Vakantievoorpret #2: inpakdilemma’s

Als klein meisje ging ik met mijn ouders en broer elk jaar twee weken naar Spanje. Mijn moeder had de leiding over de koffers en legde in de weken voor de vakantie steeds meer klaar in de logeerkamer.

Ik heb haar inpakgewoontes overgenomen. Tot aan de handdoek aan toe die op de bodem van de koffer gaat en dan om de bagage heen wordt geslagen. En het bed in de logeerkamer is sinds van de week voor een klein deel bezet met spullen voor vakantie. Reisgidsen, malariapillen, medicijnen & medisch paspoort. Het ligt al klaar.

‘Vroeger’ begon ik daar echt weken van tevoren mee. Inmiddels vertrouw ik mezelf erop dat ik toch niets vergeet (hoewel ik als ik in het vliegtuig zit altijd zo’n stemmetje in mijn achterhoofd heb).Het enige waar ik wel standaard een week van tevoren mee begin (en wat ook altijd zo zal blijven) is kleding. Want stel je voor dat ik een dag van tevoren begin en dat ene jurkje zit in de was?

20130803-081742.jpgToch heb ik wel een groot dilemma: de handbagage. Max. 8 kilo per persoon klinkt dan misschien veel, tot je professioneel fotograaf bent. Met een body van een kilo en een zoomlens van 1,5 kilo zit ik ‘pas’ op 2,5 kilo. Wat het probleem dan is? Ik kan niet kiezen…

Die zoomlens (70-200 mm 2.8 II) moet zonder twijfel mee, sterker nog: deze vakantie was het laatste duwtje in de rug om hem te kopen. In Swaziland wil ik graag de locals fotograferen en op pad gaan zonder die 50mm 1.2 doe ik dan ook zeker niet. Voor de random situaties en de stadjes moet ik natuurlijk wel iets mee met minder dan 50mm, dus dat wordt mijn 24-70mm 2.8. Al heb ik daar een haat-liefde verhouding mee. En mijn macrolens? Dat is dus een twijfel. Bij gewichtsstress blijft die thuis, met pijn in mijn hart.

Want er moet meer mee. Een backup body bijvoorbeeld, mijn 50D (want beide goede camera’s mee vind ik niet slim, mijn echte backup gaat in bewaring bij mijn ouders). En als er dan toch een backup meegaat, kan Ferry die gebruiken. Maar dan moet wel de 18-200mm mee, anders heeft ‘ie er weinig aan.

Wildlife komt nu eenmaal niet zo dichtbij, en daarom leen ik van een lieve collega-fotograaf ook nog eens een extender. En een imagetank om al mijn foto’s veilig te stellen. Imagetank in de ene koffer, kaartjes in de andere. Kaartjes: laat ik er daar ook nog maar een paar van bijkopen. Of zal ik toch maar schieten op JPG i.p.v. RAW? En hoeveel elektriciteit hebben we in Kruger? Heb ik genoeg aan drie batterijen?

De inpakdilemma’s van een fotograaf die op vakantie gaat. En toch stiekem veel wil fotograferen. Om daarna de foto’s met jullie te delen.

P.S. en dan bedenk ik me net ook nog: welke schoenen wel of niet? Ook dat wordt een lastige keuze.

Foto: Flickr/Andrew Stawarz

  7 comments

 1. Mieke   •  

  Keuzes, keuzes. Ik kijk nu al uit naar je foto’s.

 2. Laura   •     Author

  @ Laura: maar dat gemis krijg ik vast niet gecompenseerd met de foto’s 😉

 3. Anne   •  

  Hihi wat een ‘leuke’ dilemma’s. In ieder geval heel veel plezier op je reis! Benieuwd naar de mooie foto’s die je vast zal gaan maken!

 4. Limoentje   •  

  Hoihoi,
  hier via Iris gekomen en even rondgekeken. Mooie en leuke site heb je!

  Wat een keuzes heb je zeg, als je professioneel fotograaf bent en naar Afrika gaat! Ik ben heel erg benieuwd naar je verhalen & foto’s, ik ga je volgen.

 5. Marcella   •  

  Haha, keuzes keuzes. En dan moet je nog kiezen ook uit al je leuke kleren en schoenen. Succes met alle voorpret!

 6. Marieke   •  

  Jeetje, jij liever dan ik, haha! Wat een gedoe en wat veel spullen moet je meenemen. Dat besef je niet als je zelf niet professioneel fotografeert. Maar goed, je foto’s zullen ongetwijfeld weer prachtig worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *