Bloggen is netwerken

Bloggen is NETwerken

Bloggen: het is een substantieel deel van mijn leven. Sinds ik denk 2008, toen ik via iWeb mijn eerste weblog maken. Blogposts van maximaal 10 zinnen, die allen bij elkaar meer een online dagboek waren. Ik schreef er nog net geen ‘Lief dagboek’ boven. 

Maar inmiddels is bloggen voor mij geen online dagboek meer bijhouden. Voor Perfect Portret blog ik voor de bekendheid van mijn merknaam en om mensen te laten zien hoe leuk een fotoshoot van (en met) mij is. Like & Love (it!) heeft een groter en breder bereik en ik vind het een uitdaging om dat steeds meer te laten groeien (al kom ik er momenteel weinig aan toe). Ook op de nieuwe Vakantie.nl kan ik los gaan op blogs, in de vorm van reisnieuws. Om mensen te inspireren bij het maken van een keuze m.b.t. hun vakantie. Achter elke blog zit een doel, commercieel of niet.

Steeds meer mensen zien de kracht van bloggen in en steeds meer mensen denken er rijk van te kunnen worden, “Als ik eens kon leven van een blog”. Helaas, dat is niet zo makkelijk. Check deze infographic maar eens. Oké, toegespitst op de Amerikaanse markt, maar daar is bloggen zelfs groter dan hier. Wil je geld verdienen met bloggen – en nee, dat doe ik echt nog niet, op inimini bedragen na en opdrachten die ik binnenhaal – dan zul je jaren hard moeten werken. Dag in dag uit! (en niet zoals ik naast een fulltime baan en een eigen bedrijf)

Mensen beseffen zich niet dat als je met je blog geld wilt verdienen, dat het dan net werken is. Dat je je blog als een onderneming moet zien, dat je moet netwerken, dat je shoutouts moet maken op social media, dat je bedrijven met je mee moet krijgen. En dat dat met de vele blogs die als paddestoelen uit de grond schieten niet altijd even makkelijk is. Maar het is te doen. Zo vind ik Christmaholic er een perfect voorbeeld van, en ook Puur Homemade, die pas is begonnen en nu al hard aan de weg timmert. Met een goede niche kom je wat mij betreft al heel ver.

Goed, ik verdien dus geen geld met bloggen. Maar ik schijn toch redelijk thuis te zijn in bloggen. En dat is waarom collega Kirsten (van BlogToday, maar ooit ook mijn stagebegeleidster) vroeg of ik een bijdrage wilde leveren aan de interne opleiding Bloggen is NETwerken. Natuurlijk! “Laura, waar ligt je kracht? Als je wat zou moeten presenteren, waarover dan?”

Even los van dat ik een hekel heb aan presenteren – ik zal er eens aan moeten geloven – ben ik geen expert op een bepaald blog-gebied. WordPress heb ik mij redelijk eigen gemaakt, met dank aan Irene, maar ik ben geen goeroe en kan slechts een beetje php. SEO? Ja, daar ben ik best in thuis, maar de SEO-experts van het bedrijf zelf komen (logischerwijs) al een praatje doen. Daarbij geef ik liever 1-op-1 uitleg als het gaat om SEO, toegespitst op eigen website. Affiliate-marketing? Ja, ik weet wel hoe je je blog kan commercialiseren zonder dat het direct storend is voor de bezoeker en zodat je toch nog wat verdiend. “Wil je niet gewoon als algemene vraagbaak gelden tijdens Bloggen is NETwerken?”, vroeg Kirsten mij. Goed idee!

Sinds twee weken ben ik dus actief in een Facebook-groep en vrijdag was ik bij de tweede meeting (de eerste kon ik helaas niet bij zijn) van Bloggen is NETwerken. En wat was het leuk. Wat was iedereen enthousiast en wat wilde ze graag leren. Tussen de presentaties door (interessant!) kon iedereen aan zijn eigen weblog werken en ik schoof aan voor de WordPress vragen. Stuk voor stuk mensen die blij waren dat ik ze op weg hielp. En het liep zo goed dat ik Kirsten voorstelde om eind maart een soort inloopspreekuur te houden. Teveel vragen, te specifiek.

Ook tijdens de presentaties (die lekker interactief waren) kon ik veel meer bijdragen dan ik had verwacht. Wat dacht je van rechten m.b.t. beeldgebruik op blogs? Of hoe je een juist WordPress-theme kiest en waarom een theme van $40 dollar zo is terug verdiend. Affiliate-marketing: daar bleken ook nog vragen over te zijn, maar dat komt tijdens deze eerste cursus niet echt aan bod. En dus zette ik direct interessante info in de Facebook-groep.

De eerste lunchdate is gepland, met Kristel. Die van haar blog meer wil maken dan een verhaal over een (enorm dappere en humoristische) vrouw met borstkanker. Want dat is slechts a piece of Kris. Ik ga met haar meedenken en haar helpen met het opzetten van haar eigen domein. Er zullen vast meer dates volgen met andere cursisten van Bloggen is NETwerken.

Wat is het leuk om je liefde voor bloggen te delen. Wat is het leuk om mensen te zien staan waar je zelf ooit stond. En wat lijkt het me gaaf om over drie jaar te zien waar ze dan staan. Ik ga ze stuk voor stuk volgen. En advies geven daar waar gewenst is. Tijdens de cursus Bloggen is NETwerken en allicht ook daarna. Ik heb al een eigen spreekuur geopperd.

Flickr/Mactitioner

  1 comment

  1. Kristel   •  

    Heel leuk stuk, Laura! En dankjewel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *