Dag 14: lang leve de Rand

Alles is goedkoop in Zuid-Afrika. Van uit eten gaan tot souvenirs. Niet alleen omdat de prijzen hier anders liggen, maar ook omdat de Zuid-Afrikaanse Rand in ons voordeel werkt.

Lange tijd schommelde de wisselkoers op 10 Rand voor een euro. Hij zat er even iets onder, maar in de aanloop van onze vakantie kreeg je steeds meer waar voor je euro. Toen we hier arriveerden stond de wisselkoers op 12,95 rand voor een euro. Tijdens ons verblijf kwam deze op een recordhoogte van 13,89 te staan en nu is hij weer 13,36. Tanken doen we voor een euro per liter op het moment!

Vandaag vertrokken we van Knysna naar de struisvogelfarm in Heidelberg. Ca. 225 kilometer met onderweg een tussenstop in Sedgefield voor de wekelijkse markt. En dat bleek een hele happening!

Honderden auto’s langs de kant van de weg, nog meer mensen bij de vele kraampjes. Op de biologische markt keek ik mijn ogen uit bij de mooiste (en lekker ruikende) broden. Ik verbaasde me over de hoeveelheid aardbeien die je hier kreeg voor een euro. Ferry dronk een van de lekkerste kopjes koffie van de vakantie…

Na de biologische markt gingen we naar de craft markt en daar gaf ik de Zuid-Afrikaanse economie een boost. Ik besteedde een kwart salaris van de gemiddelde Zuid-Afrikaan in één kraampje.

Een kraampje waar praktisch alles van koeienleer was gemaakt. Mooie notitieblokken, leren riemen voor omgerekend iets meer dan € 10,-, armbandjes. Ik kon niet kiezen, sloeg niet alleen cadeautjes in (wat ga ik daar mensen blij mee maken!), maar verwende ook mezelf. “Laura, hadden we niet al ruimtetekort in de koffer?”, vroeg Ferry terecht. Ik ga wel puzzelen.

Nog voor twaalven reden we weg bij de markt en de dag was voor mij al geslaagd. Nog niet wetende wat voor mooie route zou volgen en in wat voor toffe accommodatie we nu weer terecht zouden komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *