Test Kitchen: een bijzondere laatste maal

We hadden ons reis amper geboekt of ik zag op Instagram allemaal Zuid-Afrika foto’s van Bart Ettekoven (ken je hem nog?) langskomen. Inclusief eten dat er bijna uitzag als kunst.

De restauranttips waren zo gevraagd, ik kreeg een mail met zijn favorieten. The Test Kitchen mocht volgens hem niet ontbreken, “Maar reserveer wel op tijd, ze zijn erg populair”. Collega’s verklaarden me voor gek dat ik al in mei een restaurant ging reserveren voor september. Maar damn, wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan!

Gisteravond was onze laatste avond in Kaapstad. Hoewel we pas morgenavond laat vertrekken, zullen we een groot deel van de avond op de luchthaven doorbrengen en we moeten ook nog de auto inleveren daarvoor. Dat wordt dus een snelle hap aan het strand van Camps Bay. En vanavond zou de echte afsluiter worden!

Met de taxi – zodat Ferry ook een bijpassend wijnarrangement kon nemen – lieten we ons afzetten in Woodstock, een hippe wijk (of eigenlijk plaats) aan de buitenrand van Kaapstad. Het restaurant is gevestigd in de Old Biscuit Mall en is warm ingericht met een open keuken. Iets waar Ferry, oorspronkelijk geen brandweerman maar kok, erg van houdt.

Ondanks dat ik me enorm verheugd had op dit etentje is het ook een kleine uitdaging. Het leukste is om het Gourmand-menu te nemen. Een negen gangen proeverij, met vooraf vastgestelde gerechten. Voor ‘Het meisje dat niets lust’ een flinke uitdaging, maar ik besluit het te doen. En ook alles te proberen! Als ik het namelijk niet neem, kan Ferry het ook niet doen, want het gaat per tafel.

Terwijl ik geniet van mijn granaatappel-mojito (nog lekkerder dan de normale variant!) wordt onze broodplank op tafel gezet. Kan brood goddelijk zijn? Ja, in dit geval wel. De bijgeleverde amuses zijn me net te sterk van smaak, maar Ferry geniet voor twee.

En dan begint het echt: de proeverij. Een ervaring op zich. Een uitdaging voor mijn smaakpapillen. Maar wow, wat een gerechten. Elk gerecht is een kunstwerk op zich, over alle smaken is nagedacht.

Ik probeer het allemaal: van nieuwe vissoorten tot varkenswang, van kreeft tot appel-sorbetijs, van coquille tot cheesecake met zalm. Alleen de foie gras en de kreeft schuif ik volledig door aan Ferry. De rest eet ik (ook nog smakelijk, zeker de goddelijke eend) op. Ik ben trots op mezelf, want vier jaar geleden was ik een degelijk restaurant niet ingegaan, had ik nooit een vast menu gekozen.

Bovenal zie ik Ferry genieten. Genieten zoals we deze hele vakantie hebben gedaan. We lachen om onze eigen vakantie-dingetjes, praten over de komende maanden. Delen onze hoogtepunten. En daar was dit er zeker één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *