Facebook anno 2017

Ik kocht het boek 642 things to write about niet alleen om te recenseren voor Like & Love (it!). Ik wilde ook echt meer inspiratie. Voor mijn blog. Want ik merk dat het regelmatig bloggen mij stiekem toch wel voldoening en bovenal energie geeft.

De recensie voor Like & Love (it!) is al even verschenen, maar tijd om er wat mee te doen op mijn blog had ik nog niet. Gisteravond opende ik het boek op een willekeurige pagina, en stuitte op deze schrijfopdracht:

Write Facebook-updates for the year 2017

2017: drie jaar vanaf hier. Waar zal ik dan staan? Mijn hoofd bleef angstvallend leeg. Ik ben tevreden met mezelf op dit moment, met mijn en ons leven, met mijn werk (ondanks de drukte). Ik heb geleerd dat vooruit denken best prima is, maar ook teleurstellingen kan opleveren. Het leven loopt namelijk altijd anders dan je gepland hebt. Ik weiger daarom te bedenken waar ik over die jaar sta.

Schrijfinspiratie leverde me de vraag echter wel op. Want Facebook dat blijft toch een bijzonder fenomeen. Maar als ik het artikel van de AD mag geloven, hoef ik eigenlijk niet eens over deze vraag na te denken: vanaf volgend jaar tot 2017 gaat Facebook een langzame dood tegemoet. Maar liefst 80% van de bezoekers trekt zich terug.

“Maar allemaal verhuizen naar Google+ dan?”, vroeg ik mij af in een status-update op Facebook. Het gros bleek hier anti-Google+ te zijn. Wat men niet kent… En ik herken het: ik wilde nooit wat van Facebook weten, Twitter was toch prima. Facebook was voor mensen die vrienden in het buitenland hadden en geen Hyves konden gebruiken om contact te zoeken.

Ja echt, dat was ooit de mening van dit Facebook-hooked meisje, dat nu menig tijdlijn onder spamt. Maar twee collega’s haalden mij over dat ik er toch echt wat mee moest proberen. Mijn Facebook-ontmaagding.

De Google+-ontmaagding heb ik ook al enkele weken achter de rug. Mijn profiel bestond al langer, maar ik deed er eigenlijk niets mee. Er zit toch niemand op dat platform…? Maar als ik kijk naar bijvoorbeeld de SEO-trends van komende jaren zal ik wel moeten. Voor mijn werk, voor mijn fotografiewebsites en voor Like & Love (it!).

2017: ik ben er op voorbereid. Waar ik dan ook mijn statussen achterlaat. En jij?

  4 comments

 1. Estrella   •  

  Ik vind Google+ ook niks. Ik zit er al weet ik hoelang op omdat ik zo’n profieltje min of meer nodig heb voor weer andere aan Google gekoppelde diensten, maar ik vind het niks. Inderdaad ook omdat er misschien 1% van mijn Facebook-vrienden daar zit. Het werkt vrij simpel, maar ik vind ‘t gewoon niks. Al zei ik dat inderdaad ook eerst van Facebook…

 2. Marieke   •  

  Ik hou van Facebook hoor, ga er voorlopig nog niet weg. Met Google+ heb ik ook nog weinig.
  Superleuk boekje trouwens, ga ik onthouden! Heb nogal eens een writer’s block, haha.

 3. Anouk   •  

  Ik heb verplicht een profiel op Google+ door YouTube, maar anders had ik het niet gedaan… heb hem al eens verwijderd!

 4. Petra   •  

  Ik ben ook nog niet zo’n fan van Google+, maar heb er wel een account en profiel. Ben benieuwd of de groei echt doorzet. Ik merk net als jij schrijft wel dat Facebook op z’n retour is. Te veel reclame, te veel onzin, mensen worden Facebook-moe en ik las laatst al dat jongeren uitwijken naar andere platformen, omdat ouders en soms zelfs grootouders inmiddels ook op Facebook zitten en ze dus online kunnen ‘monitoren’.

  En leuke boekentip! Die noteer ik even. Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *