Stel… €10.000,- per maand

Stel je nu toch voor dat je een miljoen wint in de Staatsloterij. Wat doe je er dan mee? Een huis kopen, een wereldreis, een dure auto, je ouders in het zonnetje zetten… En na drie jaar ben je een miljoen euro armer.

Daar heeft de Staatsloterij wat op verzonnen. Met de speciale Koninginnedag Koningsdag-trekking maak kans op dertig jaar € 10.000,- op je rekening. Een (paar) miljoen opeens op mijn rekening lijkt me best heftig, maar deze prijs? Kom maar op! Als controlfreak en angsthaasje zie ik het wel zitten om 30 jaar zonder twijfel zonder geldzorgen te zitten.

Wat ik zou doen met die € 10.000,-? De eerste vraag is natuurlijk: “Ga je je werk opzeggen?” Hoewel ik zat dingen heb die ik zou willen doen als ik meer vrije tijd zou hebben, denk ik dat niet werken toch niet echt mijn ding is. Ik zou mijn regelmaat missen, het contact met collega’s, alle kennis die ik elke dag opdoe… Plus: over 30 jaar ben ik 62, hoe ga ik die laatste jaren vullen met een enorm gat in mijn cv?

Minder werken? Ja, dat zou een goede optie zijn. Ik zou nog zoveel projecten willen opstarten, hobbyprojecten die misschien ooit wel kleine cash cows zouden kunnen worden. Like & Love (it!) zou groter kunnen, ik zou meer met mijn blog-expertise kunnen, advies geven aan bloggers op verschillende fronten, ik zou meer fotoshoots kunnen doen. En, ja Ferry, ook eens wat meer in het huishouden doen. Of vaker voor je koken.

Goed, € 10.000,- + nog een deel salaris = best riant. Is het mogelijk dat per maand uit te geven? Ja, wel als je het in mijn handen duwt. Ik ben koopziek, aldus collega A. En dol op uitstapjes. En hoewel het echt niet elke maand op hoeft of gaat (hoewel gezien de vermogensbelasting wel verstandiger) heb ik er genoeg bestemmingen voor.

Toen we nog in een goedkope huurflat scheefwoonden boekten we regelmatig stedentrips. Nog steeds doe ik deze met veel plezier, maar ze hakken wel in je budget. Even iets minder dus. En vooral iets meer als ik € 10.000,- per maand zou krijgen. Gewoon elke maand een andere stedentrip.

Zo zou ik heel graag onze trip naar New York (2007) willen herhalen. Of Ferry kennis laten maken met Tel Aviv, waar ik ooit maar liefst 12 mooie uren doorbracht. Ik zou eindelijk die langgewenste stedentrip naar Marrakech boeken, of die naar Kopenhagen. Ik zou een flink kledingbudget meenemen naar Londen. Ik zou Ferry meesleuren naar Rome, de stad waar ik – zonder hem erbij – verliefd op werd. En ik zou willen flaneren in Nice. En dat is dan nog maar een klein deel van mijn veel te grote wishlist.

En ik zou 1x per jaar een rondreis willen inplannen van twee/drie weken. Cuba staat hoog op de lijst, evenals Thailand. Ik zou Ferry graag nog eens meenemen naar de jungle van Suriname. Zo mooi! En een romantische zonvakantie naar de Malediven lijkt me ook wel wat. Een keertje terug naar Zuid-Afrika voor meer safari. Een rondreis langs de koningssteden van Marokko. Oh wacht, had ik niet onlangs al zo’n wishlist geschreven?

Maandelijks geven we nu al veel uit aan uit eten gaan. De logische conclusie zou zijn dat we nog meer uit eten gaan. Maar dat vind ik ongezellig voor Boaz. Maar we zouden wel, als we dan uit eten gaan, bij de lekkerste (en duurste) restaurants kunnen gaan eten. Zonder het probleem dat je eind van de maand een stukje geld tekort komt.

Een deel van de € 10.000,- zou ik apart zetten. Voor de grote projecten. Project tuin is er eentje die we nog altijd willen, maar die teveel geld kost. Nieuwe hardhouten vlonders, een nieuwe vijver. De twee duurste aspecten van een tuin. En Ferry zou heel graag nog een keer een nieuwe badkamer willen. En een nieuwe auto staat ook nog op de wishlist. Met een iets ruimer budget dan nu hebben we toch wat meer keuze. En dat dakterras, dat steekt nu een beetje af tegen onze supermooie werkkamer. Ik zou direct Jeroen van W00tdesign inhuren voor de mooiste meubels, en een mannetje om een mooie terras te bestraten.

Iets waar ik ook blij van kan worden is praktisch onbeperkt kleding en schoenen kunnen kopen. Zo wil ik nu heel graag Converse-gympen kopen voor de zomer. Maar ja, dat weekendje weg tikte al aan en er ligt nog een tandartsrekening op me te wachten. Dat stel ik dus maar uit.

Toch vraag ik me één ding af: als ik iets nu heel graag wil, ga ik sparen. En als ik het dan eindelijk kan kopen, geeft dat zo’n fijn gevoel. Ik denk dat ik dat stiekem best zou missen als ik alles maar gewoon kan kopen. Nu waardeer ik het des te meer. Hoe zal het dan zijn?

Is het wel echt leuk om altijd € 10.000,- te krijgen zonder dat je er wat voor hoeft te doen? Zou jij er blij van blijven worden? En zo ja, wat zou je er mee doen?

Fotografie: | Dreamstime Stock Photos

  5 comments

 1. Juudith   •  

  Kom maar op met dat geld al zou ik veelste veel onnodige dingen kopen en doen haha! Het is makkelijk maar er ziels gelukkig van worden? Ik denk t niet

 2. Marieke   •  

  Alle mooie plannen kunnen ook bij ons weer de kast in… Helaas maar 30 euro op 4 loten, hahaha!

 3. Willemvk   •  

  Die 10k per maand is toch wel een erg leuke prijs. Helaas is hij ook niet bij mij bezorgd.

 4. Marcella   •  

  Ik zou me wel vermaken, al denk ik eerlijk gezegd dat ‘t ook wel gaat vervelen. Het is wel errug veel geld natuurlijk. Voor een paar jaar lijkt het me super 😉 Marrakech heeft trouwens geen Koningssteden. Het ís een Koningsstad.

 5. Laura   •     Author

  Dat moest natuurlijk Marokko zijn, en niet Marrakech 😉 Aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *