Mijn grootste vijand

Mijn grootste vijand in de strijd tegen de kilo’s? Mijn ‘Het meisje dat niets lust’-status. Dat bleek maar weer tijdens een willekeurig Whatsapp gesprek van de week.

“Lau, als je het fijn vindt, wil ik je wel coachen bij het afvallen”. Een lief voorstel van Marij, maar ik weet wat voor drama dat wordt met mijn eetgedrag. Dat is ook de reden dat ik nooit naar een diëtiste zal stappen.

Ik probeer Marij uit te leggen waarom. Als ze me vraagt: “Lust je het niet of kun je er niet tegen?” ga ik – onterecht, want Marij bedoelde het goed – in de aanval.Ik zie weer mijn vroeger collega’s voor me die mij tijdens een etentje het vuur aan de schenen legden. Of mijn schoonouders die er zeker een paar jaar aan moesten wennen. Of mijn mede-journalisten op een persreis die er wel erg vervelende grapjes over maakten (om op de laatste dag te zeggen: “Dat vond je toch niet erg?”).

Na mijn ‘aanval’ praten Marij en ik verder. Ze maakt me er van bewust dat gevarieerd eten belangrijk is. Dat weet ik. Maar hoe? Als lunch en ontbijt (als ik al ontbijt en dat gaat morgen veranderen) eet ik brood. En als we ‘s avonds eens niet koken (bijv. als Ferry 24-uurs dienst heeft), is het ook brood. Ik lust geen sla, soepen gaan er niet in. Yoghurt als ontbijt zit er ook niet in en fruit is – op een banaan na – niet mijn grootste vriend.

En dat maakt gevarieerd eten best lastig. Maar ik kan niet alles tegelijk en doe al veel. Ik laat de mayonaise al drie weken in de koelkast staan, chocolade-koekjes zijn einde oefening, met de lunch eet ik vier i.p.v. zes boterhammen. Als ik tussendoor honger heb, loop ik naar de fruitschaal i.p.v. de snoepla. En ik beweeg, ondanks mijn aversie tegen sporten.

One step at a time. En bovenstaande stappen zijn al genoeg voor -1,7 kilo. Het meisje dat niets lust komt er wel. Hoe dan ook!

  5 comments

 1. Petra   •  

  Goed bezig! Lastig als je niet zoveel lust, maar ook lastig om gevarieerd te eten als je (zoals ik) niet alles verdraagt. Maar ook hier staat de teller al op -1,5. Kwestie van kleinere porties en meer bewegen. Wij komen er wel! (Grappig dat je Marij aanhaalt in het artikel. Ik ken haar ook.)

 2. Lnnk   •  

  Je bent al goed bezig, je bent al wat kwijt. Gevarieerd eten is belangrijk, maar ook dat kan op vele manieren.
  Succes!

 3. Lisanneleeft   •  

  Haha klinkt erg herkenbaar! Ik ben ook een beetje een “zeurkous” als het gaat om eten :p Sommige dingen gaan er gewoon niet in!

  Hoewel, ik ben ooit 10 kilo afgevallen en als je eten dan elke keer weer een feestje maakt, dat je “blij” bent dat je weer wat mag eten, dan worden zelfs (als je niet te lang wacht want dan wil je ongezond) gezonde dingen die ik eigenlijk niet lust een feestje! Heel apart eigenlijk!

  Maar goed, zo lang je gewoon goed (en genoeg) blijft eten en je valt af, dan ben je goed bezig! En 1,7 kilo is al zeker een fijn resultaat, goed bezig dus! 🙂

 4. Marieke   •  

  Komt helemaal goed, ik heb er alle vertrouwen in. Je bent al hartstikke goed bezig!

 5. Marcella   •  

  Klinkt goed, al bijna 2 kilo kwijt. Meer gaat je vast lukken, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *