Awesome!

America: you like it, or you don’t. De meeste mensen die er niet van houden, geven vaak aan dat het komt doordat alles over the top is. En laat dat nu net een van de redenen zijn waarom wij er zo van houden.

Terwijl we dinsdag van Orlando naar Cedar Key (3,5 uur rijden via B-routes) reden, verkneukelde ik me aan het landschap. En dan bedoel ik niet de geweldige bomen, maar het reclame-landschap. De schreeuwende jaren ’80 borden met veel telefoonnummers erop.

Ongeveer 40% van de borden ging over plastische chirurgie, 10% over chiropractie, 10% overig en de rest: advocaten, advocaten, advocaten. Van die borden met van die oerlelijke hoofden. Voor de Breaking Bad-kijkers: à la Saul Goodman. Naast hun hoofd grote letters dat je hen moet bellen bij een ongeval, want zij maken je wel rijk. Op datzelfde moment hoor je in de auto: “After 911, call 411 and we will work it out for you”, waarna ze je meteen 10.000-en dollars beloven. Want hè, we hebben het wel over Amerika.

Het Amerika waar je overal moet tekenen dat bedrijven niet aansprakelijk zijn als je wat gebeurt. Niet alleen als je met manatees gaat snorkelen, maar ook als je een kano gratis meeneemt voor een uurtje. Of zelfs als je de fitnesszaal in het hotel wilt gebruiken. Want stel je voor dat er een gewicht op je teen valt en je breekt deze…

Een bijzondere wereld, met daartegenover verrassend bijzondere en hulpvaardige mensen. Die altijd ‘Hoe are you doing?’ zeggen, maar die je ook bij alles helpen. Natuurlijk moet je hun ‘Awesome’ niet te serieus nemen, alles is ‘Awesome’ in hun ogen.

Vandaag vond ik ook iets ‘Awesome’: Bubble Room. En bontgekleurd huisje op Captiva Island, dat dienst deed als restaurant. Een restaurant waar het altijd Kerstmis is. Waar vanuit elke hoek
een kerstman je aanstaart en waar bontgekleurde lampjes hangen en elektrische treinen rondrijden. Waar Mickey Mouse meekijkt als je aan het en bent en waar je tafel een verzameling is van allerhande oude spullen.

Kitscherig? Ja! Ons? Nee! Maar in Amerika kan en mag alles. Over the top of niet, dan is het opeens leuk! (en lekker eten dat ze er hadden!)

  6 comments

 1. Zuster Klivia   •  

  Om die reden heb ik bijna een hekel aan alles dat Amerikaans is. Ik ben van de “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Ik vind Amerikanen zich vaak ook superieur gedragen, en daar kan ik al helemaal niet tegen. Niemand is beter dan de ander nl.

 2. Laura   •     Author

  @ zuster klivia: dat superieure heb ik dus totaal niet…

 3. Anouk   •  

  Ja, Florida hangt vol met reclameborden. Was mijn ervaring ook.

 4. Agaatt   •  

  Ik ben fan! Liever de over the top-reacties van de amerikanen, dan die chagrijnige reacties die ik hier in NL in sommige winkels krijg… Al menen ze misschien geen woord van wat ze zeggen als ze me op hun lieflijkst vragen hoe het met me (a)gaat, ik hoor het liever dat het snauwende ‘bonnetje mee!?’

 5. Marcella   •  

  Eens met Agaat! En met jou Laura. Ook ik Amerika heerlijk en dat ‘vriendelijke’ fijn. Liever dat dan die chagrijnen hier. En ze willen je daar ook altijd helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *