Help, ik ben een moraalridder!

Zonnetje schijnt, mooi weer… En natuurlijk staan onze vrienden weer veelvuldig langs de weg in de berm.

Een willekeurige status op Facebook. Een status waar mijn handen van gaan jeuken, waarvan de moraalridder in mij naar boven komt. Als je je aan de snelheid houdt, is er toch niets aan de hand. En nee, natuurlijk kon ik het niet laten om die reactie ook neer te zetten.

Mijn ouders hadden duidelijke regels vroeger. En die accepteerde ik. Soms met morren, natuurlijk was ik het niet altijd met hen (en hun achterlijke regels) eens. Maar ik wist wel dat als ik me niet aan de regels hield de gevolgen ook voor mezelf waren… En zo zie ik het in deze ook.

De overheid heeft regels. Heel veel, te veel. Soms betuttelend, vaak terecht. Maar in alle gevallen geldt: ze zijn er en je moet het er mee doen. Op het moment dat je met je vehicle van de parkeerplaats afrijdt, weet je dat er regels zijn en dat je als weggebruiker deze na hebt te volgen. Je kunt eigenwijs zijn, je kunt je er niet aan houden, maar de risico’s zijn duidelijk. Toch? Loop je graag dat risico en gaat het mis, klaag dan niet over de politie-agent, want die reed niet te hard.

Of ik zelf wel eens de regels overtreed? Ja. Ik ben heus niet heilig. Door rood rijden zul je me niet snel doen, maar te hard rijden. Ja. Niet veel te hard, maar wel een beetje. Structureel ook. De boetes zijn gelukkig minder structureel. Ik heb nu bijna 14 jaar mijn rijbewijs en de teller staat op vier snelheidsovertredingen en één parkeerboete (gladweg vergeten te betalen). Allemaal relatief lage boetes, want ik heb één belangrijke regel: max. 10 km te hard (op de snelweg). Haal daar de correctie af en je hebt boetes van € 30,- tot € 40,-. Laag bedrag, maar bovenal een risico dat ik zelf neem.

“Het gaat om het principe, Laura. Als het koud is, of donker, zie je ze niet”, is de reactie op mijn moraalridder-comment. Ik word spontaan jaloers op die agenten in de berm. Ik zou er nog net niet een moord voor doen om overdag meer daglicht te zien… Neem het ze eens kwalijk? Daarbuiten neem ik aan dat ze opdracht vanuit hun baas krijgen en het niet doen om andere burgertjes te pesten (uitzonderingen daar gelaten). En al doen ze het wel om burgertjes te pesten: je geeft ze zelf de kans om je te pesten.

Tot zover een voorbeeld van Laura de moraalridder. Hoe sta jij erin?

Fotografie: Flickr/David van der Mark

  3 comments

 1. Willemvk   •  

  Helemaal met je eens.
  Je trapt zelf het gaspedaal in, dus al je dan een boete krijgt, helemaal terecht.
  Als ik je stukje zo lees, dan rijden wij ongeveer even snel, de maximum snelheid + 10, zolang het een beetje kan qua weg en verkeer. Dan vallen de boetes ook genoeg mee. Maar dat is alweer uit een bijna grijs verleden, want de laatste 5-8 jaar heb ik niet meer zo’n prent gekregen.

 2. Juudith   •  

  Helemaal eens! ik vind het altijd zo stom dat mensen gaan zeuren als ze iets fout doen en met stomme excuses komen.. Neem lekker je verantwoordelijkheden, en zeur dan niet wanneer je ze niet neemt haha!

 3. Estrella   •  

  Ik rijd zelf geen auto dus kan er op dat gebied niet echt over meepraten, al heb ik wel eens een keer gefietst over een gebied waar je eigenlijk mag lopen, wat me vervolgens gelukkig alleen een waarschuwing opleverde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *