Het nut van schoonmaken

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er dol op ben. Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen betere tijdsbesteding heb in het weekend. Maar ik zou ook liegen als ik zei dat het nutteloos was.

Irritaties onderling hier in huis gaan hier het meest over schoonmaken. Ferry is in deze de vrouw in huis, en ik de man. Ik doe nog net de wc-bril naar beneden het dopje op de tandpasta-tube, maar daar is ook veel mee gezegd.

Ik laat nog net geen sokken rondslingeren, maar gooi wel het liefst al mijn kleding op één stoel. De wasmachine hoor ik nooit piepen en als Ferry er niet was, zat de was er dus zo een hele dag in. Of nee, eigenlijk totdat ik dat ene kledingstuk ging missen. Wc-rollen op? Ik zie het niet. Tenzij ik het laatste stukje papier gebruik…

En zo zie ik wel meer niet. Stof bijvoorbeeld. Of een vaatwasmachine die moet worden uitgeruimd. Een kledingkast die op instorten staat. Of een vriezer die wel heel erg aangevroren is. Een Kliko-bak die vol zit en aan de kant van de weg gezet moet worden? Ik vergeet het.

Ik doe het niet expres. En het is ook niet per definitie omdat ik zo druk ben. Het huishouden heeft me nooit gelegen. Gelukkig heb ik een man die veel thuis is, en veel taken op zich neemt. Omdat ik druk ben. Koken, wassen, vloer in de olie zetten: meneer draait er zijn hand niet voor om.

Mijn taak? Één keer per week de bovenverdieping schoonmaken. Afhankelijk van hoe uitgebreid ik het die week doe ben ik 1,5 tot 2 uur bezig. En die tijd is niet alleen maar nuttig omdat het huis er schoner van wordt.

Om de een of andere reden – als iemand het wetenschappelijk weet te bewijzen, graag – word ik creatief van schoonmaken. De beste ideeën en de mooiste blogs ontstaan tijdens het schoonmaken. Toch maar interieurverzorgster huishoudster worden?

  9 comments

 1. Diny   •  

  Helemaal leuk, zijn je mannelijke genen! Heb ik last van met sociale relaties:-)

 2. Noortje   •  

  Mijn vriend heeft dit ook, ontzettend herkenbaar! Puilt de prullenbak uit, hij ziet het niet, stapelt de vaat zich op en is er zelfs geen schoon bord meer over, hij ziet het niet. Best frustrerend vind ik de, maar probeer me erbij neer te leggen. We hebben de afspraak gemaakt dat ik hem erop mag wijzen om schoon te maken, dat werkt prima en hoef ik niet alles elke dag opnieuw zelf te doen.

 3. Debbie   •  

  Zo heerlijk zo,n man die zowat alle taken voor zich in rekening neemt… Nou ik vind het ook zeker niet leuk schoonmaken maar ben wel degene die het meest thuis is, dus zou wel moeten hihi.

 4. Mcdid   •  

  Ik vind schoonmaken heerlijk, heb altijd het gevoel dat ik het van binnen dan ook een beetje opruim en orden. Dat geeft me rust.

 5. Lau01   •  

  Lieve schat, blijkbaar zit het in onze genen…werkelijk waar het is alsof ik mijn eigen verhaal lees. Gelukkig draait Patrick ook zijn hand er niet voor om…anders was de chaos hier niet te overzien vrees ik 😉 Liefs!

 6. Patrick RP (VRF)   •  

  Conclusie : L1=L2+l1…(déjàvu)

 7. Anouk   •  

  Tja, je moet toch iets doen tijdens het rotwerk…

 8. Marcella   •  

  Hier juist de man die ‘niets’ ziet qua viesheid. Soms best irritant al helpt ie wel mee.

 9. Petra   •  

  Ik had deze blog zelf geschreven kunnen hebben. Hier ook omgekeerde wereld in huis. Ik zie het niet en het heeft mijn interesse niet. Ik kan mijn huis rustig laten veranderen in een zandbak, de wasmand laten overlopen tot ik kledingstukken mis en in de vuilnisbak past altijd nog wel een papiertje meer als je het een beetje aandrukt. Terwijl ik dat ding éigenlijk net zo snel even in de kliko leeg. Maar je hebt gelijk; het huishouden geeft wel veel inspiratie, en daarom vind ik af en toe minder erg om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *