De magie van vuurwerk

Als tiener was ik niet erg populair op school. Of moet ik zeggen gewoon niet populair. Alleen in december, dan had ik opeens heel heel vriendjes. Door papa de vuurwerkverkoper.

Een jaar of 12 was ik toen mijn vader besloot dat het roer om moest. Van alleen vuurwerk werd hij niet rijk. Het ondernemersbloed (van wie heb ik het toch?) kroop waar het niet gaan kon en waar iedereen mijn vader voor gek verklaarde, waagde hij de sprong in het diepe. Hij ging vuurwerk verkopen. Tussen september (voorbestellingen, prijsbepalingen) en januari was het een en al vuurwerk in Huize V. Broerlief hielp al snel mee in de drukke maanden en mijn moeder en ik keken toe.

Eerlijk gezegd: ik werd het wel eens zal, al dat vuurwerk. Maar het bleef ook iets magisch hebben. Toen ik op mijn 21e uit huis ging, was de magie een beetje over. Ik kreeg wel een en ander mee van het vuurwerkverkoop. Ik belde mijn vader tijdens de verkoopdagen elke dag even op hoe de omzet was. Maar de drukte, de magie: het was weg. Stiekem zou ik heel graag gewoon drie dagen willen rondhangen in de zaak. Glimlachend kijken naar de hoopvolle kindertjes die hun ouders lief aankijken of ze ook nog een paar rotjes mogen. Of grondbloemen. Zoals ik daar vroeger – nog voor mijn vader zelf vuurwerk ging verkopen – stond.

Ik hing er niet drie dagen rond dit jaar, maar Ferry wel. Hij hielp mijn vader achter de schermen, in de kluis. Ik ging op zaterdag, de laatste verkoopdag, ook even een kijkje nemen en nam mijn camera mee om de magie vast te leggen. Inclusief de vragende kinderkoppies. Zie hieronder een kleine sfeerreportage.

Pap, heb je dit jaar niet iemand nodig om drie dagen te fotograferen? Voor het geval er een auto in de brand gaat ofzo. *

* Terwijl de mannen druk aan het verkopen waren, waren jongelui zo ‘slim’ om een rotje te gooien in een auto waar vuurwerk in lag. In dezelfde straat. Neefje Nick, brandweerman en ook verkoper die dagen, greep een brandblusser en maakte samen met collega-brandweerman & verkoper Wilfred (mijn vader had veel brandweermannen in dienst) het brandje snel uit. En die actie miste ik dus net, omdat ik samen met mijn moeder oliebollen halen was. Zul je altijd zien…

  2 comments

  1. Rianne   •  

    haha leuke foto’s! Ik moet niets van vuurwerk hebben, maar dit jaar vond ik het wel gaan. Geen oorlogsgebied, maar gewoon mooi vuurwerk 🙂

  2. Mo   •  

    Ik krijg alleen maar meldingen van mijn virusscanner als ik op je site kom js agent oid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *