Het naderende einde van de slaapfeestjes?

De kranten staan er vol van: het misbruikschandaal in Amsterdam. Adoptieaanvraag geweigerd, eventuele verspreiding van kinderporno en slaapfeestjes bij de directeur van het kinderdagverblijf.

Mijn gedachten gaan terug naar mijn jeugd. Pyjamafeestjes, ik vond ze het einde. De hele nacht ginnegappen, praten over die ene leuke jongen in de klas, kussengevechten houden en vooral heel veel snoep eten. Alles om zo lang mogelijk wakker te blijven! En dat in je pyjama, zo’n grote drollenvanger met beertjes erop. Maar toen was ik niet vier jaar (of zelfs jonger). Het eerste beeld dat ik heb van een pyjamafeestje was bij mijn toentertijd beste vriendinnetje Desiree. Ik denk dat ik een jaar of negen geweest moet zijn. En de hele zolder lag vol met matrassen.

De jeugdige pyjamafeestjes werden later verruild voor tieneravonden. Geen drollenvangers meer, maar wel uitgestrekt op de bank. Met een stuk of 5 films om de nacht door te komen. Al viel ik meestal bij de tweede film in slaap. Bij Legends of the Fall bijvoorbeeld. Brad Pitt heeft me nooit echt lang kunnen boeien.

Toen ik vier jaar of jonger was, waren er nog geen feestjes. Ja, mijn verjaardag met familie. Maar ik kan me niet herinneren dat ik toen al verjaardagspartijtjes gaf. Het eerste feestje dat ik me kan herinneren was op mijn 6e of 7e. Toen we gingen midgetgolfen op de Lage Vuursche. Dat deed je zo’n 6x per jaar, want dat was wat je altijd deed tijdens partijtjes.

Ik kan me ook niet herinneren dat vriendjes en vriendinnetjes wel al feestjes hielden op die leeftijd. En ik ging al helemaal niet naar kinderfeestje van een volwassen man. Ik vind het verdacht. Herstel: ik zou het als ouder verdacht vinden en mijn kind daar niet heen laten gaan. Dat is toch vragen om problemen? Of is dat achteraf makkelijk praten…?

De vraag is natuurlijk: heeft het zo plaats gevonden als de media nu (vrij summier) brengen? Het blijft natuurlijk media. Wie weet heeft de bewuste directeur wel zelf een kind van die leeftijd en was het diens verjaardagspartijtje? Dat hoor je dan weer niet. Hoewel ik me dan blijf afvragen: wat is de meerwaarde voor een kind van die leeftijd? Dan vul je een partijtje toch anders in, van mij part met een ouderwetse speurtocht. Op die leeftijd slaap je nog veel en ga je echt niet tot 4.00 uur ’s nachts proberen wakker te blijven. Want dat was toch wel de lol van zo’n feestje.

Hoe het ook is gegaan, het woord slaapfeestje heeft voor mij vanaf nu acuut een nare bijsmaak. En vast niet alleen voor mij. Ik zie de slaapfeestjes uitsterven. Zonde! Mij hebben ze veel goede jeugdherinneringen bezorgd.

PS Om niet al te depri te worden zo vlak voor de kerstdagen verblijd ik jullie nog even met een van mijn meest charmante jeugdfoto’s, van een pyjamapartij met vriendinnetje Shirley. Ja, lach maar!

  6 comments

 1. ioon   •  

  Ik had dezelfde gedachtengang gisteren avond. Ik en Stefan ook konden ons ook geen feestjes herinneren op die leeftijd, ook niet bij neefjes.

  Maar je kanttekening vind ik wel goed, de nuances uit de situatie zijn nog niet naar voren gebracht. Ik hoop dat het inderdaad gaat om een feestje van zijn (klein)kind.

 2. Danielle   •  

  Naar mijn weten had ik mijn eerste slaapfeestje toen een vriendin 10/11 werd.
  Zette vanmorgen de tv aan en het eerste waar het over ging was weer de directeur. :/

  Haha leuke foto! Geen spat veranderd zie ik wel. *haha

 3. zuster_klivia   •  

  Tsja… zo zijn er wel meer zaken die tegenwoordig niet (meer) kunnen. Op de Pabo krijg je les in hoe je wel en hoe je niet een kind mag vastvakken bijvoorbeeld.

  Een vriend van mij durfde een aantal jaar geleden niet meer in bad te gaan met mijn dochter (hij was 65 en zij 4) want hij was bang voor rare verhalen. Die vriend was gewoon de opa van mijn dochter. Ik vertrouwde hem voor de volle 100%.

  Hier in de wijk is eenmaal een busje met een glurende man gespot. Iedeeren meteen in paniek. Kinderen die niet meer buiten mogen spelen, ouders die meefietsen naar school. Zucht.

  Jammer dat het zo moet 🙁

 4. Maaike   •  

  Ik vind het ook dubieus. Makkelijk om nu te roepen, maar mijn kind gaat met 3 of 4 jaar echt niet naar een slaapfeestje. Ze gaat alleen ergens anders slapen als het echt niet anders kan, anders slaapt ze gewoon thuis.

  Ik durf wel te beweren dat mijn kind niet naar een kinderdagverblijf gaat die slaapfeestjes organiseert als afscheid. Mocht mijn kinderdagverblijf dit opeens verzinnen, dan zocht ik een andere. En dat had ik ook gedaan voor dit nieuws. Ik vind het echt niet kloppen…

 5. Marieke   •  

  Ik vind het zo heftig wat er allemaal boven komt drijven… bah. Maar die slaapfeestjes vind ik idd ook heel bizar. Ik was 11 toen ik mijn eerste slaapfeestje mocht geven, eerder was dat echt niet aan de orde. Maar ja, er is tegenwoordig wel meer anders dan vroeger…

  Wat een zieke, zieke mensen bestaan er toch. 🙁

 6. Willemvk   •  

  Je moet ook wat hebben aan een slaapfeestje. En dat heb je nog niet op 4jarige leeftijd. Daarvoor moet je toch echt wel aan het eind van de lagere school zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *