In één adem uit

Jan Dijkgraaf noemde me op Twitter een dankbare lezeres. Dat was, of eigenlijk ben, ik ook. In één figuurlijke adem las ik zijn boek Leve de ZZP-er, dat ik cadeau kreeg van Agaat, deze week uit.

Ik denk niet dat Agaat mij het boek cadeau gaf omdat ze denkt dat ik het slecht doe als ZZP-er. Nee, ze weet net als ik dat ik het verdomd goed doe! Ter illustratie: ik moest voor de Kamer van Koophandel een jaarinschatting maken van wat ik dacht in 2011 te gaan omzetten. Ik zette hoog in, een goede uitdaging ga ik niet uit de weg. Met nog een half jaar te gaan, zit ik al op 7/8e van dit bedrag. Oké, dit komt mede of eigenlijk grotendeels door de Etos-foto, de meer dan geslaagde Moederdag-actie en de brandweercampagne, maar toch…

Ik wil altijd beter. En meer. Ik wil dat iets slaagt en doe er graag nog een schepje bovenop. Ik wil gewoon ver voorbij het bedrag dat ik opgaf aan de KvK. Of was het nu toch de Belastingdienst vanwege de BTW-aangifte? Anyway, het zou dus zomaar eens best kunnen dat ik door het boek van Jan geniale invallen zo krijgen of dat er lampjes zouden gaan branden die tot nog toe uitbleven. Dus begon ik gisterenavond aan het boek. En viel er mee in slaap… Niet omdat het saai was, integendeel, maar omdat ik echt te lang door ging met lezen. Ook mijn twee uur reistijd vandaag ging op aan het boek van Jan. En nu is het uit en kan ik het alleen maar aan iedereen aanraden. (ook als je geen ZZP-er ben, koop het boek dan voor de geweldige humor)

Toegegeven: niet het hele boek is op mij van toepassing en dat wist ik al door de ondertitel: Nooit meer een loonslaaf. Ik ben in dienst en ZZP-er naast mijn vaste (fulltime) baan, zoals mijn vaste lezers ongetwijfeld weten. Desondanks herken ik heus wel wat van Jan’s cynische meningen over loonslaaf zijn. Toch ben ik nog steeds blij er een te zijn. En gezien mijn controlfreak-karakter zal dat ook zo blijven. Ik ben dol op de zekerheid van een vast salaris. Ik zou verpieteren als ik niet de gezelligheid heb met collega’s. Ik vind Sanoma een inspirerend bedrijf, waar ik ook daarbuiten veel profijt van heb. En: ik vind het fijn dat er geen druk ligt op mijn grote passie die fotograferen heet. Mijn creativiteit lijdt niet onder de 3.000e shoot waarbij ik weer eens van die vervelende rotkinderen voor me heb. Al is me dat pas één keer overkomen, maar dat terzijde. Ik denk dat je mijn punt snapt.

Maar Jan twitterde het vanmorgen vroeg al: dit boek is geschreven voor cherrypicking en buttkicking. Nu heb ik die trap voor mijn kont niet echt nodig, die geef ik mezelf dagelijks. En tijdens het lezen kwam ik er ook achter dat ik als ZZP-er al best veel goed doe. Ja Jan, ik heb wel visitekaartjes. Professionele. En van de eerste dingen die ik deed? Het aannemen van een accountant en het inhuren van een vormgever. Hoewel ik dol ben op cijfertjes, deze ook allemaal wil snappen, en ook nog eens niet slecht visueel ben ingesteld, ben ik van mening dat zij die daar voor geleerd hebben dat beter kunnen.  Oké, op die website bouwen na. Dat deed ik wel zelf, met een klein beetje ondersteuning. Maar goed, ik blijf een Sanoma Digital-meisje he, dus het zou raar zijn als ik daar weinig kaas van had gegeten. SEO-trucjes zijn mij ook niet onbekend en dus wordt mijn website (mét voorwaarden, Jan) goed gevonden op de zoekwoorden waar ik graag op gevonden wil worden. Zeg Jan, had jij niet nog een nieuwe website nodig?

Toch kon ik ook zeker kersen plukken tijdens het lezen van dit boek. Ik lag vannacht iets te lang wakker omdat ik (ja, nu al!) aan het nadenken was over een geschikt relatiegeschenk rond de kerstdagen. Want klanten die je hebt, wil je vasthouden. Met iets origineels. Ik weet ook dat ik bij mijn volgende commerciële opdracht – en dat zijn er niet veel nog, maar kom maar op! – de factuur iets later moet versturen. Ik was nu te happig! En als iemand weer eens een gratis shoot wil dan haal ik Jan’s anekdote van de tandarts en de Audi-dealer bij. Dat verhaal over de bakker die zijn brood ook niet gratis weggeeft, ben ik nu wel klaar mee.

Dank je wel Agaat, voor het geweldige boek. Dank je wel Jan, voor de kersen die je me gaf. Maar ook het plezier dat je me gaf tijdens het lezen van dit boek. Ik hou van je humor! En ga nu snel naar Bol.com om nog wat van je boeken te bestellen. Die kan ik aftrekken van de belasting toch…?

  3 comments

  1. Rianne   •  

    Zo! Snel uitgelezen! Mij lijkt het een heel leuk boek om te lezen.. Al ben ik dan wel een 100% loonslaaf, maar ooit hoop ik ook (gedeeltelijk) ZZP-er te zijn. Ik heb een geluk; mijn administratie kan ik zelf doen 😉 Voor de rest kan ik wel wat tips gebruiken haha

  2. Anouk   •  

    Ik hoop dat ik juist op het bedrag dat ik bij de KvK heb opgekregen kom.

  3. Marike   •  

    Leuk! Ik ben nu wel benieuwd naar dat boek, ook al ben ik (nog) niet van plan om voor mijzelf te beginnen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *