Hé er is geen bal op de TV

Hé, er is geen bal op de tv

hé, er is geen bal op de TV
alleen een film met Doris Day
en wat dacht je van net twee
eine wiener operette nee
er zit een knop op je tv
die helpt je zo uit de puree

Niets lekker dan een avondje niets doen en voor de buis hangen. Ik kon me daar vroeger echt op verheugen. Tegenwoordig is dat anders, tv-programma’s kunnen me nauwelijks meer boeien.

Vroeger stond de tv elke avond aan. Begon ik met soap 1 (Goudkust), om over te stappen naar soap 2 (Onderweg naar morgen) om te eindigen met de enige overlever Goede tijden, slechte tijden. Daarna schakelde ik over naar een film of serie. Tegenwoordig kom ik vaak niet verder dan Goede tijden, slechte tijden.

Waarom? Ik vind simpelweg dat er te weinig leuks op televisie is. Of in elk geval niet leuk genoeg om me te weerhouden van lezen, knuffelen met Boaz, Facebooken, schrijven of kletsen met Ferry. Misschien dat als ik dan zou zijn van Boer zoekt vrouw, Wie is de Mol? en Expeditie Robinson dat het heel anders zou zijn. Maar de programma’s kunnen mij om de een of andere reden niet boeien.

Waar ik wel naar kijk? Ik zat onlangs op het puntje van mijn stoel bij Broadchurch, geef mij maar van dat soort series. Ook voor een vervolg van Penoza 3 ben ik te porren trouwens. Ik huil nog steeds trouw mee bij All you need is love en programma’s als TV-makelaar en Help, mijn man is klusser zijn bij tijd en wijle ook wel vermakelijk.

Maar een vast riedeltje zoals vroeger – dat er elke avond wel een tv-programma naar wens was – heb ik niet meer. Voor mijn gevoel word onze (supermooie) televisie steeds meer een accessoire in huis dan een gebruiksvoorwerp. Als ik de onderzoeken mag geloven (en ik was er voor deze blog van overtuigd dat ik heel andere cijfers zou vinden tijdens mijn speurtocht) ben ik echter een uitzondering:

Nederlanders hebben het afgelopen half jaar meer televisie gekeken dan ooit: gemiddeld 201 minuten per dag (bijna 3,5 uur). Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame (SPOT) dat vandaag verschijnt.
Bron: NRC.

Even dacht ik hem te snappen. De afgelopen week betrapte ik mezelf er namelijk meerdere keren op dat ik de televisie aanzette voor Goede tijden, slechte tijden, om hem vervolgens op de achtergrond aan te laten staan. Zoals gisteren. Maar vraag me niet wat er op tv was. Dinsdag hetzelfde, al krijg ik toen nog vaag mee dat Angela Groothuizen een lief meisje een nieuw uiterlijk gaf. En dat ze bij de TV-makelaar een huis vol prullaria moesten zien te verkopen.

Maar nee hoor, het onderzoek had deze semi-kijkende mensen kennelijk al gefilterd:

SPOT maakt gebruik van cijfers van de Stichting Kijkonderzoek, dat kijkgedrag meet met behulp van kijkcijferkastjes. Het gaat om 201 minuten actief kijken (eyes on the screen). De cijfers zijn gecorrigeerd voor mensen zonder televisie: ongeveer 4 procent van de bevolking.

En dan hebben we natuurlijk nog de mogelijkheid van het on demand terugkijken. Ja, dat vind ik dus echt ideaal. En met mij velen dacht ik. Niet dus, ook dit is slechts een klein onderdeel van het geheel. Slechts 9 van de 201 minuten, tegenover 6 minuten een jaar eerder.

Ik sta voor een raadsel: 201 minuten. Wanneer? Waar? Wat? Hoe zit het met jouw kijkgedrag? Los jij dit mysterie voor me op?

  3 comments

  1. Paul   •  

    Ik kijk eigenlijk maar weinig televisie. Achteraf terugkijken doe ik wel regelmatig via uitzending gemist. En voor Amerikaanse series ga ik niet wachten totdat RTL 5 dat eens tig maanden later in de programmering opneemt. Voor ‘Wie is de Mol’ maak ik een uitzondering. Daarvoor zit ik echt voor de televisie.

  2. Borg   •  

    Ik had al gepland een blog te schrijven over de documentaires die ik kijk en dat sloot mooi aan op jouw vraag. Zie mijn blog dus voor mijn antwoord. Ik denk dat ik momenteel die 201 minuten wel haal (lees er overigens wel vaak bij)!

  3. Juudith   •  

    ooh die gouden oude 3 soaps achter elkaar tijd! haha! ik keek ze ook altijd na elkaar (met veel gevloek en getier van broer lief die ook wel eens wat wou kijken haha! ik moet zeggen dat ik ook mijn standaard dingetjes kijk en verder niet veel.. Expeditie robinson, masterchef, dexter, en nog wat dingetjes.. vooral in het weekeind vind ik het tegenwoordig kack.. bij ons gaat er vaak een dvdtje aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *