Waar is het addertje?

Het klonk best aantrekkelijk: een gratis alarmsysteem in ruil voor mond-tot-mond reclame. Wat deze social media chick natuurlijk makkelijk af gaat. En dus vroeg ik deze dame, die ‘s middags aan de deur kwam, op er koffie die avond voor een uitgebreid gesprek.

“Geloof je nu echt dat er geen addertje onder het gras zit?”, zei Ferry. Ja, dat geloofde ik. Omdat ik zelf weet wat mond-tot-mond-reclame doet. Omdat een portfolioshoot vaak weer een volgende fotoshoot oplevert en dan sta je quitte. Ik was me er wel van bewust dat er vast abonnementskosten bijkwamen voor de meldkamer. Al had ik geen idee hoe hoog die waren.

Of ik er ooit aan had gedacht mijn huis te beveiligen? Of ik me ooit onveilig voel in mijn eigen huis? Het antwoord op de eerste vraag is nee. Het antwoord op de tweede vraag is dat ik me wel een keer onveilig heb gevoeld hier. We woonden een paar maanden hier, alle geluiden waren nog nieuw en Ferry ging drie dagen naar het buitenland. De avond daarvoor vertelde een vriendinnetje dat er een inbraakgolf in de buurt hiernaast was… Ik sliep niet heel rustig kan ik je vertellen.

Maar nu die mevrouw hier zo aan de deur stond, wilde ik het wel een kans geven. En als Nederlander klinkt gratis toch wel fijn in de oren. Dus daar was ze dan, met natuurlijk een standaard riedeltje en presentatie. Volgens deze presentatie worden we allemaal vier keer in ons leven slachtoffer van een inbraak. Vier keer? Is het niet één op de vier? Of is het inclusief autoinbraken? Nee, volgens haar was het – volgens het CBS – alleen woninginbraken. Er is bij mij nog nooit ingebroken, dus tegenover mijn nul keer, moeten er acht van een ander zijn. Wie steekt zijn vinger op?

Maar goed, noem het een addertje of niet: die kosten van de meldkamer. Dacht ik nog optimistisch € 100,- per jaar (en dan is het nog vrij aantrekkelijk) dit was rond € 1,- per dag voor vijf jaar. Klinkt als niet veel, maar ik vind € 30,- op maandbasis best een beetje veel. Niet dat ik het niet heb, maar ik heb moeite om me aan een lange betaling te binden, terwijl ik juist speling wil houden in de maandlasten voor you never know. Zij was verbaasd, dat hoorde ze nou nooit. Mensen hebben problemen met het aanschafbedrag. Eerlijk is eerlijk, ik moet ook slikken als ik ruim € 2.000,- uitgeef. Maar daar spaar ik voor en dat geef ik dan eenmalig uit. Het heeft geen impact op de komende jaren, waarin je nooit weet wat er met je inkopen zal gebeuren.

En dus zeiden we aan het eind van het gesprek – hoezeer ze ons ook goede kandidaten vond voor een gratis systeem – dat we het niet wilden. Dat dat maandbedrag ons tegenvalt. Nu maar hopen dat er niet volgende maand wordt ingebroken. Iets met spijt en haren ofzo.

P.S. Gelukkig zijn we niet elektrisch al goed beveiligd, want mijn vader doet aan hang- en sluitwerk. En we hebben natuurlijk een geweldig waakkonijn, die de operatie geweldig heeft doorstaan.

  4 comments

 1. Danielle   •  

  Geef Tim nog maar een dikke kus en een knuffel van mij ^_^

  Wij hebben thuis naast overal rollluiken ook nog eens een alarmsysteem. Ben dus best zwaar “verwend” wat betreft veilig gevoel. En noem het “verpest” want het eerste wat ik ga regelen als ik officieel de sleutel krijg van mn huis; rolluiken 😉

 2. Richard B   •  

  Gelukkig ben je er niet ingestonken. Jaren terug ben ik dat wel. Idd een maandbedrag, service is oké, maar na einde contract verdommen ze het om het nummer van de alarmcentrale eruit te halen. Heb het systeem nu nog in de kast liggen(heel diep in de kast) kan hem zo aansluiten als ik wil, maar de doormelding werkt niet meer, ook niet naar m’n eigen nummer, want ze willen het er niet uithalen.

  Nooit op ingaan dus

 3. ioon   •  

  Mijn vader heeft ooit zo’n systeem genomen, werkte brak en slecht en hij zat er toch 5 jaar aan vast. Ik vertrouw die bedrijven niet meer zo… Veel beloftes en weinig garanties.

  Daarnaast denk ik dat ze echt wel binnen kunnen komen ondanks een alarm. Als iemand binnen wil komen, lukt ze dat altijd wel.

  Bij mijn ouders is twee keer ingebroken in de fietsenschuur. Één keer is poging gedaan om in het huis te komen maar Stefan werd toevallig die nacht ziek en heeft in de badkamer (die heel gehorig is) aardig wat heerlijke geluiden gemaakt. 😉 Volgende dag zagen we boorgaten in de schuifdeur. Ze hadden geprobeerd met een handboor de klink naar beneden te duwen (dan gaat de deur los).

 4. Willemvk   •  

  Een alarm systeem zou niets voor mij zijn. Ik zou vast vergeten het in te schakelen.

  Vanmiddag toen ik thuis kwam, stak ik de sleutel in het slot en probeerde ik het slot los te draaien. Er was geen beweging in te krijgen. Wat blijkt, ik was vanochtend vergeten het op slot te draaien… En dat was niet voor het eerst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *