Mijn liefde voor… #1: SEO

SEO, als ik mijn moeder deze term noem, kijkt ze me ongetwijfeld aan met grote ogen. Toen zij mijn leeftijd had was er nog geen internet, laat staan dat er zoekmachines waren.

Aangezien mijn moeder ook mijn blog leest dan maar even een korte uitleg:

SEO staat voor search engine optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. Dit zijn activiteiten die er aan bijdragen dat jouw website hoger scoort in de organische (let op: niet de betaalde) zoekresultaten in zoekmachines als Google. In tegenstelling tot SEA (search engine advertising) kost dit geen geld, behalve investering in je kennis en vooral tijd.

En ik, ik heb de laatste 1,5 tot 2 jaar een liefde ontwikkeld voor deze vorm van online marketing. Toen ik 11 jaar geleden begon bij Sanoma was online nog heel klein, specialisten had je er niet. Alles draaide om content schrijven (leuke content voor de bezoeker, niet voor de zoekmachine), fora en banners verkopen. Anno 2013 ben je geen internetredacteur meer, je bent een productmanager met tal van specialisten om je heen.

Het waren deze specialisten die mij voor het eerst meenamen in de wereld van SEO. In mijn rol en met de techniek die ik toen gebruikte, kon ik er weinig mee en het kwartje viel niet heel erg. Totdat ik mijn eigen bedrijf startte, mijn eigen websites bouwde en meer klanten wilde. Nu twee jaar later is 80% van mijn klanten (zowel van Perfect Portret als Foto van jouw bruiloft) via Google bij mij terecht gekomen.

En ik? Ik ben verliefd, op SEO. Elk project wat ik kan oppakken met maar een beetje SEO gaat mijn hart wel een stukje sneller van kloppen. SEO mag dan voor dit weblog (hier hoeven klanten niet te komen, dus deze website wordt niet eens geïndexeerd) niet belangrijk zijn voor Like & Love (it!) is dat het wel. (Al moet ik eerlijk toegeven dat ik te weinig tijd heb om het goed te doen)

Mijn liefde gaat zo ver dat ik mijn concullega’s (niet die uit Almere hoor) 1-op-1 op weg help met de vindbaarheid van hun website. Of dat ik nu al onderzoek aan het doen ben naar zoekwoorden voor de nieuwe website van Cindy & mij (en dat wordt zo’n leuk project en de domeinnaam is al geclaimd, daarover later meer).

En ook bloggers zou ik graag op weg willen helpen. Want hoewel SEO de stempel heeft dat het ten koste gaat van je teksten en je creativiteit, ben ik van mening dat je er juist creatiever door wordt. En je veel meer kunt bereiken als je hier een goede strategie achter hebt.

Hoe belangrijk zijn zoekmachines voor jou als blogger? Zou je er meer over willen leren in de vorm van een workshop? Of komt jouw verkeer elders vandaan? Of heb je helemaal geen ambities om veel verkeer op je blog te krijgen? Ik hoor het graag van je!

  13 comments

 1. Erik van Rosmalen   •  

  Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met SEO. Soms houden we van elkaar, soms kunnen we elkaar wel schieten. Als ik tekstueel eigenlijk weer eens creatiever wil zijn dan waar ze van houdt. Of als ze mijn descriptions weer eens noodgedwongen inkort…

  Maar we vinden elkaar steeds meer. Want gelukkig gaat SEO meer en meer over leesbare teksten. Gelukkig maar 😉 En gelukkig zijn er plugins en widgets en themes die helpen om aan de relatie te bouwen 🙂

 2. Laura   •     Author

  @ Erik: echt creatief ben je pas als je een tekst goed kunt behouden en hij toch SEO-technisch is. Het belemmert je niet in creatief te zijn, hij vraagt je nog creatiever te zijn 😉

 3. Anouk   •  

  Benieuwd naar het nieuwe project 😉

 4. Laura   •     Author

  @ Anouk: dat duurt nog wel eventjes hoor, voordat dat echt af is. De voorbereiding vraagt met name van Cindy enorm veel tijd en we moeten heel veel dingen goed overdenken. Het wordt sowieso na onze vakantie & ik verwacht dat we pas live gaan rond half november. Lijkt me wel mooi zo voor de feestdagen.

 5. Marieke   •  

  Ik ben SEO-moe. Kan het woord niet meer horen. Voor werk dagelijks mee bezig als webredacteur, daarom zo blij dat het op mijn eigen blog even niet hoeft. Wil wel meer bezoekers, maar goed, die komen dan maar even niet via Google. Ik vind wel andere manieren.
  Vond deze blog, vond ‘m erg treffend: http://vandenb.com/archive/2013/07/01/seo-god

 6. Laura   •     Author

  Hij is erg treffend & hilarisch Mariek!

  Maar dit is inderdaad het over de top optimaliseren en ik herken die websites meteen. Dan klik ik weg. De truc is om het bezoekersvriendelijk & SEO-vriendelijk te houden natuurlijk. Je kunt ook doorslaan!

 7. Annegien   •  

  Ik hou ook van SEO. Vooralsnog in elk geval, want net begonnen met bloggen ;).

 8. Laura   •     Author

  @ annegien: en nu ging je vast een backlink opbouwen? 😉

 9. Ik vind het vooral heel interessant. Ik zou dolgraag meer bezoekers willen, dus als je tips hebt….Kom maar op!

 10. Limoentje   •  

  Interessant!
  Met mijn blogs ben ik er wat mee bezig; met de een meer dan de ander. En ik merk dat het toch echt werkt, al denk ik dat ik er echt nog maar heel weinig van weet. Een workshop o.i.d. zou dus zeker nuttig zijn.

  Onlangs werd ik benaderd voor een link-uitwisseling en dat was voor een site die ook echt alleen maar op SEO gericht, dat zie je vrij vlot.

 11. Laura   •     Author

  Linkuitwisseling is ook pas interessant als het relevante pagina’s zijn, die samen hangen met jouw content. Algemene linkjes wordt je eerder op afgestraft dan dat je er wat aan hebt (los van bezoekers, maar SEO-wise dus).

 12. Marcella   •  

  Leuk, ik wil er graag meer over te weten komen. Ik heb zeker interesse voor een workshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *