Vakantievoorpret #4: de route

Nog minder dan een maand en dan zitten we in Afrika. De route kan ik inmiddels wel dromen. Want elke keer als je vertelt dat je naar Zuid-Afrika gaat, is dat de eerste vraag: “Waar ga je allemaal heen?” Ach, dan kan ik het hier ook nog wel eens vertellen toch?

Laten we voorop stellen dat ik niet het typische voorbeeld van een slow traveler en het zit ook niet in Ferry’s genen. We zien graag veel in een korte tijd, ook omdat ik gewoon veel wil vastleggen op mijn camera. Tel daarbij op dat je nooit weet wanneer (en of) je weer de mogelijkheid hebt nog een keer naar Zuid-Afrika te gaan. Conclusie: we wilden veel zien van het land. En we zouden max. drie weken weg kunnen. Een flinke uitdaging en planning.

Hoeveel kun je op een dag, hoeveel is realistisch in Zuid-Afrika? Allemaal vragen die moeilijk te beantwoorden zijn als je er nooit bent geweest. En dus stapte ik naar Riksja, een reisorganisatie waar je aan de hand van bouwstenen je eigen reis kunt samenstellen. We deden dit ook met Florida, en dit viel verdomde goed. Zeker als je een controlfreak bent zoals ik, en veel vastgelegd wilt hebben. Het kostte een stuk of 30 mailtjes over en weer en ik denk dat Sharony – mijn persoonlijke reisagent – af en toe horendol van me is geworden (wat me er aan doet herinneren dat ik hem nog even moet mailen).

Maar eind maart lag dan eindelijk de planning vast. Ben je er klaar voor?

We vliegen op Johannesburg, waar we verder niet zullen verblijven, behalve dat we in die omgeving een leeuwenpark aan zullen doen op de eerste dag. Dan rijden we richting Kruger National Park via de Mpumalanga Panorama View. Hier zullen we onder andere God’s Window en Bourkes Potholes bewonderen. Even buiten Kruger zullen we in een private camp verblijven, waar we de eerste ervaringen voor wat betreft wild spotten zullen opdoen. En wat een gaaf hotel hebben we daar! Als we daar klaargestoomd zijn, gaan we zelfstandig Kruger in om daar nog meer mooie beesten te zien. Als het goed is.

Na Kruger verplaatsen we ons richting Swaziland, waar we op twee totaal verschillende plekken zullen verblijven: in de bijenhuisjes (zie accommodatie, beehive) en in een luxe lodge. Deze laatste moet een geweldig uitzicht hebben over Mlilwane National Park. We zullen in Swaziland onder andere op pad gaan met een gids en kennismaken met de locals.

Daarna gaan we naar St. Lucia, bekend om de wetlands waar je nijlpaarden kunt spotten. Wat we natuurlijk ook gaan doen. Hier hebben we ook nog wat extra ruimte in het programma om vrij te besteden. Hoog op het lijstje staan Hluhluwe Nature Reserve en het strand Cape Vidal.

Omdat we niet teveel afstanden willen afleggen en het programma nog krapper willen maken, hebben we daarna gekozen voor een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth. Hiermee winnen we maar liefst 928 kilometer. En dat met een uurtje vliegen. Eenmaal in Durban beginnen we aan een uitgebreide route richting ons eindpunt Kaapstad.

De route start in Addo Elephant National Park (op naar olifanten spotten) en we vervolgen dan onze weg via de tuinroute. Hier zullen we onder andere walvis spotten. En ik hoop dat ik er dan wat meer zie dan die ene keer in IJsland. Ook zullen we gaan helpen op een struisvogelfarm.

Daarna komt het deel van de reis waar Ferry het meest naar uitkijkt: wijn, wijn, wijn! Yes, we gaan naar Stellenbosch. En nee, ik houd absoluut niet van mij (maar wel van de gezelligheid die er bij hoort). Per mountainbike gaan we hier diverse wijnhuizen af om te proeven. En uiteraard zullen we ‘s avonds uitgebreid dineren.

Dat uitgebreid dineren zullen we ook de laatste vier dagen in Kaapstad doen. Waar ik heel veel over kan vertellen, maar schreef ik daar niet al eerder een blogpost over?

Snap je nu waarom ik de nachtjes aftel? Dit is toch gewoon de reis van ons leven?

  4 comments

 1. Erik   •  

  Jaloersmakend, deze voorpret! Wij hebben in het najaar wel nog twee weekjes Portugal in het verschiet liggen, maar toch…

  Veel plezier alvast!

 2. MEEEEEEEEEEEHHHH ik heb zo’n heimwee. Mooie route ga je maken, heb het ook allemaal gezien. Jammer dat je Drakensbergen en Lesotho mist, maar de Garden Route is werkelijk waar prachtig. Heimwee! Genieten!!!

 3. Marieke   •  

  Gaaf hoor! Zuid-Afrika staat ook zeker op mijn lijst. Succes met aftellen!

 4. Marcella   •  

  Wauw, gave rondreis! Logisch hoor dat je de nachtjes aftelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *