De baas over…

“Mannen beheren dan misschien de afstandsbediening, vrouwen hebben zeggenschap over het fototoestel tijdens de vakantie.”

Dit en meer – nog maar 1,5% van de vakantiegangers gebruikt een rolletje, foto’s van eten zijn veruit favoriet – blijkt uit onderzoek van Multiscope.

Bij ons is niemand de baas van de afstandsbediening, behalve ik om 20.00 uur als het tijd is voor Goede tijden, Slechte tijden, maar verder is er weinig op televisie wat überhaupt het kijken waard is.

Ik ben echter wel de baas over de camera en niet omdat ik toevallig fotograaf ben. Of: niet alleen. Al vanaf mijn 18e fotografeer ik digitaal. In mijn ouderlijk huis was ik diegene die mijn vaders eerste digitale camera (van HP!) overal mee naar toe sleepte. Op de eerste vakantie van Ferry en mij klikte ik me rot. Simpele snapshots, met vooral veel Ferry in beeld.

En weinig mezelf, want mezelf op de foto… meestal kom ik er niet zo florissant van af. En ik denk dat daar ook de oorzaak ligt van de vrouwen-zijn-de-baas-over-het-fototoestel-uitslag. Mannen interesseert het simpelweg niet dat ze worden gefotografeerd en zullen ook zelden zeggen: “Nee, die moet opnieuw. Die ene pluk haar zit niet goed” of “Wat een verschrikkelijke lach, die moet je wissen!”

En hoe belachelijk het ook klinkt nu ik dit zo opschrijf, ook ik heb die neiging. Kijk ik in de spiegel dan word ik doorgaans best gelukkig. Maar op de foto komt het toch altijd slechter tot zijn recht. Tenzij ik echt speciaal foto’s laat maken (zoals hier en hier) en me bewust ben van het feit dat er foto’s worden genomen en ik daarvoor vaak nog even even naar de kapper ga. Als er de tijd is en er een goede fotograaf achter de camera staat. Of ik de camera instel en Ferry alleen op het knopje hoeft te drukken (hoezo controlfreak?).

En dus ligt mijn statief al klaar voor de vakantie. Zodat ik de baas blijf over mijn camera én mooie foto’s van mezelf en ons samen heb in Florida.

  5 comments

 1. zuster_klivia   •  

  Poeh… Ik vind spontane foto’s toch wel het leukste.

  Niet onaardig bedoeld, maar de sessie vind ik wat gekunsteld overkomen. Ook erg serieus.

  Van mij mogen er geen foto’s en profiel worden genomen, ik vind mijn kin verschrikkelijk :S Neemt iemand stiekem tóch een foto op die manier, dan staat daar straf op 😉

 2. Laura   •  

  Hoe straf je ze dan? 😉

  Ik vind het zelf een geweldig sterke en stoere serie, maar smaken verschillen. Maar… een fotoshoot is natuurlijk altijd meer ‘gekunsteld’ dan wanneer je spontaan foto’s neemt zonder dat iemand het merkt of zonder voorbereiding. Al neemt het niet weg dat een fotoshoot ook wel spontaan kan verlopen. Althans, dat is mijn eigen ervaring als fotograaf. Ik laat iemand nooit ‘overposeren’. Zit ook niet in me.

 3. Laura   •     Author

  Ik heb er trouwens nog een linkje naar een andere fotoshoot bijgezet, die samen met mijn moeder.

 4. zuster_klivia   •  

  Die vind ik leuker, vrolijker. Meer mijn kopje thee 😉

 5. Anouk   •  

  Soms kunnen van nature foto’s juist heel mooi zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *