Het meisje dat niets lust vs. keukenprinses

Het meisje dat niets lust, een naam die altijd aan me zal blijven kleven. Ook al lust ik nu wel degelijk meer dan in 2008, toen ik hier een blog over schreef.

Hoe ik ‘Het meisje dat niets lust’ werd? Zonder met een vinger naar iemand te wijzen: mijn ouders aten ook weinig. Aardappels, groenten, vlees aten we thuis. Pasta’s en pizza’s kenden we niet. Ik ben best eenzijdig opgegroeid (qua eten dan) en als je dan ook nog eens het type ‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet’ bent. Tja…

Mijn ouders eten inmiddels meer, gaan naar Vietnam op vakantie en volgen daar kookworkshops. Ook bij mij is het beter dan het was. Niet altijd eerst een restaurant bellen of hun menu op de website bekijken om er zeker van te zijn dat ik wat lust. Waar ik vroeger voorgerechten skipte omdat ik niets lustte, nu maak je me mega-blij met carpaccio of vitello tonato. Maar toegegeven… aan veel smaken kan ik nog steeds niet enorm wennen!

Toch zul je me met veel plezier in de keuken zien staan. Niet zozeer voor mezelf (hoewel… een lekkere kalfsentrecote of lamsrack gaat er best in), maar wel voor Ferry. Stiekem vind ik het enorm sneu dat hij door mij altijd met aardappels, groente en vlees zit opgescheept. En dus pak ik graag een kookboek uit de kast om me eens flink uit te leven. Klein fingerfood, een originele shake, zalige tonijn, kalfsentrecote met tonijnsaus. Ik draai er – ondanks de druk dat Ferry negen jaar kok is geweest en het altijd beter kan – mijn hand niet meer veer om.

2013-07-28_0001

Mijn favoriete kookboeken

Waar ik mijn inspiratie voor nieuwe gerechten vandaan haal? Uit de vele kookboeken die ik op de plank heb staan doordat ik ze heb gerecenseerd voor Like & Love (it!). En een aantal van deze boeken gebruik ik meer dan vaak. Mijn favorieten daarom voor je op een rij:

 • Simple dinners, Donna Hay
  Kom je na een lange werkdag thuis, moet je nog de keuken induiken voor een fatsoenlijke maaltijd. Met dank aan Donna Hay, en haar boek Simple dinners, heb je nu zo een geweldige maaltijd in elkaar gedraaid. Buiten dat is het boek enorm mooi vormgegeven en zou ik haast willen dat ik foodfotografie als specialiteit had.
  Favoriete recept: Italiaanse salade met kalfsvlees, kruiden & krokante kappertjes
  Meer weten | Bestellen
   
 • La Dolce Vita
  Dol op koken & Italiaans eten? Dan mag het boek La Dolce Vita niet ontbreken in jouw keukenliteratuur.
  Favoriete recept: gebraden lam & aardappelen met wilde venkel & halfgedroogde tomaten
  Meer weten | Bestellen
   
 • 6 uur thuis, zeven uur eten
  Ook het boek 6 uur thuis, 7 uur eten van Sophie Wright bewijst dat je geen uren nodig hebt voor een goede maaltijd. In haar nieuwste boek staan talloze recepten die binnen een uur, en soms zelfs in het kwartier, te bereiden zijn. En nee, dat zijn geen kant-en-klare soepjes of salade, maar soms zelf luxe gerechten.
  Favoriete recept: cocktail van witte krab en groene appel met puree van avocado en limoen
  Meer weten | Bestellen
   
 • Heinz receptenboek
  Heinz heeft een eigen receptenboek. Met een minder hoog hamburgergehalte dan je zou verwachten. Ik was even sceptisch toen ik hoorde dat Heinz – je weet wel, van die ketchup – een eigen receptenboek had uitgebracht. Ik verwachtte platte recepten, veel hamburgers en een hoog tosti-gehalte. Niets bleek minder waar. Dit receptenboek doet niet onder aan receptenboeken van bekende koks.
  Favoriete recept: wraprolls met kingcrab & tomaat
  Meer weten | Bestellen

En nu? Nu ga ik snel de koeken in om het Thaise kookboek uit te proberen. Niet dat ik zelf Thais lust, maar alles voor de liefde. Eet smakelijk!

  3 comments

 1. Zuster Klivia   •  

  Thais is mijn lievelings! Wat ga je maken?

 2. Laura   •     Author

  Thaise bouillon met kip en groenten & Thaise vis- en mangosalade.

  Klinkt best saai he? Maar de foto’s beloven veel goeds.

 3. Marieke   •  

  Ziet er allemaal goed uit hoor, mjam! 🙂 Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *