Een mond vol chips

De meeste mensen die een pak koekjes op tafel zetten, pakken er een en sluiten het pak dan. Ik kan dat niet. Bij mij gaan er dan minstens drie koekjes uit en een pak in één keer leeg eten is me ook regelmatig gelukt. Ik kan het wel met chips, ik eet gewoon netjes één handje, uh zak, leeg.

Ferry is goed bekend met mijn chipsverslaving. Hij zegt vaak, als ik een zak chips tevoorschijn trek: “Doe even gezellig wat in een bakje.” Wat Laura dan natuurlijk niet doet, want uit de zak is makkelijker, minder werk en het kraakt zo lekker. Gevolg: ik blijf dooreten en de zak is leeg. Schuldgevoel! Toch volgende keer dat bakje? (en dan begint deze alinea opnieuw)

Ik heb me altijd afgevraagd hoe ik het voor elkaar krijg om in één keer zo’n zak leeg te eten. Het antwoord vond ik ooit in de Viva.

Talloze chips bevatten E621, oftewel mononatriumglutamaat. Beter bekend als vetsin, afkomstig uit Japan en vooral toegepast in de Chinese keuken. Dit additief wordt toegevoegd vanwege de sterke invloed op de smaakpapillen. Het geeft een krachtige, volle smaak en wordt daardoor ook als eetbevorderend gezien. Waarom zo’n synthetisch middeltje ons eten lekkerder maakt? Draagt dit spul aan bij onze overconsumptie? Doe zelf de test. Neem maar eens een zakje chips mét en een zakje chips zónder dit middel en moet je eens kijken welke je het snelst tot op de bodem wilt leegeten. We raken zo gewend aan deze additieven dat een product zonder extra zoet, zuur of zout bijna niet meer smaakt.”

‘Oké’, dacht ik, ‘Dat ga ik testen!’. Die week bekeek ik in de supermarkt alle chipsverpakkingen. Na ja, alle verpakkingen van de chips die ik lust dan, want het meisje dat niets lust is natuurlijk ook kritisch wat betreft chips. Maar helaas, geen enkele zak zonder E621. En dus bleef ik in mijn oude gewoonte: een zak in plaats van een hand. Alleen als ik de Light-chipjes van Lays nam, dan zat ik sneller vol. Wat uitkwam op slechts driekwart zak.

Ik heb de chips nu even helemaal afgezworen, dat krijg je als je wilt afvallen. Hoewel ik weet dat een handje naturel chips slechts 71 kcal bevat (en ik mag er 1.300 op een dag volgens mijn Stepaday-schema), durf ik het niet aan. Ik kan het simpelweg niet bij een handje laten. Met dank aan mijn zelfkennis!

  7 comments

 1. Lisanneleeft   •  

  Chips zonder E621 zijn de ketchupchips van Lays en naturelchips is ook bijna altijd zonder E621. Verder is het inderdaad droevig gesteld, haha.

  Zelf eet ik helemaal geen E621 meer omdat het erg ongezond blijkt te zijn (is nog niet bewezen maar er zijn sterke vermoedens)

 2. inge   •  

  de meeste mensen pakken één koekje? met wat voor mensen ga jij om joh ^^ de meeste mensen zijn net als jij en ik, die eten die hele zak leeg en denken dan, hm. volgende keer een bakje.

 3. Petra   •  

  Zó herkenbaar. Mijn stepaday zegt dat ik 1400 kcal per dag mag, het lijkt veel, maar twee boterhammen met zwart-witte hagelmix en je zit al bijna op de helft. En dat is nu juist zo’n gewoonte die ik niet af kan en wil leren. Het verhaal van de chipszak en het pak koekjes is hier ook bekend overigens. Zowel man als ik hebben er last van. Alleen hij kan het hebben…

 4. Laura   •     Author

  @ inge: nou dan heb ik een goed gedisciplineerde man aan mijn zij… En ook goed gedisciplineerde mensen om me heen.

  @ petra: ik lust niet zoveel he, dat is ook nog eens een probleem. Ik eet vaak kaas, rosbief (wat ze al niet op het werk hebben) of hagelslag. Gaat snel dan 🙁 Binnenkort daar meer over.

 5. Anouk   •  

  Oh. Maar zo’n zak chips is sowieso snel leeg. Met z’n tweeën of alleen.

 6. Willemvk   •  

  Hangt van de grootte van de koekjes af, maar een gemiddeld koekje is mij vaak wel wat te klein om het maar bij 1 te houden 😀

 7. Rianne   •  

  Mijn zus koopt altijd van die kleine zakjes chips. Die je kreeg bij kinderfeestjes. Dan is je zak ook leeg maar heb je niet zoveel op =D Bij helpt dat overigens niet, maar wie weet bij jou wel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *