Het opvoeden van bloggers

Van de week had ik een interessante discussie met collega Kirsten (BlogToday) over beeldgebruik van bloggers. ‘Alles op het internet zou gratis moeten zijn’ versus ‘Bloggers moeten opgevoed worden’.

Bloggers moeten opgevoed worden dus. Want… foto’s van fotografen mogen dan online beschikbaar zijn, het is niet zo dat ze dan ook maar overal voor gebruikt mogen worden. En ik kan een heel juridisch pleidooi houden over auteursrecht, maar ik geloof dat dat op niemand indruk maakt.

Misschien helpt het als ik zeg waarom ik er moeite mee heb… Al is moeite een groot woord. Als een blogger mij benaderd en zegt: “Ik vind jouw bloesemfoto’s zo mooi, mag ik die met naamsvermelding gebruiken?” dan ben ik echt de altijd lastigste – elke situatie en manier van vragen is anders – niet. Maar neem nu het volgende voorbeeld.

Ik word gemaild door een mevrouw – en niets dan lof voor deze mevrouw, zij mailde in elk geval nog – met een kinderblog. Ze vond de foto’s zo mooi, of ze die bij tijd en wijle mocht gebruiken voor op haar website. Ik zei nee. Onwil? Nee! Maar mijn klanten, en hun kinderen, hebben daar niet voor gekozen. Ze hebben toestemming gegeven dat ik ze mag gebruiken voor mijn online portfolio. En dan komt die klant ‘zijn’ foto’s opeens tegen op een kinderblog?

Foto’s van klanten zal ik nimmer op deze manier gratis dan wel betaald (dat laatste hooguit in overleg met de klant, waarbij die eventueel ook een vergoeding krijgt) beschikbaar stellen. Simpelweg omdat zij mij hebben ingehuurd. Met vrij beeld is dat voor mij totaal anders. Waarbij ik vragen wel echt een must vind, bij zomaar ‘jatten’ gaan mijn haren wel recht overeind staan.

Wat ik doe als iemand mijn foto ‘jat’? Mailen. Verzoek om verwijdering. Ik ga niet meteen eisen op tafel leggen, zoals in de Kluun-situatie. Tenzij het echt een groot platform is en niet een blog zoals jij en ik hebben. Dan wil ik er we geld voor zien. Kan ik nog een keer extra shoppen of uit eten gaan.

Waar je dan wel beeld vandaan kunt halen?

Wil je wel mooi beeld gebruiken voor je website, maar ben je zelf niet zo’n getalenteerde fotograaf dan zijn er echt nog wel opties. Mijn twee meest gebruikte dan maar?

 • Flickr
  Op Flickr staan miljoenen beelden, het gros is niet geschikt. Maar heb je de koffer bij mijn vorige blog gezien? Flickr! Let er wel op dat je via advanced search op zoek gaat en dat je daar kiest voor ‘Only search within Creative Commons-licensed content’. En denk aan naamsvermelding. Bij mij zul je onder aan de blog een link vinden naar de profielpagina van de fotograaf op Flickr.
 • Dreamstime
  Er zijn tal van beeldbanken die gratis beeld plaatsen. Dreamstime is diegene die ik het meest gebruik. Afhankelijk van je zoekopdracht kan er veel of weinig gratis zijn. Ik check deze altijd als eerste en anders val ik terug op optie 1.

Mijn voornemen? Een hele lijst maken, bloggers helpen aan de juiste plek te vinden. Irritatie wegnemen bij fotografen. Daarom vind ik het handig om te weten: waar haal jij je beeld vandaan?

Fotografie: Flickr/Iona

  19 comments

 1. Laura   •  

  Ik haalde eerst veel van Pinterest, We Heart It en dat soort site’s, maar iemand die mijn blog kopieerde opende mijn ogen: het is echt super balen als iemand jouw content ‘steelt’ zonder vermelding. Of dat nu tekst is of beeld. Dus sindsdien maak ik mijn eigen afbeeldingen en illustraties 🙂

 2. Laura   •     Author

  @ Laura: ik denk dat dat inderdaad de beste manier is om er achter te komen dat het niet leuk is als het jezelf gebeurt. En dan kost het jou nog niet eens inkomsten. Ik was er zelf anno 2008 – voor ik fotograaf was – bijvoorbeeld ook nauwelijks mee bezig.

 3. Mieke   •  

  Helemaal mee eens, je kunt niet zomaar alles van internet plukken aan beeld.
  Toen ik zo’n tien jaar geleden mijn eerste weblog had, vond ik het ideaal, al die mooie plaatjes die je zo van Google kon kopiëren. Wist ik veel.
  Op mijn huidige blog gebruik ik alleen mijn eigen foto’s. Hoewel ik helaas geen super fotografie skills heb, vind ik het ook persoonlijker als ik eigen gemaakte foto’s gebruik.

 4. Petra   •  

  De meeste foto’s maak ik zelf. En verder gebruik ik Flickr op de manier zoals je omschrijft, en deze stockfotosite: http://www.sxc.hu/

 5. Laura   •     Author

  @ Mieke: maar heb je echt overal een eigen foto van? Bij mij ontbreekt er dan toch een en ander. Zeker als ik bijv nu al schrijf over Afrika-plannen.

 6. Laura   •     Author

  @ Petra: die heb ik ook een tijd gebruikt, voor reisbeeld. Maar dat viel stiekem nog flink tegen. Misschien hebben ze op andere gebieden een beter aanbod…? Zal weer eens een kijkje nemen.

 7. Zuster Klivia   •  

  Ik ben niet zo van het beeld, meer van de tekst. In een enkele keer gebruik ik een plaatje, dat ik gekocht heb via http://nl.depositphotos.com/. Ik heb daar een abonnement. Mij zul je nooit foto’s zien jatten, ik ken nl een blogger die daar heel veel gezeik om heeft, advocaten en al.

 8. Laura   •     Author

  @ zuster klivia: die kende ik nog niet, dank. Ga binnenkort eens kijken. Zelf koop ik overigens ook wel eens beeld en dan met name als ik denk dat ik die vaker zal gaan gebruiken. Dan vaak via Dreamstime overigens.

 9. Marike   •  

  Ik kies ook altijd voor eigen beeld, persfoto’s of beeld waarvoor ik toestemming heb mét bronvermelding. Ik wil toch ook niet dat mijn content gestolen wordt, zoals bij Laura gebeurde, dan is het logisch dat ook een fotograaf of vormgever zijn beeld niet zomaar ergens terug wil zien zonder bronvermelding.

 10. Michel ten Hoove   •  

  Ik gebruik uitsluitend de advanced search optie van Google Afbeeldingen en Flickr. In beide gevallen zoek ik op licenties die vrij gebruik toestaan. Samen met bronvermelding bij de foto op mijn blog verwacht ik geen problemen te krijgen rond auteursrechten.

 11. Marieke   •  

  Ik maak veel foto’s zelf, gewoon met mijn iPhone, maar pak ook vaak van Flickr inderdaad, na zoeken tussen Creative Commons-licensed content. Werkt prima. Ik heb er een hekel aan dat veel bloggers zomaar beeld overal vandaan plukken en denken dat een linkje naar de bron genoeg is. Vaak is dat namelijk ook niet eens de echte bron, die site heeft daar dan duur voor betaald aan een beeldbank. Zo naief. De meesten komen er ook mee weg, dat is het irritante. Je wil toch ook niet dat mensen jouw zelfgemaakte teksten en beeld jatten?!

 12. Natasja   •  

  Ik vrees dat ik daar ook weleens de mist in ben gegaan. Voor artikelen probeer ik zoveel mogelijk eigen foto’s en anders Creative Commons-licensed content via Flickr te gebruiken, of gratis stock photos via bijvoorbeeld SXU te vinden. Daarnaast benader ik mensen en hotels ook weleens met de vraag of ik hun foto’s mag gebruiken.

  Maar Pinterest gebruik ik ook als bron, en dat is het natuurlijk niet goed geregeld. Overigens kom ik regelmatig organisaties tegen die zelf ook (te) weinig weten van bronvermelding, foto’s van Pinterest plukken en en dan Pinterest an sich ‘voldoende bronvermelding’ vinden.

  Misschien tijd om mijn eigen blog eens grondig door te spitten op beeldgebruik… (a)

 13. Anouk   •  

  Ik snap je heel goed. Als ik een foto van iemand anders gebruik buiten Flickr (met die licensie én naamsvermelding), dan vraag ik dit. Ook bij illustraties e.d.

 14. Erik van Rosmalen   •  

  Goed verhaal Laura. Zelf ben ik ook al meerdere keren de klos geweest, dat mijn foto’s online gebruikt zijn, zoals je al had gelezen op mijn blog. Ik sta er net zo in als jij: als mensen eerst vragen, zal het je verbazen hoeveel er kan en mag. Bloggers mogen gerust mijn foto’s gebruiken, mits gepast, er geen mensen op staan die geen toestemming geven én vooral: als ze het netjes vooraf vragen. Bedrijven en grote websites, die mogen betalen.

  En ja, ik erger me ook aan fotografen, die ongevraagd meteen een factuur sturen. Natuurlijk zijn ze benadeeld (al kun je daar bij vrij werk ook over in discussie), maar je kunt ook eerst het gesprek aan gaan. En díe irritatie van Kluun snap ik wél. Los van het feit dat hij zelf ook enorm fout zit.

  Als ik zelf overigens stockbeeld nodig heb, gebruik ik met name ook CC-beelden van Flickr (altijd met naamsvermelding) of gratis beeld van sxc.hu, al is de kwaliteit daar maar zo-zo. Op mijn werk altijd betaalde stock, afhankelijk van het budget natuurlijk.

 15. Lotte   •  

  Als beginnend blogger is dit een ontzettend handig artikeltje. Voor zover ik al foto’s van internet had gehaald voor mijn blogberichten, heb ik die nu vervangen door vrij te gebruiken afbeeldingen van Flickr (uiteraard met bronvermelding).

 16. Laura   •     Author

  Fijn om te horen, Lotte!

 17. Laura   •     Author

  @ Lotte: zag dat je mijn blog ook elders had gelinkt (lang leve Google Analytics), waarvoor dank.

  Zag daar ook reacties over bronvermelding. Hier heb ik niets over gezegd omdat dit simpelweg geen legitieme manier is om met enkel bronvermelding te mogen verplaatsen. Soms mag dat, als je het vraagt, maar er is een regel dat dat maar mag als de bron er bij staat.

 18. Natasja   •  

  Ik vraag me trouwens wel af hoe sites als Froot.nl, Culy.nl etc hiermee omgaan. Daar staan dagelijks leuke plaatjes van waar dan ook op, regelmatig zonder ook maar enige vorm van bronvermelding. Zie ik dan iets over het hoofd of maken zij zich net zo goed schuldig aan ordinair jatwerk? Het houdt me bezig, dit vraagstuk 🙂

 19. Laura   •     Author

  @ Natasja: ik snap dat het je bezighoudt, heb ik ook wel eens. Maar belangrijker vind ik dan wel dat ik het op een voor mij goede manier doe. Niet dat ik het ook maar maar mag doen omdat xxx het ook doet. Iets met in de sloot springen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *