem gevaarlijke daders van seksuele en geweldsmisdrijven.

  Nee…het is niet “de” oplossing want er lopen nog veel te veel van die viezerikken rond. Toch heb ik toendertijd ook ja gestemd en het maakt me rustiger, dat de mogelijkheid bestaat dat zulke mensen nooit meer uit de gevangenis komen.

  Verder: “Daadwapen” wegnemen- het lijkt hard maar kastratie vind ik niet fout. Ik lees ook veel over doodsstraf, daar ben ik op tegen.

 3. agaatt   •  

  Tegen dit soort dingen kun je je (of je kind) niet wapenen. Ik probeer mijn kinderen weerbaar te maken, voor zichzelf op te komen, grenzen aan te geven. Maar dat is geen garantie voor het feit dat ze er nooit mee te maken zullen krijgen. Het idee alleen al maakt me misselijk.

 4. ioon   •  

  Naar de kerk is ook al geen optie. En dat is niet eens van deze tijd…
  Er is geen oplossing helaas, behalve dat we deze personen snel signaleren en uit de risico omgeving halen. Makkelijker gezegd dan gedaan helaas.

 5. Rianne   •  

  Ik vrees dat je gelijk hebt.. en het lastige is nog dat je zoiets niet altijd kunt voorkomen :S

 6. Danielle   •  

  Heb je dat serieus gelezen? Kak, dat meen je…
  Ik kan me ook pislink maken om zulke mensen. Kan er, gelukkig, met mijn verstand niet bij.

 7. Saskia   •  

  ik ben nog aan het twijfelen een blog post erover te schrijven… ik vind het toch zó verschikkelijk, vooral aangezien IKZELF kinderleidster ben…

 8. inge   •  

  kak, dat meen je? hahaha sorry hoor, mega serieus onderwerp, maar bij die reactie bleef ik even hangen..

  bij joon’s zwemles mogen de ouders blijven kijken.

  en meer ga ik er niet over zeggen ook.

 9. Ilona Dekker   •  

  Verschrikkelijk en belachelijk om ouders kwalijk te nemen om kinderen niet naar crèche of wat dan ook te doen. Was ik maar naar de crèche gebracht daar was ik misschien wel veilig geweest voor mijn “verwekker”(vader wil ik hem niet meer noemen) die niet met z’n handen van zijn eigen kind kon afblijven. Ik verbaas me nog iedere dag dat het blijkbaar nog steeds zo vaak voorkomt en als ik dit lees en hoor wordt de bodem weer onder me weggeslagen! Maar ja zo’n dader heeft altijd een lousy excuus.
  Ilona

 10. Danielle   •  

  @inge Het zegt meer over jouw denkwijze dan mijn uitspraak dat je gaat lachen bij zo’n serieus onderwerp als er iets gezegd word..

  Overal zie je steeds die kop van die vent.
  Moet er niet aan denken, als iemand aan kleine Daan komt ….
  Ach Laura, please post morgen weer een leuke post.

 11. Maaike   •  

  Goed dat je dit schrijft. Ik kan het niet. Hoewel ik het, net als jij, kan relativeren, het blijft vertroebelen. Mijn eerste gedachte was ook “mijn kinderen niet meer naar het kdv”. Je wilt als ouders je kind veilig stellen. Maar deze ouders hebben niet gefaald!

 12. Marike   •  

  Het is inderdaad niet te voorkomen, jezelf opsluiten in huis is echt geen optie. Je kan enkel hopen dat zoiets verschrikkelijks niet in jouw naaste omgeving gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *