Weinig geld, veel calorieën

De weegschaal gaf de laatste weken + 1,5 kilo aan. Dat lijkt niet veel, maar als het op één plek gaat zitten… Pak eens een groot pak melk en houd dat voor je buik.

Point taken? Jij zou er ongetwijfeld meteen wat mee doen, ik mis even de discipline. Sterker nog: ik koop gewoon trouw nog steeds die overheerlijke koeken op het werk. En de mede-Sanomezen weten dan vast meteen over welke ik het heb: die misselijkmakende met witte chocoladestukjes. Die koeken die € 2,- per stuk kosten. En dan klagen over een dure lunch…

Maar goed, die bomvol-calorieën-koeken eet ik dus, ondanks dat cijfertje op de weegschaal. Want zoals ik tegen een collega zei: “Na Afrika ben ik toch een paar kilo lichter”. Ik ben me er van bewust dat veel mensen juist zwaarder terugkomen van vakantie, maar ja, ik ben het-meisje-dat-niets-lust. En al eten ze in Zuid-Afrika veel vlees, ze gebruiken daar ook pittige dingen bij. En uien. En kruiden die teveel zijn voor mijn darmen. Of mijn smaakpapillen. En in Nederland heb ik simpelweg meer lekkere verleidingen bomvol calorieën. Dat melkpak (en ik hoop ook die melkflessen daaronder) is wel verdwenen daarna. Dacht ik.

Nog geen 24 uur na onze aankomst moet ik mijn beeld bijstellen. Tot nu toe kan ik hier verdomd goed lekker eten. Met goddelijke toetjes met witte chocolade. Het lekkerste brood met roomboter. Heel veel calorieën. Ongetwijfeld zal dit na morgen anders zijn. Als we de wildernis in gaan, ik aangewezen ben op full board zonder keuze. Als we mee gaan lunchen bij de locals in Swazi. Maar ja, daarna komen nog Stellenbosch en Kaapstad waar ook veel calorieën liggen te wachten…

Calorieën die je trouwens nauwelijks wat kosten en dat maakt het extra risicovol. De prijzen zien hier een lachertje. Niet alleen de tip voor de bewaker van een privé-parkeerplaats voor wie een kwartje voldoende is – ik heb er wel meer voor over, maar dan is de kans dat je hem beledigd groot – maar ook de prijzen in de horeca.

Vanmiddag haalde ik twee flesjes IceTea, een Magnum en een zakje chips (ja, tel maar uit die calorieën, wel delen door twee hè?) bij een gewild benzinestation. Op de kop af € 3,70. Wat kost een Magnum tegenwoordig in Nederland?

Ons diner vonden we net zo’n lachertje. We kwamen laat aan bij Idle & Wild en hadden trek in een goed stuk vlees. Pioneer Grill was de plek waar we moesten zijn, volgens de meneer van de B&B. We doken weer in het donker de weg op (met serieus kans op overstekende nijlpaarden!) en de TomTom wees ons trouw de weg. Ik verwachtte zo’n Amerikaans-achtige grill, maar de entourage deed sjiek aan. Evenals de kaart. Hoewel… die prijzen waren natuurlijk een lachertje.

We aten onze buik rond. Heerlijk brood. Rundercarpaccio voor mij, struisvogelcarpaccio voor Ferry. Een 200 grams entrecote voor mij, een 300 grams voor Ferry. Met knoflook boter. En blauwe kaas saus. En frietjes. En salade. Toe liet Ferry zijn oog vallen op een – naar later bleek – erg grote merengue. Mijn hart sloeg drie keer over bij het lezen van witte chocolade. Goddelijk. Goddelijk. Maar machtig. En dus liet ik geheel tegen mijn gewoonte in witte chocolade mousse staan. Om de rekening te vragen.

Het bedrag in Rand, delen door bijna 13. Bovenstaande, inclusief twee bier en een fles water, kostte ons – en schrik niet! – € 42,-. Dat melkpak zal dus niet verdwijnen, hooguit verdubbelen. Kan iemand ervoor zorgen dat die koeken bij Sanoma verdwijnen?

  2 comments

  1. LNNK   •  

    Ai dat zal lastig worden. Veel sterkte daar 😉 Na je vakantie die koeken maar echt laten liggen dan 😉

  2. Marieke   •  

    Die koeken zijn LEVENSgevaarlijk. Blij dat ik die dagelijkse verleiding nu niet meer heb. 😉
    Geniet nog verder, het klinkt tot nu toe geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *